07/10/2024

Αποκαλυπτική έρευνα: Δεν φοβούνται οι Έλληνες επεισόδιο με Τούρκους

Αλήθεια, πώς ένιωσαν  οι Έλληνες, όταν ο πιο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, επέλεξε χρονικά την ημερομηνία της 21ης επετείου από την κρίση στα Ίμια για να πυροδοτήσει την ψυχροπολεμική Ελλάδας-Τουρκίας με δηλώσεις του τύπου «η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας» και πως «θα σπάσουμε χέρια κα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο»;

Όσο σκληρή κι αν ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας για αχαρακτήριστες δηλώσεις και καθόλου μελετηρό σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, αφού το καθεστώς στο Αιγαίο είναι κατοχυρωμένο, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν οργή. Και αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι το άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα που εξάγεται από την έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με διευθυντή τον καθηγητή Βασίλη Δαφέρμο αναφορικά με τα συναισθήματα που διαμορφώνουν οι Έλληνες πολίτες κάθε φορά που γίνονται κοινωνοί των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου.

Οργή και θυμός για τις δηλώσεις του Ερντογάν

Η έρευνα αποκτά ξεχωριστό ειδικό βάρος αν αναλογιστεί κάποιος ότι, αν και κατά την 31η Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την κρίση στα Ίμια, οι Έλληνες δηλώνουν ότι δε φοβούνται για “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο σήμερα, όμως τέτοιου είδους δηλώσεις δημιουργούν στο εσωτερικό της Ελλάδας οργή και θυμό. Μάλιστα, θυμωμένοι δηλώνουν οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό πάνω από 80%, κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει κάποιες προκλητικές δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν ότι γνωρίζουν, σε ποσοστό 78%, πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία!

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 53,08% της έρευνας, δηλώνουν ότι δε φοβούνται “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο, αν και περίπου το 74% δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη στάση της κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα. Ταυτόχρονα, όμως, ένα ποσοστό της τάξης του 34,3% δηλώνει ότι κανένα από τα κόμματα στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ το 35,3% δήλωσε ότι δεν ήθελε να πάρει θέση στο ζήτημα.

Το αμέσως επόμενο υψηλό ποσοστό για την υπεράσπιση της εξωτερικής πολιτικής συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία με 12,1%, ενώ έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με μόλις 4,91%, ως προς την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής του. Η διαφορά είναι της τάξεως των 7,23 μονάδων, που δείχνει και σαφή τάση ως προς την εμπιστοσύνη που πλέον αρχίζουν να δείχνουν μεταξύ των δύο κομμάτων οι πολίτες. Εξάλλου, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος ότι την τάση αυτή καταγράφουν και οι άλλες δημοσκοπήσεις ιδιωτικών εταιρειών, που διεξάγουν για λογαριασμό άλλων φορέων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρούσα σφυγμομέτρηση, που παρουσίασε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διενήργησε πολιτική σφυγμομέτρηση στην ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Κοινωνικής Στατιστικής και για καθαρά επιστημονικούς λόγους, με σκοπό να καταγράψει στάσεις και συναισθήματα Ελλήνων πολιτών/κατοίκων της Αθήνας, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης στο άκουσμα των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα συμπεράσματα της έρευνας – Δεν φοβούνται νέο επεισόδιο

Η έρευνα καταλήγει με γενικές παρατηρήσεις και σχόλια, όπως ακριβώς αποτυπώνονται και από τα διαγράμματα της έρευνας που δημοσιεύονται. Στην ακριβή διατύπωσή τους από τους πέντε συγγραφείς του άρθρου (Β. Δαφέρμο, Ειρ. Μαρκάκη, Θ. Σφακιανάκη, Ζαχ. Γκολέμη και Δημ. Βυζιργιαννάκη) τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

– Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις που προέβη τον Οκτώβριο του 2017, κατηγόρησε το κεμαλικό καθεστώς, το οποίο συνομολόγησε τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, ότι απέτυχε και συναίνεσε στη συρρίκνωση της τουρκικής επικράτειας, παραχωρώντας εδάφη τα οποία ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του προέδρου ήταν οι ακόλουθες:

«Και βέβαια χαιρετίζουμε με εκτίμηση όλες τις επιτυχίες της Λωζάννης, αλλά η Λωζάννη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε! Βαδίζοντας προς το 2023 (όταν θα έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης, που διαμόρφωσε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας), έχουμε επίγνωση ότι θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών. Αλλά και πάλι θα το πράξουμε!», θέτοντας ξεκάθαρα το στόχο της Άγκυρας για αλλαγή συνόρων, με προσάρτηση νέων εδαφών στην τουρκική επικράτεια.

– Αναντίρρητα, πρόκειται για μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση των όσων θέτει η Συνθήκη της Λωζάννης. Πραγματοποιώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, παρατηρούμε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης (η οποία υπεγράφη στις 24 Ιουλίου του 1923 στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας) ήταν μια συνθήκη ειρήνης, που διαδέχτηκε τη Συνθήκη των Σεβρών και έθεσε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έπειτα από 7,5 μήνες διαβούλευσης. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη τόσο από την Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και από τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ξεχωριστή τώρα συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συγκεκριμένα, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και την αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία μέσω της συνθήκης αυτής ανέκτησε την Ίμβρο και την Τένεδο, την Ανατολική Θράκη, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών (η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη, αλλά και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης). Επιπροσθέτως, η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της, εκτός της Ζώνης των Στενών.

– Η Ελλάδα υποχρεώθηκε, ελλείψει χρημάτων, να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις με παραχώρηση εδαφών. Η αποπληρωμή αυτή έγινε με την επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Προς αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε απ’ όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις αυτές, επομένως, θεωρούνται καθ’ όλα προκλητικές και μπορούν να χαρακτηριστούν ως μη αναγκαίες, καθώς τα σύνορα έχουν καθοριστεί και προσδιοριστεί μέσω αμοιβαίων παραχωρήσεων και από τις δύο πλευρές. Είναι προφανές, επομένως, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν με σκοπό την εσωτερική κατανάλωση.

– Όπως προκύπτει και από τα ευρήματα της Επιστημονικής Έρευνας, η οποία διεξήχθη από το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ., οι προκείμενες δηλώσεις προκάλεσαν ποικίλα και αρνητικής φύσεως συναισθήματα στους Έλληνες ερωτώμενους. Το 80,63% είναι αρκετά ή πολύ θυμωμένο από τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ το 19,37% είναι λίγο ή καθόλου θυμωμένο. Το 73,16% δηλώνει οργισμένο, ενώ το 26,84% όχι.

Όσον αφορά στο ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι θα έχουμε “θερμό” επεισόδιο με τη γείτονα χώρα, αθροιστικά παρατηρούμε ότι αγγίζει το 46,92%, ενώ το 53,08% όχι.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, παρατηρούμε ότι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των Ελλήνων, της τάξεως του 75,9%, δεν είναι αδιάφορο ως προς τις δηλώσεις που πραγματοποιεί, ενώ το 18,07% δηλώνει εντελώς αδιάφορο. Η γενική αντίληψη των Ελλήνων πολιτών είναι ότι τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση σε ποσοστό της τάξεως του 78%, ενώ το 22% περίπου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι εξυπηρετούν άλλους λόγους οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Το 69% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δηλώσεις Ερντογάν εγείρουν ζήτημα εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ το 30% θεωρεί πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου θέματος, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, της τάξεως του 74%, εμφανίζεται μη ικανοποιημένο από τη στάση της κυβέρνησης, ουδέτεροι ως προς την αντιμετώπιση επί του θέματος είναι σε ποσοστό 12,79%, ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 3,3% εμφανίζεται να είναι ικανοποιημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

– Η τελευταία ερώτηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αφορούσε το ποιο από τα κόμματα που υπάρχουν θα μπορούσε να υπερασπιστεί καλύτερα την εξωτερική μας πολιτική. Ένα ποσοστό της τάξεως του 34,3% απάντησε «κανένα», ένα ποσοστό της τάξεως του 35,3% δεν ήθελε να πάρει θέση στο ζήτημα, ενώ τα υπόλοιπα σχετικά υψηλότερα ποσοστά τα συγκεντρώνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 12,1%, και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4,91%.

Ρωτήθηκαν 2.337 άτομα και έχει σημασία να σημειωθεί ότι διενεργήθηκε χωρίς ανάθεση, δηλαδή δεν ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες ή άλλα ως προς τα ευρήματα. Την έρευνα διενήργησαν 56 δειγματολήπτες/φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, 3 διδακτορικοί φοιτητές και 1 διδάκτορας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ., Βασίλη Δαφέρμου.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα και τη συγγραφή του άρθρου, εκτός από το διευθυντή κ. Δαφέρμο, συμμετείχαν και οι:

– Ειρήνη Μαρκάκη, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Θοδωρής Σφακιανάκης, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Ζαχαρένια Γκολέμη, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Δημήτριος Βυζιργιαννάκης, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Ο Β.Δαφέρμος για την έρευνα του Π.Κ και τα Ελληνοτουρκικά Άκρως ενδιαφέρουσα η έρευνα από το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τα Ελληνοτουρκικά, που δημοσιεύει η εφημερίδα Νέα Κρήτη.

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 53,08% της έρευνας, δηλώνουν ότι δε φοβούνται “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο, αν και περίπου το 74% δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη στάση της κυβέρνησης σε αυτά τα θέματα. Το 80,63% θυμώνει κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει δηλώσεις για τα Ελληνοτουρκικά.

Στο Ράδιο 98,4 και στο Γιώργο Σαχίνη μίλησε ο καθηγητής Βασίλης Δαφέρμος, του τμήματος πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024