12/06/2024

Στρατιωτική επίθεση κατά της Ομοσπονδίας στη Συρία;

A Turkey-backed Free Syrian Army fighter holds a makeshift Turkish flag as he patrols on a road near Azaz, Syria January 21, 2018. REUTERS/Osman Orsal

 

A Turkish military tank in Reyhanli near the Turkish-Syrian border on January 17, 2018 © Osman Orsal / Reuters


Μόσχα: Πάνος Ιγνατίου.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Αγκύρας που άρχισε στη βόρεια Συρία εγκρίθηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο και αποτελεί επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας που θέλουν Ομοσπονδιακή λύση στη χωρά τους. Την επίθεση ενέκρινε σιωπηρά και η Δαμασκός. Φαίνεται όμως ότι γνώριζαν για την επιχείρηση και οι ΗΠΑ και αυτό προσδίδει πολυπολική συνεννόηση στην επίθεση. 


Είναι η δεύτερη επίσημα πλέον περίπτωση που η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία με έγκριση της Ρωσίας με το αιτιολογικό ότι υπαρξιακή απειλή για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων των συνόρων της και αναλαμβάνει δράση προληπτικά. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις ρώσων αξιωματούχων, όπως ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ Λαβρόφ ή αξιωματούχων της Συρίας, όλα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα μαζί συντονίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κούρδων αλλά με διαφορετικό βαθμό συνεννόησης. 
 
Η επιχείρηση με την εντυπωσιακή ονομασία «Κλάδος Ελαίας» είναι διάδοχος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Στην επιχείρηση όμως «Κλάδος Ελαίας» αποκρύβεται το νόημα του μηνύματος προς την Δαμασκό και τον Μ Άσαντ. Είναι επιχείρηση δηλαδή που βοηθά την Τουρκία να υπερασπιστεί τα σύνορα της αλλά και χέρι φιλίας προς τον Άσαντ και τη Συρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά των Κούρδων που θέλουν Ομοσπονδία , πολεμούν για τις ΗΠΑ και στο μέλλον πιθανόν να θέλουν να διαμελίσουν τη Συρία. Η Άγκυρα ενώ διαλαλούσε ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και έστω και αν δεν αναγνωρίζει ακόμα επίσημα τον Άσαντ τον έχει ενημερώσει με επιστολή αλλά και προφορικά μέσω των Ρώσων αξιωματούχων. Όλα αυτά δεν είναι έκπληξη έστω και αν ακούγονται παράξενα. 

Turkish soldiers prepare their tanks near the Syrian-Turkish border, at Reyhanli district in Hatay, Turkey, 21 January 2018. Reports state that the Turkish army is on an operation (named ‘Operation Olive Branch’) in Syria’s northern regions against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces which control the city of Afrin. According to YPG media channels, bombings by the Turkish military killed at least 10 people earlier on the same day. Turkey classifies the YPG as a terrorist organization. EPA/SEDAT SUNA

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Kούρδους του PYD – YPG οι οποίοι βρίσκονται σε μια αποστολή ντε φάκτο αυτοανακήρυξης κρατιδίου με στόχο την Ομοσπονδοποίηση της Συρίας και στο μέλλον αυτόνομο κράτους σε μια ανεπτυγμένη Γεωργικά περιοχή της χώρας. Η ανακηρυχθείσα δημοκρατία από τους κούρδους έχει στόχο να ενωθεί με τα υπόλοιπα τμήματα ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη και αυτός ο νεοσύστατος φορέας στη συνέχεια να αποδυναμώσει από μέσα το κράτος της Συρίας. Η Άγκυρα επιδιώκει να κάψει το ιό της Ομοσπονδίας και να μην μεταδοθεί σε άλλη περιοχή και να εξαπλωθεί από το Ανατολικό στο Δυτικό Κουρδιστάν. Αυτό είναι δύσκολο αλλά ωφέλιμο πριν αρχίσει ο Εθνικός Διάλογος για το μέλλον της Συρίας. Ο αναγνώστης πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει το ψήφισμα 2254 που ήταν ομόφωνο και μιλά ξεκάθαρα για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την εθνική της κυριαρχία και για να υλοποιηθούν αυτά που επιδιώκουν οι Κούρδοι πρέπει να αλλάξουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ωστόσο υπάρχει πρόταση από την Ρωσία για κάποιου είδους Ομοσπονδίας στη Συρία με κεντρική και ισχυρή κυβέρνηση στη Δαμασκό και Σχέδιο Συντάγματος το οποίο άρχισαν να συζητούν στις συνομιλίες της Αστάνας.

Θα εφαρμοστεί κάποια αόριστη μορφή των ρωσικά ευθυγραμμισμένων φιλοτουρκικών δυνάμεων στη Συρία και αυτό που προτείνεται στο γραπτό κείμενο σχεδίου Συντάγματος; Θα εκπροσωπηθούν και οι Κούρδοι ως συστατικό μέρος του Συντάγματος; 


Η λύση δεν είναι η ιδανική καθώς ο συριακός λαός δεν φαίνεται ότι θέλει αυτή την μορφή Ομοσπονδίας αλλά η Τουρκία πολεμά τους Κούρδους για να καθορίσει το Σύνταγμα για άλλη μια φορά και η Συρία δεν έχει αυτή τη στιγμή άλλη επιλογή.

Η Συρία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εξαλείψει τις δυνάμεις των Κούρδων που θέλουν τον διαμελισμό της χώρας για να μην πολεμήσει ο Συριακός Στρατός μαζί τους και να καταλήξουν σε εμφύλιο πόλεμο. Είναι δυνατόν να εξαλείψει η Τουρκία της Κουρδικές δυνάμεις των Ομοσπονδιακών;

Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους η Τουρκία θα έχει ένα μόνιμο πλέον πόλεμο στα σύνορα της για πολλά χρόνια. Η Τουρκία είναι πιθανόν να απαιτήσει να έχουν οι εκπρόσωποι της στη Συρία πολιτικό στάτους και εδαφικό έλεγχο εντός του κράτους και η Ρωσία πιθανόν να το αποδεχτεί γιατί θέλει τον συμβιβασμό σύντομα.

Αν δεν ζητήσει ανταλλάγματα η Τουρκία για τις υπηρεσίες της πως θα εξοφλήσει η Ρωσία την Τουρκία και με ποια δώρα; Πάντως η Ρωσία εμφανίζεται ως ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Τουρκία και την Δαμασκό αλλά δεν είναι σαφές για λογαριασμό ποιου εργάζεται. Αν εργάζεται για την Δαμασκό για την Τουρκία ή για όλους καθώς όλοι φαίνεται να έχουν κάτι να κερδίσουν εκτός από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο κατάφωρα και το μοναδικό όργανο επιβολή κυρώσεων είναι το ΣΑ του ΟΗΕ αλλά οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται στη Συρία με άδεια της χώρας και η Ρωσία δεν θα ενέκρινε ψήφισμα κατά της Τουρκίας. Ακόμα και αν το ΣΑ αναλάμβανε τέτοια απόφαση οι ρωσικές δυνάμεις λογικά θα έπρεπε να κινηθούν να αποτρέψουν την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας. Αυτό όμως δεν θα συμβεί ποτέ γιατί η Μόσχα εργαζόταν μαζί με την Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα για να αρχίσει η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ρωσία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδιώξουν την Τουρκία από τη Συρία!

 

Αν βρεθούν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις φιλοαμερικάνικες ή φιλοτουρκικές ή φιλοκουρδικές δυνάμεις ομοσπονδιακές δυνάμεις , οι τρεις χώρες Ρωσία – Τουρκία – Ιράν θα προτιμήσουν να αποχωρήσει ο Αραβικός Στρατός της Συρίας από οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης εδαφών μέχρι ακόμα και την γραμμή αντιπαράταξης του Ευφράτη. Η Ρωσία με βάση τα Γεωπολιτικά δεδομένα στη Συρία είναι η μόνη στρατιωτική δύναμη που μπορεί στην πορεία να συνάψει συμφωνία κυρίων με τις ΗΠΑ πάνω από την γραμμή αντιπαράταξης του Ευφράτη αλλά αυτό εξυπακούεται το πάγωμα των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό της Συρίας και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης του SDF και άλλων δυνάμεων καθώς επίσης να εξουδετερωθούν προσπάθειες αποσταθεροποίησης από φιλοτουρκικές δυνάμεις ή κουρδικές εξεγέρσεις για διασφάλιση των κεκτημένων στο έδαφος.

Επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι φιλοαμερικάνικες θέσεις Κούρδων δυτικά του Ευφράτη είναι πιθανόν να μην εμπίπτουν στις διατάξεις αυτό που θεωρούν «συμφωνία κυρίων» με τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δίκαιο παιχνίδι. Η Άγκυρα για αυτό επιτέθηκε στην Αφρίν και θα σαρώσει την περιοχή μέχρι την Ιεράπολη και ανατολικά του Ευφράτη κατά μήκος των συνόρων της και να αποτρέψει κάθε δυνατότητα να δημιουργήσουν οι Κούρδοι διάδρομο προς τη θάλασσα όπως ήταν το αγαπημένο όνειρο των Κούρδων να φτάσουν στις ακτές της Α Μεσογείου. Η Ρωσία κάτω από αρνητικό σενάριο θα ελέγχει την δυτική Συρία μέχρι το Νότο και τη Δαμασκό και αυτή η περιοχή είναι πολύ μεγάλη για να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις.


Η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κρατιδίου με αμερικάνικη ντε φάκτο επιρροή θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις τρεις χώρες Τουρκία – Ρωσία – Ιράν όσο και της Συρίας πόσο μάλλον αν αυτό το κράτος φτάσει τα σύνορα του κοντά στο Ιράν και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα έχει ναυσιπλοΐα προς την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Είναι λογικό ότι θα καταπνίξουν αυτή την προσπάθεια εν τη γενέσει της και φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα αν δεν αντιδράσουν οι ΗΠΑ αποφασιστικά. Όμως η «συμφωνία κυριών» δεν ισχύει για τις περιοχές δυτικά του Ευφράτη και ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν αμερικάνικες βάσεις όπως έξω από την Αφριν . Ούτε οι δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού μπορούν να επιτεθούν κατά των Κούρδων φεντεραλιστών για τι θα αρχίσει αμέσως ο εμφύλιος στη Συρία και αυτή τη φορά θα είναι πραγματικός εμφύλιος και αυτό θα προκαλούσε μια μετά Daesh καταστροφή και η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία και τον Ερντογάν και θα χάσει τα πάντα αν το Σχέδιο των ΗΠΑ για να την δημιουργία κράτους μέχρι την Μεσόγειο στεφθεί με επιτυχία. Οι Κούρδοι του YPD – YPG θα μπορούσαν να μην βρεθούν σε αυτή την καταστροφική πορεία και να αποφύγουν τις συγκρούσεις ειδικά με τη Συρία και τη Ρωσία καθώς θα ήταν μια ρεαλιστική πολιτική να υποστηρίξουν την Ενότητα της χώρας τους και να συνειδητοποιήσουν τις θετικές αλληλεπιδράσεις με τη Ρωσία που τους στήριξε έμπρακτα όσο πολεμούσαν τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Διαφορετικά δεν έχουν καμία ελπίδα να συνενωθούν ούτε με τους αδελφούς τους στα ανατολικά της χώρας. 

Θα μπορούσαν αν συνεργαστούν με τον Άσαντ και να μην απαιτήσουν αυτόνομο κρατίδιο αλλά σταδιακά να ενωθούν αθόρυβα με τους κούρδους στα ανατολικά. Είχαν τόσο καλές σχέσεις με τη Ρωσία που έφτασαν όλοι να πιστεύουν αφελώς ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει κουρδικό κράτος στη Συρία και αγνοούσαν ότι υπήρχε ψήφισμα για την ακεραιότητα της χώρας και πίστεψαν στους φεντεραλιστές κούρδους. Οι Κούρδοι έπεσαν στην παγίδα των ΗΠΑ που πολύ πιθανόν να τους εγκαταλείψουν. Η τυφλή προσήλωση τους σε αποφάσεις λανθασμένες που τους οδήγησαν να αγκιστρωθούν πεισματικά σε αυτές αρνήθηκαν να επιστρέψουν στον Συριακό Στρατό και να υποστηρίξεων την ενότητα της χώρας τους και έμειναν πιστοί στα ιδανικά αντί να κοιτάξουν τον συμβιβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. 

Αν ακολουθούσαν αυτό το δρόμο της Δαμασκού η τουρκική εισβολή θα ήταν πλέον εμφανείς διεθνείς παραβίαση και το Συριακό Κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Θα το έκανε αυτό το βήμα η Δαμασκός γιατί θα αισθανόταν δίπλα της τη Ρωσία. Τώρα οι Κούρδοι βρέθηκαν στη λανθασμένη πλευρά των χαρακωμάτων. Έγιναν διαπραγματεύσεις για να συμβεί ακριβώς αυτό αλλά οι Κούρδοι απέρριψαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Δαμασκός για να περάσει ο Συριακός Στρατός και να εγκατασταθεί στην Αφριν και να ανακτήσει η νόμιμη κυβέρνηση τον έλεγχο της περιοχής και με αντάλλαγμα οι κουρδικές δυνάμεις να υψώσουν την σημαία του Συριακού Στρατού. Αυτό θα σταματούσε την Τουρκική εισβολή που βρισκόταν ήδη στους σχεδιασμούς. Για αυτό το λόγο η Άγκυρα διπλωματικά χρησιμοποίησε αυτό τον κωδικό ονομασίας «Κλάδος Ελαίας» ως επίθεση αγάπης στη Δαμασκό. 


Πρόκειται για παραβίαση τους Διεθνούς Δικαίου αλλά η Τουρκία επιτέθηκε στους Φεντεραλιστές Κούρδους της Συρίας ως εκπρόσωπος των τριών δυνάμεων Ρωσίας- Ιράν και Συρίας γιατί παραβιάζουν την διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΣΑ και το ψήφισμα 2254. Τόσο η Δαμασκός όσο και η Ρωσία έδωσαν είτε σιωπηρά είτε εξόφθαλμα την συναίνεση τους για την επίθεση. 
 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται απεγνωσμένες στην προσπάθεια τους να επικρατήσουν στην περιοχή αλλά και η Ρωσία εν όψει εκλογών θέλει να τελειώνει με τη Συρία για να μην μετατραπεί για τον Ρώσο πρόεδρο σε Αφγανιστάν. 

Ένα μεγάλο ερωτηματικό όμως παραμένουν οι ισλαμιστές τρομοκράτες του Daesh. Που θα μετακινηθούν για να αρχίσουν το νέο κύκλο αποσταθεροποίησης ; Αυτό εξαρτάται από τους χορηγούς τους. 

Μέχρι που θα φτάσει η Τουρκία; Οι μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν μέχρι που έχει διάθεση να απλώσει το χέρι του ο Τ Ερντογάν …
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024