16/04/2024

Μερικά στοιχεία που δείχνουν το τι συμβαίνει στο Ιράν.


Kαι γιατί η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να αποσταθεροποιείται.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας*

Το 1993 η Κίνα έγινε επίσημα εισαγωγέας υδρογονανθράκων. Το 2010, γίνεται η πρώτη εισαγωγική δύναμη στον κόσμο. Για να μπορέσει να αποφύγει πιθανό ναυτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ταϊβάν μετά από πιθανή σύρραξη, η Κίνα επένδυσε σε αγωγούς και υποδομές οδικές για την ενεργειακή της ασφάλεια.


Η Κίνα προώθησε τα συμφέροντά της μέσα από την Συνεργασία της Σαγκάης. Ανάμεσα από το 2005-2010 η Κίνα έδωσε 120 δις $ στο Ιράν για να έχει ενεργειακή επάρκεια. Η Aramco ταυτόχρονα, έχει δύο διυλιστήρια εντός της Κίνας και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στη Μέση Ανατολή. Το Πεκίνο είναι ο 4ος εξαγωγέας όπλων στη Μέση Ανατολή (111$ δις). Οι επενδύσεις της Κίνας στη Μέση Ανατολή το 2004 ήταν 36$ δις και το 2010 ήταν 107$ δις.
Ο έλεγχος του Ιράν από το Πεκίνο, είναι μονόδρομος γι’ αυτό. Ο λόγος είναι πως στην Αραβική Χερσόνησο, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν το πλεονέκτημα. Αν πιθανολογήσουμε οτι η Ινδία θα σταθεί εμπόδιο στα περιφερειακά σχέδια της Κίνας, τότε θα είναι εγκλωβισμένη. Αυτό σημαίνει πως η Κίνα υποχρεώνεται να έχει τις βέλτιστες δυνατές σχέσεις με Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζαχστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν για να μπορεί να περάσει τα οικονομικά της συμφέροντα από το μάτι της βελόνας (το Αφγανιστάν ελέγχεται). Το διπλό παιχνίδι της Κίνας στην Σαουδική Αραβία, ανησυχεί ιδιάιτερα τις ΗΠΑ καθώς είχαν ήδη παρουσιάσει οι Κινέζοι στους Σαουδάραβες το CSS-2 που μπορεί να φέρει πυρηνικό οπλισμό. Είναι γνωστό οτι η Σαουδική Αραβία έχει ανάγκη από πυρηνική αποτροπή (λόγω Ιράν) και ταυτόχρονα, ανάγκη από ρευστό.

 

Οι Κινέζοι έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν δις δολάρια σε επενδύσεις εντός της Σαουδικής Αραβίας σε υποδομές. Η Σαουδική Αραβία στέλνει το 50% των εξαγωγών σε υδρογονάνθρακες στην Ασία και μόνο το 14% στις ΗΠΑ. Και να σκεφτούμε, οτι μέχρι μια δεκαετία πριν ο μεγάλος στόχος της Δύσης ήταν η απεξάρτησή της από την ενεργειακή εξάρτηση της Μέσης Ανατολής.

 

 *Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024