23/04/2024

Μέρκελ: Κι εγώ θα ήθελα το υπουργείο Οικονομικών.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντά στους επικριτές της, εντός και εκτός κόμματος, με συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Eπιμένει ότι έκανε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Η Άνγκελα Μέρκελ έσπασε τη σιωπή της. Και η φράση-δημοσιογραφικό κλισέ έχει νόημα, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες όλοι μιλούσαν για τις εν εξελίξει μετεκλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες και μόνο η καγκελάριος σιωπούσε, προφανώς για να μην δώσει τροφή σε σενάρια. Αλλά το βράδυ της Κυριακής η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε στο πολιτικό μαγκαζίνο του τηλεοπτικού δικτύου ZDF για να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν με ιδιαίτερα κριτική διάθεση. Πρώτο ερώτημα: Έκανε όντως τόσο αναποτελεσματική διαπραγμάτευση, παραχωρώντας σχεδόν όλα τα υπουργεία πρώτης γραμμής και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών στο SPD, όπως την κατηγορούν πλέον στο κόμμα της;

Η απάντηση Μέρκελ: “Είναι οδυνηρό αυτό που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά είναι και αποδεκτό. Γιατί ποιά θα ήταν η εναλλακτική λύση; Θα ήταν να πούμε στον κόσμο ότι ναι μεν έχουμε συμφωνία όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην κατανομή των υπουργείων. Και αυτό δεν θα ήταν μία υπεύθυνη στάση”. Η καγκελάριος παραδέχεται ότι θα ήθελε να διατηρήσουν τα χριστιανικά κόμματα το υπουργείο Οικονομικών και σε αυτή την περίπτωση ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να δοθεί το χαρτοφυλάκιο στους Βαυαρούς χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Αλλά υπενθυμίζει ότι “έχουμε συμφωνήσει και στη διαπραγμάτευση που κάναμε ότι ένας υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει… Συμφωνούμε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολοισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική θα την ασκούμε από κοινού. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλα αυτά”.

“Μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική” 

 

12 ώρες κράτησε η διαπραγμάτευση για τα πρόσωπα και τα αξιώματα, αποκαλύπτει η Άνγκελα Μέρκελ. Παρά τις παραχωρήσεις προς τους σοσιαλδημοκράτες, υποστηρίζει, τα χριστιανικά κόμματα διατηρούν έξι υπουργεία και κρατούν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως την εσωτερική ασφάλεια, την ενσωμάτωση των αλλοδαπών, την υγεία, την κατοικία, την ενέργεια- με λίγα λόγια πολλούς τομείς, στους οποίους μπορεί κανείς να ασκήσει πολιτική με απτά και ορατά αποτελέσματα. Για μία ακόμη φορά η καγκελάριος αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, υπόσχεται ωστόσο μερική ανανέωση στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Και πάλι όμως η συζήτηση εστιάζει στα πρόσωπα. Από τη στιγμή που αποχωρεί ο Μάρτιν Σουλτς, δηλαδή ο “αρχιτέκτονας της συμφωνίας” από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών, μήπως η Άνγκελα Μέρκελ σκέπτεται να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για το ποιός παίρνει ποιό υπουργείο; “Για την κατανομή των υπουργείων μίλησα με το SPD ως ολότητα, τα ονόματα καθορίζονται από τα κόμματα, για μένα έχει κλείσει το ζήτημα. Σ ό,τι αφορά τα δικά μας υπουργεία, θα βρούμε τις ενδεδειγμένες λύσεις” λέει. Απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η καγκελάριος ανέφερε ότι είχε μαζί του πολύ καλή συνεργασία, αλλά διευκρινίζει ότι η όποια απόφαση εναπόκειται αποκλειστικά στους σοσιαλδημοκράτες.

“Τηρώ τις υποσχέσεις μου”

Μιλώντας για τις προσωπικές της επιδιώξεις η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι έχει ήδη κλείσει δώδεκα χρόνια στην καγκελαρία και προφανώς δεν σκοπεύει να παραμείνει άλλα δώδεκα χρόνια. Στο ερώτημα αν σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία ή να αποχωρήσει πρόωρα ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή της, επισημαίνει ότι “έχει υποσχεθεί στον κόσμο να παραμείνει για τέσσερα χρόνια και τηρεί τις υποσχέσεις της”. Και στο επίμονο ερώτημα, μήπως τυχόν έχει παραβλέψει την κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσει την πολιτική της σταδιοδρομία, η Άνκελα Μέρκελ δίνει μία εντυπωσιακά σύντομη απάντηση: “Δεν νομίζω”.

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024