29/03/2024

Αφγανιστάν: Η τρομοκρατία ανακάμπτει


Η τρομοκρατία ανακάμπτει και ισχυροποιείται
Γιατί η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν έχει αποτύχει παταγωδώς

Οι απανωτές επιθέσεις ενόπλων στο Αφγανιστάν -τουλάχιστον τέσσερις μέσα σε μόλις δέκα ημέρες- με εκατοντάδες νεκρούς έρχονται να καταδείξουν με τον πιο αδυσώπητο τρόπο ότι τόσο οι Ταλιμπάν όσο και άλλες τρομοκρατικές ομάδες έχουν ισχυροποιηθεί τον τελευταίο καιρό στη φτωχή χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Παρά την εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους, αλλά και τη δαπανηρή εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, τα διεθνή και εγχώρια δίκτυα τρομοκρατίας όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί, αντίθετα φαίνεται ότι ανακάμπτουν και ισχυροποιούνται.

Μάλιστα, η ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων επί αφγανικού εδάφους -πλέον έχουν ανέλθει σε σχεδόν 15.000 σύμφωνα με το Πεντάγωνο- είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ένοπλης βίας, με αύξηση των μαζικών επιθέσεων αυτοκτονίας τους τελευταίους μήνες στη χώρα. Όπως αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές, δεκαπέντε χρόνια μετά την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο επικίνδυνη και ασταθής.

Σήμερα, οι Ταλιμπάν ελέγχουν περισσότερο από το ένα τρίτο του Αφγανιστάν, με τις τελευταίες επιθέσεις που εξαπολύουν να σκορπίζουν τον τρόμο (αυτό άλλωστε αποδεικνύει και ο αιματηρός απολογισμός των πιο πρόσφατων επιθέσεων), αλλά και να εμπεδώνουν την αντίληψη μεταξύ των Αφγανών ότι κανείς στη χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Πολύ δε περισσότερο με μια ιδιαιτέρως εύθραυστη και κατακερματισμένη κυβέρνηση, που μαστίζεται από αντιπαλότητες και φαινόμενα αχαλίνωτης διαφθοράς, μια κυβέρνηση που αδυνατεί να απαντήσει σε χρονίζοντα προβλήματα όπως η ανεργία και να δημιουργήσει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Την ίδια ώρα το Ισλαμικό Κράτος, που απώλεσε τα εδάφη του σε Ιράκ και Συρία, αναζητά νέα εδάφη εδραίωσής του, έχοντας εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων αλλά και σιιτικών μειονοτήτων στο Αφγανιστάν. Η τρομοκρατική ομάδα είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 15 βομβιστικές επιθέσεις μόνο το περασμένο έτος, μια έμπρακτη απόδειξη ότι επιχειρεί να αναβιώσει την ιδέα του ισλαμικού χαλιφάτου.

in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024