07/10/2024

Βέβαιο το αδιέξοδο στο Σκοπιανό

(Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)


Γράφει ο Παντελής Σαββίδης 

Όσο διερευνά κανείς το παρασκήνιο στην τελευταία ανακίνηση του Σκοπιανού τόσο καταλήγει σε ένα μεγάλο γιατί;
Tι ήταν αυτό που έκανε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ανακινήσει ένα θέμα που ισορρόπησε στα παγωμένα υψόμετρα του Αίμου;

Πιέσεις, τουλάχιστον από πλευράς ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να υπάρχουν, οι διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας είναι άκρως απορριπτικές οποιασδήποτε λύσης με το όνομα Μακεδονία, στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει, σε επίπεδο κοινής γνώμης, καμιά αλλαγή και ο κ. Νίμιτς δεν έχει να παρουσιάσει καμιά νέα πρόταση. Ο διαμεσολαβητής, μάλιστα, κάλεσε συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αύριο Τετάρτη αλλά, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν έχει να προτείνει κάτι καινούριο. Θα επαναλάβει τα παλιά. Ποια ήταν τα παλιά, από αρχής του προβλήματος;

Από μία φορά προτάθηκαν: «Νοβοματσεντόνια», αν υποθέσουμε ότι αυτή ήταν η πρόταση Πινέιρο, «Νέα Μακεδονία», Δημοκρατία «Σλαβομακεδονίας», «Republika Makedonija – Skopje», Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, (Σκόπια), Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, (Σκόπια), Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και από δύο φορές «Δημοκρατία της Μακεδονίας» – Σκόπια και Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας.

Όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν.
Γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα που θα διευκολύνει την αποδοχή μιας λύσης σύνθετης ονομασίας αλλά η σκοπιανή πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Χρειάστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τους παραχωρήσει το δικαίωμα κληρονομιάς στο μακεδονικό πολιτισμό και τη μακεδονική ιστορία για να υπάρξει δήλωση αποδοχής της μη αποκλειστικότητας (σκεφτείτε πού φτάσαμε) από πλευράς του ομολόγου του κ. Ζόραν Ζάεφ.

Συναντιέται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του κ. Νίκολα Δημητρόφ και ο κ. Δημητρόφ δηλώνει τις επόμενες ημέρες πως θα πρέπει να αλλάξουν τα τοπωνύμια και η Περιφέρεια της Ελληνικής Μακεδονίας. Πραγματοποιείται συνάντηση στην Οξφόρδη για να αναζητηθεί κοινός τόπος, παρουσιάζεται ένα κείμενο των Καλυψώ Νικολαϊδη, καθηγήτριας στην Οξφόρδη και Βετόν Λατίφι, καθηγητή πανεπιστημίου στο Τέτοβο που συγκλίνει σε όνομα για διεθνή, μόνο, χρήση με κατάληξη το «Novomacedonija”. Η πρόταση απορρίπτεται από τον σύζυγο της υπουργού Παιδείας της γειτονικής χώρας ο οποίος θεωρεί ότι και το «Republic of Macedonia» είναι σύνθετη ονομασία. Προσέξτε τη νοητική αλχημεία: η ονομασία υποδηλώνει ένα κράτος (με το Republic), μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή (Macedonia). Άρα μιλάμε για μέρος της Μακεδονίας, αφού στη Μακεδονία (γεωγραφική περιοχή) δεν υπάρχει άλλο κράτος!

Ο κ. Κοτζιάς σύντομα θα αντιληφθεί ότι, μάλλον, έμπλεξε. Και θα το αντιληφθεί από τις προτάσεις που θα γίνονται στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν. Όποιος συνεχίζει να πιστεύει πως υπήρξε ευκαιρία λύσης του ζητήματος της ονομασίας από τότε που ανέκυψε το πρόβλημα μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζει τους χειρισμούς και τους ελιγμούς της ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα τους δει τώρα.

Τέλος, υπάρχει μια κατηγορία Ελλήνων που πιστεύει πως αν με μια σύνθετη ονομασία εξαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί της γειτονικής χώρας θα είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη.

Ακόμη και αν αποδεχθούμε ότι είναι έτσι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος εξάλειψης των αλυτρωτισμών. Ούτε διεθνής συνθήκη, ούτε με την αλλαγή του συντάγματος.

Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά θα τα συνειδητοποιήσουν όλα αυτά στο ΥΠΕΞ. Αν και, πιστεύω, πως οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν.

pontos-news.gr    

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024