28/03/2024

Ρεκόρ γερμανικών εξαγωγών και το 2018;

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι γερμανικές εξαγωγές. Όμως οι επικριτές της γερμανικής οικονομικής εξωστρέφειας, όπως ο πρόεδρος Τραμπ, αντιδρούν επιβάλλοντας δασμούς για να προστατεύσουν την εγχώρια βιομηχανία΄

Η διεθνής ζήτηση για προϊόντα “made in Germany” είναι τόσο υψηλή όσο ποτέ. Ακόμα και η ενίσχυση του ευρώ σε σχέση με το δολάριo δεν δείχνει να είναι σε θέση να φρενάρει τα ρεκόρ των γερμανικών εξαγωγών. Το 2017 οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 6,3% φθάνοντας συνολικά σε αξία τα 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ο Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου BGA εκτιμά ότι και το 2018 θα καταγραφεί ρεκόρ εξαγωγών για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Οι βιομηχανίες της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης επωφελούνται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την ανοδική ζήτηση για μηχανήματα, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα γερμανικής κατασκευής. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για τη διετία 2018-2019 σημαντική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Γιόαχιμ Λανγκ, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών BDI: «Η διεθνής ζήτηση για γερμανικά προϊόντα θα παραμείνει υψηλή και θα στηρίξει την παραγωγή γερμανικών βιομηχανιών».

Ο Ρον βαν χετ Χοφ, επικεφαλής του ασφαλιστικού κολοσσού Euler Hermes εκτιμά ότι τα δυνατά χαρτιά των γερμανικών εξαγωγών είναι η ποικιλία και η ανταγωνιστικότητά τους. «Όποτε γίνεται λόγος για προϊόντα κορυφαίας ποιότητας τότε η ζήτηση στρέφεται σε γερμανικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για το know-how σε γερμανικά μηχανήματα, χημικά προϊόντα και φυσικά αυτοκίνητα».

Αντιδράσεις στο υψηλό γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα

Την ίδια ώρα όμως όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με εθνικές συνταγές παγκόσμιες προκλήσεις, θεωρεί ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου: «Για μια διεθνή οικονομία, όπως η γερμανική, που εξαρτάται τόσο από τις εξαγωγές, όσο και τις εισαγωγές αυτό αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κίνδυνο». Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank Γεργκ Κρέμερ: «Η πολιτική του προέδρου Τραμπ βρίσκει πολλούς μιμητές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν πλέον να απομονώσουν την εγχώρια βιομηχανία από τον διεθνή ανταγωνισμό». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή δασμών στις εισαγωγές πλυντηρίων και φωτοβολταϊκών πάνελ από τις ΗΠΑ, που θεωρείται απροκάλυπτη επίθεση σε νοτιοκορεατικές και κινεζικές βιομηχανίες. Και σαν να μην έφθανε αυτό, οι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμα και την επιβολή δασμών στην εισαγωγή ατσαλιού που θα έπληττε και γερμανικές επιχειρήσεις.

Όμως το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δέχεται τα πυρά και άλλων χωρών. Το 2017 ωστόσο το γερμανικό πλεόνασμα περιορίστηκε, μιας και οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Και όπως ελπίζει ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν, ο περιορισμός του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος ίσως κατευνάσει λίγο τους επικριτές της γερμανικής εξωστρέφειας.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024