29/03/2024

DAESH: «Βρισκόμαστε στο σπίτι σας»

«Βρισκόμαστε στο σπίτι σας» λέει η λεζάντα της σέλφι φωτογραφίας που δείχνει έναν τζιχαντιστή με καλυμμένο πρόσωπο ενώ πίσω του φαίνεται ένα χαρακτηριστικό κτίριο στο Χάιντ Παρκ της Νέας Υόρκης. Παρόμοιες λεζάντες συνοδεύουν τις τελευταίες εβδομάδες πολλές φωτογραφίες και βίντεο μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου οι οποίοι ποζάρουν μπροστά από χαρακτηριστικά μνημεία πόλεων της Δύσης.

Η προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους έχει αλλάξει αφότου έπεσε η «πρωτεύουσά» του, η Ράκα, στη Συρία πριν από τρεις μήνες: αντί για βίντεο που επαινούν την ζωή στο «χαλιφάτο», ανεβάζει βίντεο που παροτρύνουν τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση και τους παρέχουν τις απαραίτητες οδηγίες. Το «χαλιφάτο» έχει συρρικνωθεί σε μια περιοχή στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, όμως το «εικονικό χαλιφάτο» εξαπλώνεται.

Τις πρώτες εβδομάδες του 2018 παρατηρείται αύξηση της κίνησης στα τζιχαντιστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το Ισλαμικό Κράτος εμφανίζει τα πρώτα δείγματα ανασύνταξής του στα μέσα ενημέρωσης», είπε στην Washington Post η Ρίτα Κατς, διευθύντρια του SITE Intelligence Group που καταγράφει το τζιχαντιστικό περιεχόμενο στο Διαδύκτιο. «Η οργάνωση υπέστη μεγάλες ήττες αλλά πλέον κάνει έντονες προσπάθειες ανασύνταξης της προπαγανδιστικής μηχανής της, η οποία είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα της».

Παρά το κλείσιμο εκατοντάδων λογαριασμών του Ισλαμικού Κράτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να διαδίδουν τα μηνύματά τους.

«Η αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους στα πεδία των μαχών δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε αποδυνάμωσή του στον κυβερνοχώρο» είπε στην αμερικανική εφημερίδα η Τάρα Μάλερ, πρώην αναλύτρια τηςCIA και νυν σύμβουλος στο Counter Extremism Project. «Παρατηρούμε εντατικοποίηση της προσπάθειάς του να εμπνεύσει μοναχικούς λύκους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις».

Η σέλφι του τζιχαντιστή στο Σέντραλ Παρκ αποτελεί μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας που ξεκίνησε λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και εντατικοποιήθηκε με το νέο έτος. Ο στόχος είναι να δείξουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμονεύουν παντού στη Δύση – από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι ως την γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο συνοδεύονται από προτροπές – «κατασκευάστε εκρηκτικούς μηχανισμούς και τοποθετήστε τους εκεί όπου διασκεδάζουν ή βάλτε φωτιά στα σπίτια και στα δάση τους ή πατήστε όσους περισσότερους άπιστους μπορείτε με το αυτοκίνητό σας ή μαχαιρώστε τους επανειλημμένα» – και οδηγίες για τα πάντα, από την κατασκευή μιας βόμβας ως την μαζική δηλητηρίαση τροφίμων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολουθούν τα τζιχαντιστικά κανάλια, η προπαγανδιστική μηχανή του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει μειώσει ούτε μετριάσει τα μηνύματά της τα οποία, για να φθάσουν στο μεγαλύτερο δυνατόν κοινό, μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες, όπως ρωσικά, ουρντού και κινέζικα.

«Το ανεπίσημο υλικό του Ισλαμικού Κράτους στο ίντερνετ, εκείνο που ποστάρουν οι οπαδοί του, δεν έχει μειωθεί» είπε ο Σίβεν Σταλίνσκι, διευθυντής του Middle East Media Research Institute. «Υπάρχει τόσο πολύ υλικό, τόσοι πολλοί λογαριασμοί, τόσα πολλά νέα τσατ και περισσότερα εμφανίζονται καθημερινά».

Τάνια Μποζανίνου

in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024