28/03/2024

Ξεκίνησε η προετοιμασία του συλλαλητηρίου της 18ης Μαρτίου για τη Μακεδονία, έξω από τον ΟΗΕ


Νέα Υόρκη. Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ενθουσιασμός επικρατεί στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητας της Μητροπολιτικής Περιοχής Νέας Υόρκης, αλλά και σε περιοχές της Πενσυλβάνιας, του Μέριλαντ και της Νέας Αγγλίας, για την επιτυχία του παναμερικανικού συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, που διοργανώσουν η Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και ομοσπονδίες.

Το συλλαλητήριο έχει οριστεί για την Κυριακή 18 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, στα Ηνωμένα Έθνη.

Το προηγούμενο μεγάλο συλλαλητήριο στη Νέα Υόρκη είχε λάβει χώρα στις 16 Ιανουαρίου 1993, με συμμετοχής χιλιάδων ατόμων και με κεντρικούς ομιλητές τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κοσμόπουλο. Χαιρετισμούς είχαν απευθύνει – μεταξύ άλλων – ο βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Παρότι – όπως είχε γράψει στο προηγούμενο φύλλο η Greek News – η αρχική σκέψη ήταν να οργανωθεί το συλλαλητήριο την Κυριακή 25 Μαρτίου, όπως ανέφερε μιλώντας στην πανομογενειακή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, αποφασίστηκε τελικά να γίνει μία εβδομάδα ενωρίτερα, αφενός για να μην συμπέσει με την εθνική παρέλαση της Φιλαδέλφειας (25 Μαρτίου) κι αφετέρου για να δοθεί η δυνατότητα να μπορέσει να παρευρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και άλλοι κληρικοί, αφού στις 24 Μαρτίου θα γίνει στο Σικάγο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ναθαναήλ.

Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για αθρόα συμμετοχή στο Παναμερικανικό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία που θα λάβει χώρα στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου απευθύνει η ηγεσία της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής.

 

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Στέλιος Κιριμλής, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Κανείς δεν πρέπει να λείψει από το κάλεσμα που κάνουμε στους Ελληνες και Φιλέλληνες της Αμερικής. Πρέπει να δώσουμε το βροντερό παρών, να διαδηλώσουμε για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας! Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να υποδεχτούμε Ελληνες από κάθε γωνιά της Αμερικής».

Ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι «μετά τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία η Παμμακεδονική Αμερικής είχε ενεργό συμμετοχή στην διοργάνωση, ο πήχης μπήκε ψηλά, και ήρθε η σειρά τώρα της ομογένειας να στείλει το δικό της μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Την Μακεδονία, θα την παραδώσουμε μόνο στα παιδιά μας, σε κανέναν άλλον. Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι καταλυτική για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αμερικανική κοινή γνώμη, τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και την Κυβέρνηση στην πατρίδα, ότι ο ελληνικός λαός σε κάθε γωνιά του πλανήτη δεν διαπραγματεύεται την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της Μακεδονίας»!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων και πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Χατζής επεσήμανε ότι εδώ και πέντε χρόνια έχουν μπει οι βάσεις για να αποτρέψουμε τα όποια σχέδια για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

«Δεν αντιδρούμε απλά τώρα, αλλά με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Πρέπει ΟΛΟΙ οι Έλληνες να κατακλύσουν την UN Plaza, με ένα καθαρό μήνυμα, ότι η ιστορία της Μακεδονίας δεν διαπραγματεύεται! Καλούμε με την συμμετοχή μας την Ελληνική Κυβέρνηση να ακούσει τον Ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Πέτρος Γαλάτουλας είπε πως ήδη ξεκίνησαν όλες οι κινήσεις από μέρους της οργάνωσης για την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών από το Τμήμα Πάρκων του Δήμου Νέας Υόρκης και την Αστυνομία. Ανέφερε ότι έχουν ειδοποιηθεί και άλλες ομοσπονδίες και ομογενειακοί οργανισμοί από κοντινές πολιτείες για να συμμετάσχουν κι κι αυτοί και εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχία του.

«Ήδη στη Βοστώνη έχουν αρχίσει να κλείνουν λεωφορεία», είπε ο κ. Γαλάτουλας, σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς, υπάρχει πολύς Ελληνισμός στην Μητροπολιτική Περιοχή Νέας Υόρκης, ο οποίος θα πρέπει να δώσει μαζικά το παρών.

Για τα έξοδα του συλλαλητηρίου, είπε ότι θα καλυφθούν από χορηγούς. Ευχαρίστησε παράλληλα τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες κ.κ. Παλιούρα και Κουρκουμέλη οι οποίοι προσέφεραν χίλια και δύο χιλιάδες δολάρια αντίστοιχα, για την κάλυψη των εξόδων του συλλαλητηρίου της Αθήνας για τη Μακεδονία.

Τέλος απηύθυνε έκκληση στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν δωρεάν το συλλαλητήριο. Η Greek News ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα και ήδη πέραν την αρθρογραφίας, ξεκίνησαν και οι δωρεάν διαφημιστικές καταχωρήσεις.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, όμως η υπόθεση της Μακεδονίας θα μας ενώσει ως Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη», είπε μιλώντας στην πανομογενειακή συγκέντρωση, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Εξέφρασε απορία πως μία μικρή και ασήμαντη χώρα, όπως τα Σκόπια, έρχεται να παραβιάσει την ιστορία μας και παρότι δεν είναι συμπαγής λαός, διεκδικούν να πάρουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας που είναι η Μακεδονία.

«Κατάφεραν ύπουλα με το ευρώ να μας υποδουλώσουν. Όμως ο Ελληνισμός μόνο προσωρινά υποδουλώνεται. Αν ξεσηκωθεί, καλύτερα να μην βρεθεί κανείς στο δρόμο μας. Τώρα είναι η ώρα της επαναστάσεως. Πρέπει να ξεσηκωθούμε», είπε ο π. Ντενκτάριος, προτρέποντας όλη την Ομογένεια να κατέβει μαζικά και στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στον ΟΗΕ και στην εθνική παρέλαση.

http://www.greeknewsonline.com/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024