28/03/2024

Το πραγματικό μέτωπο, βέβαια, είναι στην Κύπρο

 

Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης 

Αναπόφευκτα, όταν βλέπει κανείς τα πράγματα της έντασης με Τουρκία με Ελληνικά/Ελλαδικά μάτια, η προσοχή δεν μπορεί να φεύγει στιγμή απο το Αιγαίο. Όπου ακόμη και στάσιμη, ή προς εκτόνωση, κι αν είναι η «επόμενη μέρα των Υμίων-ΙΙ» (όπως ήδη περιγράφεται η εμπειρία του επεισοδίου σχεδόν-μετά-22-χρόνια…), όσο κατασταλάζουν οι πληροφορίες, που με το σταγονόμετρο αφήνονται να κυκλοφορήσουν και που δύσκολα αξιολογούνται (εκτός απο στοχοποίηση Καλόλιμνου και δίχτυ προστασίας Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, υπήρξε όντως πορεία Τουρκικών πλοίων προς Σάμο-Ικαρία; πόσων; είχε διαμορφωθεί παράπλευρη επικοινωνία Μαξίμου – Τουρκικής πλευράς πριν την συνομιλία Τσίπρα-Γιλντιρίμ;), τόσο η ανησυχία παρατηρείται. Βαθμιαία αρχίζει και ένα άλλο να εγκαθίσταται στην σκηνή: τα Τουρκικά σκάφη (και πληρώματα) απέχουν μερικά μόνο μίλια απο τις ακτές, τα δικά μας έρχονται απο μακριά: κάματος των ανθρώπων, κόστος και καταπόνηση…


Το πραγματικό μέτωπο, όμως, βρίσκεται στην Κύπρο. Το γνωρίζουμε αυτό, το μάθαμε επώδυνα απο το 1974 – άσχετα αν με το «η Κύπρος κείται μακράν» οι Ελλαδίτες συχνά το παραβλέπουμε ώστε να μην ανησυχούμε! Η περιπέτεια των S-300 (θυμάται κανείς;) εκτονώθηκε, ενώ οι κραδασμοί απο τις θαλάσσιες γεωτρήσεις της Noble/Delek στο Οικόπεδο 12 (με τα Ισραηλινά F-16 να περνούν σύρριζα απο τα κατάρτια των Τουρκικών πολεμικών πλοίων, που και τότε πήγαν να παρενοχλήσουν/παρεμβληθούν) αλλά και εκείνες των ερευνών ΕΝΙ/Total στο Οικόπεδο 6 (όταν γαλλικές φρεγάτες μετακινήθηκαν απο την Εγγύς Ανατολή στα νότια της Κύπρου) είχαν απορροφηθεί. Τώρα;

Τώρα, εκείνο που έμεινε πίσω μετά την καθήλωση, μετά απο το πολυήμερο Τουρκικό μπλόκο, του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12000 στην πορεία του προς το Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, για έρευνες πάλι της Ιταλικής ΕΝΙ αλλα αυτή την φορά με KoGas/Κορεάτικη, μετά και τις νέες ευθείες απειλές Ερντογάν, προέκυψε κάτι πιο βαρύ.

Η πληροφορία για κίνηση Ιταλικής φρεγάτας προς την περιοχή για προστασία της συνέχισης των ερευνών δεν φαίνεται να επαληθεύτηκε. Μόνον διπλωματικές διεργασίες δρομολογήθηκαν – και τούτο ενώ οι «ημέρες διαθεσιμότητας» του Saipem στην περιοχή εξαντλούνται γρήγορα (μέχρι και ένα μέρος του Μαρτίου) . Ενώ δε η ΕΝΙ είχε κάνει πρώτες – και δεύτερες – ανακοινώσεις για σημαντικό τύπο και έκταση ευρημάτων στο κοίτασμα του Οικοπέδου 6/«Καλυψώ» και ενώ διακινούνταν θετικά σενάρια για το 3/«Σουπιά» (το οποίο, σημειωτέον, δεν βρίσκεται και τόσο κοντά…), εν συνεχεία και η ίδια η εταιρεία αλλά και η Ιταλική Κυβέρνηση δείχνουν να κάνουν πίσω. 


Αμα μάλιστα δει κανείς όχι απλώς την είδηση περί τηλεφωνικής και ύστερα πρόσωπο-με-πρόσωπο συνάντησης του Ιταλού ΥΠΕΞ Αντζελίνο Αλφάνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλα τις ακριβείς Ιταλικές ανακοινώσεις, βλέπει ότι (σχεδόν) προέκυψε συμφωνία. Ποια συμφωνία, όμως; Προβλεπτό το «να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών».

Αντε και οι «ανησυχίες που εκφράζονται απο τις Κυβερνήσεις τους». Ομως εκείνο το περί διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης (Τουρκίας – Ιταλίας, σημειώνουμε) καθώς αυτό «χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα», όλα μαζί δημιουργούν περίεργες αισθήσεις.


Τι εννοούμε; Ότι η άλλη αναφορά Αλφάνο, στο ότι θα πρέπει «να βρεθεί κοινή λύση, σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο», με την προσθήκη ότι θα πρέπει να είναι (προσέξτε εδώ) «προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο Κυπριακών κοινοτήτων», κινείται κοντά στην διατύπωση διατύπωση πχ.. ΟΗΕ αλλά και ΗΠΑ για την υπόθεση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από την Κύπρο. Όμως ΜΑΖΥ με την εμπιστοσύνη που θα χρειαστεί για την προώθηση «άλλων, μελλοντικών προγραμμάτων», αν μάλιστα συνδυαστεί και με πάγωμα των ερευνών σ’ αυτήν την φάση, θα είναι πλήγμα για την Κύπρο.

Και… θα μείνουμε να αναμένουμε τι θα γίνει με τις έρευνες της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10, που όμως είναι για τον Ιούνιο/Ιουλιο. Α, ναι, της Exxon Mobil αφεντικό ήταν μέχρι να γίνει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Ρεξ Τιλλερσον ο οποιος βρέθηκε από χθες στην Τουρκία…

Για την ώρα, πάντως, η πρωτοβουλία ξεγλυστράει από τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 kontra news

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024