29/03/2024

Η πολιτική του Brexit πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο


Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

Η πολιτική δυσλειτουργία αναμφισβήτητα επιδεινώνει τον εφιάλτη του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η παραίτηση της πρωθυπουργού Theresa May, όπως ζητούν ορισμένοι στο κόμμα της, θα καταφέρει μόνο να χειροτερέψει τα πράγματα.

Οι Συντηρητικοί δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να θέσουν υπό κάποιο έλεγχο τη διάσταση απόψεων.

Προς το παρόν, η όλο και πιο δυναμική πτέρυγα που τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει στην χώρα ακυβερνησία. Όταν ο Philip Hammond, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι το Ην. Βασίλειο χρειάζεται μία εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σημερινή -στόχος που θα έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητος- οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος αντέδρασαν με οργή. Καταγγέλλουν επίσης την ιδέα μιας μεταβατικής συμφωνίας που θα διατηρεί τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της Βρετανίας μέχρις ότου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έκανε τη Βρετανία “υποτελές κράτος”.

Αυτά είναι ανοησίες. Είναι αλήθεια, φυσικά, ότι μια μεταβατική συμφωνία που υποτάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανόνες της ΕΕ, στερώντας ταυτόχρονα από τη χώρα οποιοδήποτε λόγο πάνω στη δομή τους είναι ένα κακό αποτέλεσμα -αλλά είναι το προσωρινό τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για μια ομαλή έξοδο.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, οι πιο αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Brexit θα έπρεπε να είναι ευτυχείς που πληρώσουν το τίμημα. Η στρατολόγηση για μια άτακτη έξοδο, το οποίο ισοδυναμεί με την τρέχουσα στάση τους, κινδυνεύει να επιφέρει περαιτέρω οικονομικές ζημίες και υπονομεύει το στόχο τους.

Πράγματι, όσοι μετανιώνουν για την απόφαση ενός Brexit ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να ενθαρρύνουν τους πιο απερίσκεπτους ευρωσκεπτικιστές. Αυτή η ομάδα θα μπορούσε να σκεφτεί, όχι αδικαιολόγητα, ότι εάν οι αντάρτες των Tory καταστήσουν αδύνατο για την May να κλείσει μια συμφωνία με την ΕΕ, ολόκληρο το project του Brexit ενδέχεται να καταρρεύσει.

Μακάρι. Το να πετυχαίνεις την τάξη από την αναρχία δεν είναι τόσο εύκολο. Η τεράστια περαιτέρω αβεβαιότητα ενός διαγωνισμού ηγεσίας, ίσως η διεξαγωγή γενικών εκλογών (οδηγώντας στο ποιος ξέρει τι) και ίσως ακόμη ένα δεύτερο δημοψήφισμα (δεν είναι πιο πιθανό από την πρώτη φορά να επιτευχθεί συναίνεση), θα κατάφερνε μόνο να αυξήσει το παραλυτικό βάρος της αβεβαιότητας που κρατά πίσω τη βρετανική οικονομία.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι μια πικρά διαιρεμένη χώρα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο αγανακτισμένη ΕΕ, δεν μπορεί να κάνει τα προβλήματα που δημιούργησε για τον εαυτό της να εξαφανιστούν με πολιτικό κατακερματισμό.

Η May απέτυχε να διατυπώσει και να υπερασπιστεί ένα όραμα για το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit. Η πολιτική της θέση είναι αδύναμη, εν μέρει χάρη στον αυτοτραυματισμό από τις περσινές γενικές εκλογές. Τούτου λεχθέντος, οποιοσδήποτε ηγέτης των Tory θα δυσκολευόταν με το Brexit, αφού τόσο μεγάλο μέρος του Συντηρητικού Κόμματος στο κοινοβούλιο επιθυμεί την αποτυχία.

Ναι, η May πρέπει να αποκτήσει τον έλεγχο- αλλά πάνω απ ‘όλα το κόμμα της πρέπει να αρχίσει να ενεργεί με εξυπνάδα και αυτοέλεγχο. Εάν δεν συμβεί αυτό, το Brexit και οι παράπλευρες ζημιές θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που προβλέπουν οι επικριτές του.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024