29/03/2024

Η Τουρκία μπορεί να εντείνει τις προκλήσεις στην Κύπρο

 


Ως επεκτατικές ενέργειες χαρακτηρίζει το Stratfor τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να ενταθεί. «Κλειδί» τα κοιτάσματα.

Stratfor

Οι διαμάχες μεταξύ των πολλών κρατών που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «θερμαίνουν» τα νερά της περιοχής.

Στις 11 Φεβρουαρίου, η Κύπρος ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός διενήργησε ασκήσεις που εμπόδισαν πλοίο της ιταλικής εταιρείας Eni. Η Κύπρος έχει προσλάβει την εταιρεία για εξορύξεις στα ύδατά της, τα οποία η Τουρκία διεκδικεί ως δικά της. Στη συνέχεια, στις 12 Φεβρουαρίου, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε πλοίο του ελληνικού λιμενικού το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοικτά των Ιμίων, που τα διεκδικούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία. Ως απάντηση και στα δύο επεισόδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την Τουρκία να «αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να βλάψουν τους δεσμούς καλής γειτονίας».

Τώρα, υπήρξε νέα εξέλιξη. Δείχνοντας να αναγνωρίζουν το αίτημα της ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία στις 14 Φεβρουαρίου απέσυραν τα πλοία τους από την περιοχή των Ιμίων, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Όμως, η διαμάχη μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για τα οικόπεδα εξόρυξης πετρελαίου/αερίου παραμένει σε εξέλιξη.

Η Κύπρος διενεργεί έρευνες σε αρκετά πετρελαϊκά οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περιοχή που η διεθνής κοινότητα θεωρεί ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, λέει πως τα οικόπεδα αποτελούν μέρος των εδαφών της, και γι’ αυτό ανακοίνωσε τη διενέργεια των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή. Ως απάντηση, η Κύπρος ανακοίνωσε στις 14 Φεβρουαρίου ότι σχεδιάζει στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στις 15 Φεβρουαρίου -σ.σ. η οποία όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το ναυτικό της Κύπρου και το ναυτικό της Τουρκίας είναι παρόντα στα αμφισβητούμενα ύδατα, ενώ τα πλοία εξόρυξης εξακολουθούν να μην μπορούν να φτάσουν στα οικόπεδα στα οποία πρέπει να διενεργήσουν έρευνες.

Τα επεισόδια αυτά αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας διαμάχης στη Μεσόγειο, η οποία έχει ενταθεί μετά την επιτυχή εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κύπρο σε ύδατα που αμφισβητεί η Τουρκία. Ίσως προειδοποιώντας για τα πρόσφατα επεισόδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει την τουρκική (και τουρκοκυπριακή) ιδιοκτησία της υφαλοκρηπίδας στο ανατολικό Αιγαίο. Η Τουρκία πράγματι έχει αναλάβει επεκτατικές ενέργειεςστα ύδατα και, καθώς η Κύπρος συνεχίζει να ανακαλύπτει πετρέλαιο στην περιοχή, αυτή η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να ενταθεί.

Euro2day.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024