25/04/2024

 

Κατά την πάγια τακτική της, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις. «Μονομερείς» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτο-παραγωγικές πηγές του νησιού», του οποίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είμαστε συνιδιοκτήτες».

Ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν και συνεργάτης του Geopolitics & Daily News σχολιάζει χαρακτηριστικά για τα παιχνίδια ισχύος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: «Στο διεθνές στερέωμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πώς ένα έθνος-κράτος για να διεκδικήσει την θέση του μεταξύ άλλων, πρέπει να κάνει χρήση τριών στοιχείων:

Το κύρος που εκπέμπει σαν εικόνα κράτους.
Το συμφέρον που μπορεί να έχει ανά χρονική στιγμή και μπορεί να το συνδυάσει με εκείνα τρίτων.
Τον φόβο για το μέγεθος απειλής που αποτελεί για οποιονδήποτε τολμήσει να σκεφτεί να πράξει κακόβουλα εναντίον του.

Όλα αυτά χρειάζονται ΙΣΧΥ ώστε να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Χωρίς αυτόφωτη ισχύ και με μόνο εφόδιο την “μπλόφα” πώς η χώρα βασίζεται σε συμμαχίες εγγράφων όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, προφανώς δεν φτάνει. Η προσπάθεια να χειραγωγήσεις τον αντίπαλο με μπλόφα άλλωστε, πάντα ελοχεύει τον κίνδυνο να χρειαστείς να πραγματοποιήσεις όσα ισχυρίζεσαι και όταν σε αυτή την μπλόφα οι άλλοι σε αφήσουν εκτεθειμένο, είναι απαραίτητο να έχεις την ικανότητα να ανταποκριθείς.

Στην περίπτωση της τουρκικής θρασύτητας για το θέμα του ενεργειακού στην Κύπρο, να τονίσω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Η άποψη μου, την οποία έχω εκφράσει και δημόσια είναι πώς η Τουρκία έχει άμεση ανάγκη για φτηνή ενέργεια και θα κάνει ό,τι μπορεί γι’ αυτό. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τον Ερντογάν και σίγουρα αιτία πολέμου. Όχι απλά θερμού επεισοδίου, αλλά αιτία πολέμου.

Στην περίπτωση του Αιγαίου ακόμα και αν δείξουμε πυγμή πλέον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και αν το πρόβλημα λυθεί άμεσα. Ο Ερντογάν, αυτή την στιγμή, χρειάζεται ζωτικό χώρο όπως ο ήρωας του (σ.σ. Χίτλερ) για να υφαρπάξει ενεργειακούς πόρους προς ανάπτυξη. Εδώ θα είναι χώρος προς Δυσμάς και όχι προς Ανατολάς.»

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024