28/03/2024

Ανησυχία ΗΠΑ για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και τον ρόλο ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον θα απαιτήσει από τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Φόβοι ότι μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ. Η απειλή της Ρωσίας και τα νέα στρατηγεία.

των Katrina Manson και Michael Peel
Financial Times

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα σχέδια της Ε.Ε. για πιο στενούς αμυντικούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη του μπλοκ υπονομεύουν το ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία έρχεται αντιμέτωπη με μια ανακάμπτουσα Ρωσία.

«Δεν θέλουμε να δούμε ευρωπαϊκές προσπάθειες για μεταφορά απαιτήσεων και δυνάμεων από το ΝΑΤΟ στην Ε.Ε.» δήλωσε η Κέιτι Γουίλμπαργκερ, ανώτατη αξιωματούχος του Πενταγώνου που καλύπτει το ΝΑΤΟ.

Η ίδια ανέφερε πως οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να διασφαλίσουν πως οποιαδήποτε στενότερη συνεργασία στην Ε.Ε. δεν θα αναιρέσει τον ρόλο των μελών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Τα σχόλια της κας Γουίλμπαργκερ έγιναν ενόψει συναντήσεων στις Βρυξέλλες, στις οποίες ο Τζιμ Μάτις, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, θα καλέσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον βάζει τη ρωσική απειλή στο επίκεντρο της νέας αμυντικής της πολιτικής.

Τον Δεκέμβριο μόνο τρία από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν συμφώνησαν στην προώθηση στενότερων στρατιωτικών δεσμών ανάμεσα στα μέλη του μπλοκ για την ενίσχυση της κοινής άμυνας. Η νέα ευρωπαϊκή ρύθμιση, γνωστή ως μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία ή Pesco, θα δει αρχικά τα κράτη-μέλη να εστιάζουν σε 17 τομείς, μεταξύ των οποίων η στρατιωτική εκπαίδευση, η κυβερνοάμυνα και η βελτίωση της κινητικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν χαιρετίσει ως ορόσημο τη συμφωνία Pesco, την οποία υπέγραψαν όλα τα μέλη της εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίαςκαι της Μάλτας, τονίζοντας πως στόχος είναι να δράσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ.

Η κα Γουίλμπαργκερ τόνισε πως η Ουάσιγκτον στηρίζει την Pesco, «εφόσον είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ και δεν οδηγεί σε παρεκκλίσεις από τις δραστηριότητες και τις απαιτήσεις του».

«Η στρατιωτική κινητικότητα, αν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να αποδώσει τόσο για την Ευρώπη όσο και για το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε η ίδια. «Αλλά δεν έχουμε πλήρη διαφάνεια, αν δεν διασφαλίσουμε ότι οι απαιτήσεις, είτε είναι για υποδομές είτε για νομικές αλλαγές εντός και μεταξύ των χωρών, δεν βασίζονται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, τότε θα εργαζόμαστε για αντίθετους σκοπούς».

Ο Τόμας Βάλασεκ, διευθυντής της Carnegie Europe και πρώην πρεσβευτής της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις ενάντια σε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας στην Ε.Ε., θα ήταν «χάσιμο χρόνου και ενέργειας».

«Το πλοίο αυτό έχει σαλπάρει» σημείωσε ο ίδιος. «Η πρώτη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου ξόδεψε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να μπλοκάρει μια αμυντική πολιτική της Ε.Ε., προτού καταλήξει ορθώς πως είναι καλύτερα να διευκολύνει το εγχείρημα παρά να το σταματήσει» πρόσθεσε.

Ενόψει της συνάντησης του ΝΑΤΟ, ο κ. Μάτις ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να «θίξουν το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της συμμαχίας και της κατανομής των βαρών».«Συνεχίζουμε σήμερα να πιέζουμε για να αναλάβουν όλοι το βάρος -το βάρος που τους αναλογεί» υποστήριξε.

Η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που πέτυχαν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Τραμπ καλεί επίσης τα μέλη να τηρήσουν μια δεύτερη οδηγία για την κατανομή τουλάχιστον του 20% των αμυντικών δαπανών σε εξοπλισμούς, ένα ποσοστό που λιγότερες από τις μισές χώρες πέτυχαν πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης πρόθυμες να στηρίξουν προσπάθειες στο ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αν προκύψει η ανάγκη. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν σχέδια για ένα νέο Boρειο-Ατλαντικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ και ένα ακόμα για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρώπη. Θα είναι τα πρώτα νέα στρατηγεία της συμμαχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αντανακλώντας τις αυξημένες ανησυχίες για τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα προσάρτισε την Κριμαία το 2014.

Euro2day.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024