Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο…
Αντώνης Παπαγιαννίδης
Στην Ελλάδα ζούμε και – συλλαλητηρίου βοηθούντος – όλα τα μάτια προσηλωμένα στο Μακεδονικό. Όμως χθες, Κυριακή 4/2, είχαμε και Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα γνωστό: O Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη – με 56% των ψήφων – έναντι του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά. Αυτό σε εκλογές με 73% συμμετοχή (σχεδόν όσο και στον πρώτο γύρο, αισθητά λιγότερο από την συμμετοχή του 2013). τίποτε το μη-αναμενόμενο. Όλες οι διεθνείς φωνές συγχαρητηρίων, δεν παρέλειψαν να ευχηθούν επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό/ «για την επανένωση» του νησιού.
Δείτε όμως πόσες άλλες πυκνές εξελίξεις υπήρξαν στο μέτωπο της Κύπρου τις τελευταίες αυτές ημέρες. Εξελίξεις που, πυκνώνοντας το άμεσο παρελθόν, προοιωνίζονται κάτι για το αύριο. Λοιπόν: κυριολεκτικά δυο 24ωρα πριν την δεύτερη εκλογική κάλπη των Προεδρικών έγινε γνωστό ότι μετά την προσάραξη των συνομιλιών στο Crans-Montana, είχε (με απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζή) αποσυρθεί ο χάρτης για το εδαφικό όπως αυτός είχε κατατεθεί στον ΟΗΕ ενόψει της (τότε ελπιζόμενης) τελικής ευθείας των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς «δεν υπάρχει πλέον πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό»: υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκοκυπριακός χάρτης εκινείτο στην ψαλίδα 28,2% – 29,2%, για τα Τουρκοκυριακά εδάφη είχε δε αποσυρθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και αφού ο Προεδρος Αναστασιάδης είχε ανακοινώσει ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αποσύρει όλες τις (δικές της) προτάσεις.
Στην Κύπρο επεκράτησε ενόχληση από το timing της διαρροής/ανακοίνωσης, ακριβώς λόγω προεκλογικής τελικής ευθείας. Όμως…. το γεγονός παραμένει. Και δείχνει Τουρκοκυπριακή προ-προετοιμασία για το μέλλον των συζητήσεων περί το Κυπριακό (που, επισήμως, είναι στον πάγο μετά το Crans-Montana). Πάμε όμως στο άλλο νέο στοιχείο: ενώ από τις προ εβδομάδων εκλογές στα Κατεχόμενα μεγάλης κινητής βγήκε το (Δεξιό) Κόμμα εθνικής Ενότητας, τελικώς σχηματίζεται κυβέρνηση (τετρακομματική) στα ΚεντροΑριστερά. Μέλος ενός από τα κόμματα που προσέρχονται στο κυβερνητικό αυτό σχήμα είναι ο μέχρι τώρα διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων Οζντίλ Ναμί. Ο οποίος, στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα, ανέλαβε το κομβικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.
Πρώτη συνέπεια: η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει πλέον ορισμένο διαπραγματευτή – από πλευράς δε Ακκιντζή συνειδητά δόθηκε το σήμα ότι δεν θα υπάρξει προς στιγμή αντικατάσταση.
Πάμε όμως στην δεύτερη αν όχι συνέπεια, πάντως ένδειξη: η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να στήσει μια πολιτική στο ενεργειακό/στο θέμα της ΑΟΖ, των ερευνητικών γεωτρήσεων κοκ. Όπου, για την ώρα, η Αγκυρα σύρει περίπου μόνη τον χορό «εν ονόματι των Τουρκοκυπρίων» (Να σημειωθεί ότι το υπερσύγχρονο πλοίο-γεωτρύπανο DeepSeaMetro-ΙΙ που προμηθεύτηκε η τουρκική ΤΡΑΟ «αναζητά στελέχωση» – όχι επιτυχώς για την ώρα. Τα υπερσύγχρονα εργαλεία χρειάζονται άκρως εξειδικευμένο προσωπικό. Αμερικανοί δεν προσέρχονται. Νορβηγοί – Βρετανοί αποθαρρύνονται). Εν τω μεταξύ…
…Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπης, μιλούσε προχθές για «πολύ ενθαρρυντική» αποτελέσματα από την γεώτρηση στο Οικόπεδο 6/ «Καλυψώ» που προχώρησε (μέχρι το 1902 μέτρα βάθους….) το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12K της ΕΝΙ/Total. Πάντως δίνοντας ένδειξη ότι τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά είναι παραπλήσια του Αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr», το οποίο άλλαξε άρδην όλα τα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου.
economia.gr