Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος: Όσα «κρύβονται» πίσω από την Τριμερή με Ιορδανία
Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή του ΡΙΚ, ο Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος, ειδικός επί θεμάτων Ισραήλ και Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε στον κύριο και πραγματικό στόχο της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδος με την Ιορδανία.
Πέρα από την σημαντικότητα της ύπαρξης των Τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Κύπρος, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο για ανάδειξη νέου Προέδρου, έχει εγείρει ερωτηματικά για τους λόγους και τις προθέσεις σύμπηξης μιας Τριμερούς με την Ιορδανία.
Ο κ. Χαρίτος ανέφερε ενδεικτικά πως η Λευκωσία και η Αθήνα σε μια απόπειρα να διεμβολίσουν την τουρκική εξωτερική πολιτική “πατρωνίας” των μουσουλμανικών και δη αραβικών χωρών της περιοχής, μέσω προβολής του άξονα Άγκυρα – Τεχεράνη – Μόσχας, προσπαθούν να προσεταιρισθούν το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, παραδοσιακά δυτικόφιλο και παράγων σταθερότητας στην περιοχή, με βαρύνοντα ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Περαιτέρω πρόσκομμα επιβολής της τουρκικής πατρωνίας και επιβολής των θέσεων της Άγκυρας, ακόμα και στα του Κυπριακού, είναι ότι ο άξονας στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία συμπεριλαμβάνει το σιιτικό Ιράν, ενώ και η επιδειξη νεοθωμανικής αλαζονίας εκ μέρους του Ερντογάν αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τους Άραβες.
Στον αντίποδα, ο Δρ. Χαρίτος ανέφερε πως ο άξονας Ιράκ, Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ, είναι ο άξονας προτίμησης του ίδιου του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια υποβόσκουσα πολιτική κρίση εντός της βασιλικής οικογένειας, καθώς μέλη της έχουν διαφοροποιηθεί από την βασιλική γραμμμή, ζητώντας ευθυγράμμιση της Ιορδανίας με την Άγκυρα, κάτι που προφανώς θα διευκολύνει σημαντικά την τουρκική περιφερειακή ατζέντα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δρ. Χαρίτος ανέφερε πως Αθήνα και Λευκωσία διαθέτουν πολύ στενά χρονικά πλαίσια, το μέγιστο μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι προθέσεις των ΗΠΑ για το πως η διακυβέρνηση Τραμπ οραματίζεται την νέα Μέση Ανατολή και ειδικά πως θα κινηθεί στο Παλαιστινιακό, μετά μάλιστα από την εν μέρει αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κίνηση που έχει θέσει σε αβεβαιότητα και αναβρασμό την ευρύτερη περιοχή.