29/03/2024

Κέιπ Τάουν: Νερό με δελτίο

Η «Ημέρα Μηδέν» για το Κέιπ Τάουν πλησιάζει: τον Απρίλιο, η πόλη θα ξεμείνει τελείως από νερό. Η καταστροφή που θα αντιμετωπίσει το Κέιπ Τάουν θα ξεπεράσει την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»
 οι κάτοικοι ανησυχούν για το χάος που θα ακολουθήσει όταν στερέψουν οι βρύσες ενώ οι Αρχές ενισχύουν την αστυνομία και προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα οφείλεται στην τριετή ξηρασία, τη χειρότερη σε έναν και πλέον αιώνα.
Την «Ημέρα Μηδέν», ο δήμος του Κέιπ Τάουν θα διακόψει εντελώς την παροχή νερού προς σπίτια και επιχειρήσεις έως ότου ξαναβρέξει. Οι τέσσερα εκατομμύρια κάτοικοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερό με το δελτίο σε 200 σημεία.

Σύμφωνα με τους «New York Times», είναι άδικο αυτό που συμβαίνει στο Κέιπ Τάουν επειδή η πόλη φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της πολιτικές – στις οποίες περιλαμβάνεται η προσεκτική διαχείριση των αποθεμάτων νερού. Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας όμως, σε μια περιοχή του κόσμου που γίνεται όλο και πιο άνυδρη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, καταναλώθηκαν όλα τα αποθέματα νερού χωρίς να μπορέσουν να αναπληρωθούν.
Η αμερικανική εφημερίδα προειδοποιεί ότι το πρόβλημα του Κέιπ Τάουν φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους κορυφαίους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής: την αυξανόμενη πιθανότητα για ισχυρές, επαναλαμβανόμενες ξηρασίες – και η Αφρική είναι από τις πιο ευάλωτες ηπείρους.
Την ώρα που η στάθμη του νερού χαμηλώνει επικίνδυνα στα φράγματα που τροφοδοτούν με νερό το Κέιπ Τάουν, οι Αρχές της πόλης κάνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν εργοστάσια αφαλάτωσης. Από την 1η Φεβρουαρίου πάντως, οι κάτοικοι του Κέιπ Τάουν θα πληρώνουν ακόμη υψηλότερα πρόστιμα αν υπερβούν το νέο ημερήσιο όρο κατανάλωσης νερού, το οποίο θα μειωθεί στα 50 από τα 87 λίτρα ανά άτομο.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 55% των κατοίκων της πόλης έχει συμμορφωθεί με το όριο των 87 λίτρων την ημέρα. Η οικονομία στο νερό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία με τόσες ανισότητες. Στις φτωχογειτονιές, ο κόσμος προμηθεύεται νερό από κοινόχρηστες βρύσες και το μεταφέρει σε κουβάδες στην καλύβα του αλλά την ίδια στιγμή στις γειτονιές των πλουσίων οι εκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τις πισίνες τους. Μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2014, τα φράγματα ήταν γεμάτα νερό και την επόμενη χρονιά το Κέιπ Τάουν βραβεύτηκε ως μια από τις κορυφαίες «πράσινες» πόλεις στον κόσμο.

in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024