19/04/2024

Η αλήθεια για τα Σκόπια

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Η FYROM (ΠΓΔΜ) είναι δημιούργημα του Τίτο, αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – με την πλήρη υποστήριξη του Στάλιν. Ο Τίτο δημιούργησε ένα ομοσπονδιακό κρατίδιο στην περιοχή του Άνω Αξιού με πρωτεύουσα τα Σκόπια – ονομάζοντας το «Μακεδονία». Φαινομενικά δε, η ενέργεια του αυτή αποτελούσε μια καθαρά εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας – με την ίδια έννοια που υπάρχουν στις Η.Π.Α. δέκα «Σπάρτες» και 11 «Αθήνες».

Εν τούτοις, τίποτα δεν ήταν τόσο αθώο. Ο Τίτο ήθελε να κατασκευάσει μια εθνότητα, την οποία θα εμπότιζε με το «εθνικό όραμα» ολόκληρης της Μακεδονίας – δημιουργώντας μια υποθήκη καθαρά επεκτατική, αλυτρωτική εις βάρος όλων των γειτόνων της, οι οποίοι μοιραζόταν την μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Για να το πετύχει έπρεπε να δημιουργήσει ένα «εικονικό παρελθόν» που θα ενέπνεε τις μελλοντικές γενεές. Έτσι, με αφετηρία το 1954, έβαλε σε εφαρμογή ένα άριστα οργανωμένο προπαγανδιστικό σχέδιο, με κατασκευασμένες θεωρίες για το Μ. Αλέξανδρο και το Φίλιππο – τις οποίες υποστήριζαν δήθεν καθηγητές με δήθεν διδακτορικά διπλώματα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν σταδιακά νέες γενιές πολύ φανατισμένων ανθρώπων – οι οποίοι πίστεψαν στους μύθους, αποκτώντας λοβοτομημένες ψευδαισθήσεις.

Αυτή ακριβώς η απόλυτα επιτυχημένη στρατηγική του Τίτο προκάλεσε ουσιαστικά τη σημερινή κατάσταση. Ειδικότερα, όταν το 1991 ξεπρόβαλλε, μέσα από το θολό τοπίο του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας η «ΠΓΔΜ», εξασφαλίζοντας ισχυρή στήριξη, προκαλούσε συνεχώς την Ελλάδα: χάρισε στον εαυτό της το όνομα ολόκληρης της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, τύπωσε και μοίρασε ανά τον κόσμο χάρτες που συμπεριλαμβάνουν την αρχαία Μακεδονία, δηλαδή την Ελλάδα, τύπωσε και μοίρασε χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο, το έμβλημα της Θεσσαλονίκης, έστησε αγάλματα του Μ. Αλέξανδρου σε διάφορα σημεία με τον ισχυρισμό πως είναι ο «πρόγονός» τους, δημιούργησε σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, το σύμβολο που βρέθηκε επάνω στον τάφο του Φιλίππου στην Βόρεια Ελλάδα κοκ.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1991 μέχρι σήμερα, οι μαθητές του Τίτο σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες: τέθηκαν υπό την «υψηλή προστασία» της υπερδύναμης (σήμερα της Γερμανίας που θεωρεί τα Βαλκάνια ως δικό της ζωτικό χώρο και θέλει να αποδομήσει την Ελλάδα), εξασφάλισαν αναγνώριση από δεκάδες χώρες του κόσμου και άρχισαν να αισθάνονται αρκετά ισχυροί – έτσι ώστε να θέτουν με θρασύτητα και θέμα «Μακεδονικής μειονότητας» μέσα στην Ελλάδα. Η χώρα μας αντέδρασε θέτοντας βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 και εμπόδισε κάθε προοπτική εισόδου τους στην ΕΕ – επιχειρώντας έτσι να προσγειώσει τους δήθεν Μακεδόνες, οι οποίοι αποτελούν ένα βαλκανικό μείγμα Σλάβων, Αλβανών, Αθίγγανων και Σέρβων. Με κριτήριο λοιπόν τα παραπάνω, οποιαδήποτε υποχώρηση σε ένα σύνθετο όνομα που θα εμπεριείχε τη λέξη Μακεδονία θα ήταν εντελώς απαράδεκτη, εάν όχι απόλυτα ενδοτική. Εκτός αυτού είναι καιρός πια να μάθει να λέει η Ελλάδα ξανά «ΟΧΙ» – κάτι που αφορά επίσης τα μνημόνια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024