19/04/2024

Φιλοτουρκική οργάνωση στην Βοσνία

Aπό την σελίδα της οργάνωσης στο Facebook. Οι συγκεντρωμένοι στηρίζουν όπως γράφουν στη σχετική ανάρτηση την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, καθώς την θεωρούν βήμα για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Όπως αναφέρει το ΒalkanInsight νέα φιλοτουρκική οργάνωση ιδρύθηκε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, η οποία παρέχει ανοικτή στήριξη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων στην Αφρίν της Συρίας.

Η οργάνωση που ονομάζεται UEBD (Ένωση Ευρωπαίων Βαλκάνιων Δημοκρατών), έχει και προφίλ στο facebook (με ελάχιστους προς το παρόν ακόλουθους) ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD) που ιδρύθηκε το 2004 στην Κολωνία και έχει γραφεία σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Για την ιστορία η UETD  είναι υπεύθυνη για όλα τα δήθεν αυθόρμητα συλλαλητήρια Τούρκων πολιτών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όπως, για παράδειγμα, το «Συλλαλητήριο Ενότητας και Αδελφότητας» στην πολιτεία της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία, το οποίο διοργανώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Στο συγκέκριμενο οι Τούρκοι που ζουν μόνιμα στην Κάτω Σαξονία επιβεβαίωσαν το δικαίωμα αυτοάμυνας της Τουρκίας με την επιχείρηση Κλαδί Ελιάς στη Συρία. (ακολουθεί φωτογραφία από το συλλαλητήριο)

 

«Συλλαλητήριο Ενότητας και Αδελφότητας» στην πολιτεία της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία

 

Η Άγκυρα με οργανωμένο και, όπως αποδεικνύεται, αποτελεσματικό τρόπο διεισδύει στα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δημοσίευσε η φιλοτουρκική οργάνωση UEBD (Ένωση Ευρωπαίων Βαλκάνιων Δημοκρατών) με Βόσνιους να εμφανίζονται να μιλάνε τουρκικά υποστηρίζοντας με θέρμη την Άγκυρα.

 

Το σχεδόν δίλεπτο παρουσιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου και αποτελεί παραγωγή σχετικά υψηλού επιπέδου. ‘Εχει τίτλο «Υπάρχει ένα μήνυμα από τη Βοσνία» και κατά την διάρκεια του εμφανίζονται Βόσνιοι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος ή δημογραφικής ομάδας να μιλούν τουρκικά, και να προσφέρουν τις προσευχές, τις ευχές τους και την υποστήριξή τους στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων στην Αφρίν της Συρίας.

 

«Αγαπημένοι Τούρκοι φίλοι μας, οι καρδιές μας γνωρίζουν πόνο, την έντιμη πάλη και τον πατριωτισμό πολύ καλά. Βιώσαμε εκείνες τις μέρες» δηλώνει χαρακτηριστικά στο βίντεο η πρόεδρος του UEBD Εμινέ Σετσέροβιτς Κασλί, αναφερόμενη στον πόλεμο της Βοσνίας

 

Το βίντεο έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Καλίν βρέθηκε στο Σαράγιεβο στα τέλη Ιανουαρίου και, μάλιστα, συμμετείχε στην ημερίδα με τίτλο «Το μέλλον του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη στον άξονα Ανδαλουσίας- Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» που διοργάνωσε η φιλοτουρκική Ένωση Ευρωπαίων Βαλκάνιων Δημοκρατών (UEBD).

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Εδώ να αναφέρουμε πως ο Καλίν ξεκίνησε με επίσκεψη του πηγαίνοντας στον τάφο του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς.

Ο Αλίγια, σουνίτης στο θρήσκευμα, ίδρυσε το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης, το οποίο συγκέντρωσε τους περισσότερους Βόσνιους Μουσουλμάνους. Βασιζόταν στην ιδεολογία της Ισλαμικής Προκήρυξης. Για την ιστορία ο Ιζετμπέγκοβιτς είχε καταδικαστεί από τους Γιουγκοσλάβους καθώς το έργο του θεωρήθηκε υπονομευτικό του σοσιαλισμού και ακραία ισλαμιστικό, ενώ ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι θέλει να κάνει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ισλαμικό κράτος. Παρόλα αυτά, το νεοσύστατο κόμμα του Ιζετμπέγκοβιτς ήταν το πιο δημοφιλές κόμμα και συγκέντρωνε τις περισσότερες ψήφους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω της πληθυσμιακής πλειονότητας των Βόσνιων μουσουλμάνων στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε πως, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να παραμείνει η Βοσνία ενωμένη με τη Γιουγκοσλαβία, εγκατέλειψε τη συμφωνία της Λισαβόνας σύμφωνα με την οποία η Βοσνία θα γινόταν ένα τριεθνικό κράτος με καντόνια, αντιτιθέμενος σε οποιοδήποτε σχέδιο διαχωρισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.Το 1992 διοργάνωσε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, παρά τις αντιδράσεις των Σέρβων, το οποίο υπερψηφίστηκε με 99,4 %.Στη συνέχεια το τεταμένο κλίμα οδήγησε στον Πόλεμο της Βοσνίας.

Για να μην έχουμε, λοιπόν, απορίες, για ποιο λόγο ο επιθετικός Ερντογάν αναφέρεται συχνά στα Σύνορα της Καρδιάς του, όπου επιθυμεί να συμπεριλάβει όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στα Βαλκάνια (και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης).

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024