29/03/2024

DW: «Δεν υπάρχει βάση εμπιστοσύνης με τη Ρωσία στο συριακό»

Ο Σαντίκου Αλ Μουσλίε, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Σότσι για τη μεταπολεμική κατάσταση στη χώρα του. Κατηγορεί Τουρκία και Ιράν ότι ακολουθούν τη δική τους ατζέντα.

Άλλη μια διάσκεψη για την ειρηνική διευθέτηση του συριακού επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα το πρωί στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, την ίδια ώρα που οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει σε πολλά μέτωπα τη χώρας. Η Μόσχα που διοργανώνει μαζί με την Άγκυρα και την Τεχεράνη αυτή τη συνάντηση επιδιώκει με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις εθνότητες και θρησκείες στη Συρία να θέσει επί τάπητος το θέμα της νέας τάξης πραγμάτων μετά το τέλος του πολέμου.

 

Ο Σαντίκου αλ Μουσιλίε, εκπρόσωπος στη Γερμανία της συριακής αντιπολίτευσης

«Καμιά σημασία δεν έχει η διάσκεψη»

Ωστόσο το γεγονός, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν σαφές ποιοι από τη συριακή αντιπολίτευση θα συμμετέχουν, αναδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η ρωσική πρωτοβουλία. Ο Σαντίκου αλ Μουσλίε είναι ο επίσημος εκπρόσωπος στη Γερμανία της συριακής αντιπολίτευσης. Μιλώντας στη γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Αλ Μουσλίε εξηγεί ότι η διάσκεψη αυτή δεν έχει εκείνη τη σημασία που θέλουν να της προσδώσουν οι διοργανωτές της λόγω έλλειψης κοινής βάσης εμπιστοσύνης απέναντι στους Ρώσους. «Η Μόσχα επιχειρεί να λανσάρει μια δική της ειρηνευτική διαδικασία και τα ΗΕ προστέθηκαν για να ενισχύσουν τη σοβαρότητα αυτής τη διαδικασίας, ωστόσο εμείς δεν διαπιστώνουμε σοβαρότητα, ιδιαίτερα μετά τη διάσκεψη της Γενεύης πριν από δύο ημέρες», τονίζει ο σύρος αντικαθεστωτικός.

«Ζητήσαμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Δαμασκό και σε άλλα μέτωπα. Δυστυχώς συνεχίστηκαν γεγονός που σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν τηρούν τις πολιτικές συμφωνίες, είτε δεν μπορούν, είτε δεν το θέλουν» συμπληρώνει. Ο Σαντίκου αλ Μουσλίε παραδέχεται επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Ρωσία οφείλεται στις στενές σχέσεις που διατηρούν οι Ρώσοι με τον σύρο πρόεδρο.

Οι 3 διοργανωτές της διάσκεψης στο Σότσι

 

 Ισχυρός ο Ασάντ λόγω Ρωσίας

«Δεν είναι μυστικό ότι οι Σύροι θεωρούν τους Ρώσους δύναμη κατοχής», υποστηρίζει. «Διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις ενάντια στη θέληση πολλών Σύρων. Ο Ασάντ εξασφαλίζει την ισχύ του μόνο μέσω της ρωσικής παρουσίας στη Συρία. Γι αυτό και η Ρωσία δεν αντιμετωπίζεται ως ένας ουδέτερος εταίρος ή διαμεσολαβητής. Επίσης η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει εδώ και χρόνια να κάνει κάτι χειροπιαστό για το λαό της Συρίας. Έτσι δεν απομένει στους κατοίκους και την αντιπολίτευση παρά μόνο να πάρουν τη τύχη στα χέρια τους. Ακόμη και εάν τα ΗΕ έχουν αποτύχει, γίνεται προσπάθεια να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα, όπως πχ το ψήφισμα 2254 του 2015, όπου σαφώς αναφέρεται ότι η Συρία θα πρέπει να οδηγηθεί σε ελεύθερες εκλογές, να αποκτήσει νέο σύνταγμα, να σταματήσουν οι πολιορκίες πόλεων και να προωθηθούν τρόφιμα σε αυτές τις περιοχές». 

Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης στη Γερμανία κατηγορεί τους υπόλοιπους διοργανωτές της διάσκεψης, το Ιράν και την Τουρκία, ότι ακολουθούν τη δική τους πολιτική ατζέντα και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα στη συριακή επικράτεια. Θεωρεί ακόμη απαραίτητη την ουσιαστική συμβολή των ΗΕ στις εσωτερικές διαδικασίες της χώρας, δηλαδή να πιέσουν τον Ασάντ να αναγνωρίσει την αντιπολίτευση, να αναγνωρίσει την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε στη Γενεύη πριν από λίγα χρόνια και να αποδεχθεί μια δημοκρατική Συρία.

DLF, Μίχαελ Κέλερ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024