Ν. Λυγερός: Στρατηγική ανάλυση Σκοπιανού
Ν. Λυγερός: Η δύναμη της Ελλάδας και Στρατηγική ανάλυση Σκοπιανού
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου
Η δύναμη της Ελλάδας – Ν. Λυγερός
Η δύναμη της Ελλάδας δεν είναι μόνο η αντίστασή της, αλλά και το μέλλον της όταν ακολουθεί τα νοητικά σχήματα του Ελληνισμού. Ένα από αυτά τα σχήματα είναι η αξιοποίηση της θάλασσας για την επίλυση των προβλημάτων της ξηράς, διότι είμαστε εδώ και χιλιετίες λαός της θάλασσας, ένας λαός του Χρόνου που έχτισε τον πολιτισμό του πάνω στη θάλασσα χάρη στη νοημοσύνη του.
Διότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη καινοτομία της, έχει αρχίσει τώρα να αξιοποιεί τον ζεόλιθο και τώρα ετοιμάζεται να επενδύσει και στην ΑΟΖ της. Έτσι σε επίπεδο στρατηγικής έχει μέλλον και δεν έχει λόγο να αποδεκτεί πράγματα που την καταπατούν, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η δικαιολογία του ασθενούς. Η Ελλάδα σιγά σιγά ξεπερνά δυσκολίες οικονομικές και ιδεολογικές, διότι βλέπει τα όρια τους για το μέλλον που έχει αρχίσει.
Έτσι ακόμα κι όταν αναλύουμε τη θέση μας για το σκοπιανό ζήτημα πρέπει να τη εξετάζουμε με όλες τις δυνατότητες και προοπτικές που έχουμε και αυτό μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Τότε συνειδητοποιούμε ότι η θέση μας είναι ισχυρή κι ότι έχουμε στη διάθεσή μας μια κυρίαρχη στρατηγική. Τόσα χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα για την ΑΟΖ μας λόγω άγνοιας, φοβίας και συμφερόντων. Τώρα με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η σημασία και η αξία της ελληνικής ΑΟΖ.
Μάλιστα αυτό φαίνεται επί του πρακτέου και με τις εκτάσεις των τριών θαλάσσιων οικοπέδων του τωρινού διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν έχουμε κανένα που μας πιέζει και δεν πρόκειται να βιαστούμε έτσι ώστε να μην κάνουμε ένα στρατηγικό λάθος το οποίο δεν θα ήταν αναστρέψιμο.
Στρατηγική ανάλυση Σκοπιανού Ν. Λυγερός
Αν τα Σκόπια είναι υποψήφια με την ονομασία FYROM και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και γίνουν αποδεκτά, στη συνέχεια θα έχουν το δικαίωμα να ονομαστούν με το όνομα που θέλουν και τελείωσε η παράσταση.
Αν η Ελλάδα αποδεχτεί εξ αρχής μια ονομασία που εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα για τα Σκόπια και δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα παρέμβασης. Και είναι ακριβώς αυτό που θα ετοιμαζόταν να γίνει αν δεν υπήρχε μια λαϊκή αντίσταση σε τέτοιο μέγεθος.
Έτσι βλέπουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση και αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του δικαιώματος αρνησικυρίας πριν το άνοιγμα των κεφαλαίων. Και σε αυτή την φάση πρέπει να εξασφαλίσει την απουσία αλλαγής ονομασίας στη συνέχεια αφού θα είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεν θα μπορεί να γίνει η αλλαγή μονομερώς.
Το πιο σημαντικό λοιπόν για να ξεφύγουμε από τις παγίδες του παρελθόντος, είναι να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε μια κυρίαρχη στρατηγική και δεν είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε ενδιάμεσες λύσεις, διότι βλέπουμε ότι μετά από τόσα χρόνια υποψηφιότητας των Σκοπίων δεν έχει ανοίξει κανένα από τα 35 κεφάλαια που προαπαιτεί η ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τελικά τόσο εύκολα όσο τα παρουσιάζουν στους κυβερνητικούς κύκλους.
Με αυτή την νέα δυναμική και με την συνειδητοποίηση εκ μέρους των Σκοπίων ότι υπάρχουν αναλογίες και με το θέμα της σημαίας που ξεπεράσαμε, είναι εφικτό να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τα δικαιώματά μας, διότι είναι θεμελιακά λόγω ιστορίας και προσιτά λόγω στρατηγικής, γι’ αυτόν τον λόγο η στρατηγική ανάλυση του Σκοπιανού είναι απαραίτητη.
Σοφία Ντρέκου | Νίκος Λυγερός Λόγοι
Κείμενα: Opus of N. Lygeros