20/04/2024

Σκάνδαλο Novartis (ΗΠΑ VS Γερμανία)


Σκάνδαλο Novartis

Επειδή λαμβάνουμε πολλά μηνύματα που μας ζητούν να καταθέσουμε την άποψή μας για το συγκεκριμένο θέμα, να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Αρχικά, να πούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία, γι΄αυτό εμπλέκεται και το FBI. Δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση των εταιρειών Ciba-Geigy and Sandoz Laboratories. Πρόκειται για ελβετική πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: φάρμακα – φροντίδα ματιών – γενόσημα φάρμακα. Στην Ελλάδα ξεκίνησε την λειτουργία της τον Νοέμβριο του 1997, όταν δημιουργήθηκε η Novartis Hellas ΑΕΒΕ.

Οι άνθρωποι κλειδιά στην εταιρεία είναι ο γερμανικής καταγωγής
Jörg Reinhardt και ο Αμερικάνος Vasant Narasimhan.

Τι παίζει με το σκάνδαλο στην Ελλάδα:

Στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα φέρονται να έχουν παράσχει στην αμερικανική κυβέρνηση έγγραφα που υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 4.000 γιατροί, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δωροδοκήθηκαν προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της Novartis με ευνοϊκές αποφάσεις και συνταγογράφηση των φαρμάκων της – πληροφορίες κάνουν λόγο για καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Εκτός, βέβαια, από τους γιατρούς εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, δέκα συγκεκριμένα τον αριθμό.

Γιατί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όντως ο χειρισμός της κυβέρνησης να εμφανίσει το σκάνδαλο μια ημέρα ακριβώς μετά το συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, γεννά ερωτηματικά. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση έπραξε όπως θα έπραττε κάθε κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Έβγαλε το σκάνδαλο (δεν γνωρίζουμε αν είχε την υπόθεση του σκανδάλου στο συρτάρι του Μαξίμου για ώρα ανάγκης ή αν, απλά, η κυβέρνηση ευνοήθηκε από τις συνθήκες) και αλλάζει την επικοινωνιακή ατζέντα.

Κατά την προσωπική μας άποψη ορθώς βγήκε το σκάνδαλο στον αέρα, αρκεί να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Η Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή δεν χρειάζεται ένα ακόμη σκάνδαλο να σέρνεται επ ΄αόριστον και να δημιουργεί εντυπώσεις.

Εδώ να τονίσουμε ότι η υπόθεση είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι φανταζόμαστε και προσωπικά στο Geopolitics εκτιμούμε ότι αποτελεί κομμάτι του γενικότερου πολέμου ΗΠΑ – Γερμανίας (υπενθυμίζουμε ότι πριν από μήνες οι ΗΠΑ χτύπησαν την γερμανική αυτοβιομηχανία VW). Η συγκεκριμένη  χρονική στιγμή είναι κατάλληλη καθώς η Γερμανία παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στην ηγεσία της ΕΕ  και οι Βρυξέλλες είναι απασχολημένες με την διαχείριση του brexit. Ας μην λησμονούμε, εξάλλου, ότι και στο παρελθόν η χώρα μας αποτέλεσε μέρος της γενικότερης αντιπαράθεσης των δυο χωρών.

Γιώτα Χουλιάρα 
Αρχισυνταξία 
Geopolitics and Daily News 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024