19/04/2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 19.02  –  23.02.2018

 


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 19.02  –  23.02.2018

 

Χρήστος  Μάραντος

Οικονομικός αναλυτής

Το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου 2018 ενημερώθηκε για την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει για την γ΄αξιολόγηση του προγράμματος , σημειώνοντας όμως ότι η δόση των 5,7 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί όταν υλοποιηθούν τα 2 τελευταία προαπαιτούμενα ( Ελληνικό, Πλειστηριασμοί ακινήτων ) που εκκρεμούν.Ήδη εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής. Πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η δόση θα εκταμιευθεί στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου,ενώ η επιπλέον υποδόση που αφορά τα ληξιπρόθεσμα θα ακολουθήσει , αν έχουν επιτευχθεί οι νέοι στόχοι. Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του  Eurogroup  Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το EwG ξεκίνησε να εργάζεται με βάση τη γαλλική πρόταση (συνδέει το χρέος με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας) και στηρίζεται στην αναδιάταξη λήξεων (reprofiling). Για το χρονοδιάγραμμα ωστόσο , ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο  Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Δεκέμβριο 2017 , παρουσίασε έλλειμμα 1,2 δις. ευρώ μεγαλύτερο κατά 233 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα για το έτος 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ παρουσίασαν αύξηση 9,7% (27 εκατ. τουρίστες).

Σταθερές διατήρησε τις προοπτικές ( outlook ) των ελληνικών τραπεζών ο οίκος Standard & Poors με έκθεσή του. Ο οίκος σημειώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σε σχέση με την αντιμετώπιση των NPLs καθώς και την αργή επανάκαμψη των καταθέσεων.

Σε μη προγραμματισμένη αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2» με θετικό outlook  προχώρησε ο αμερικάνικος οίκος  Moodys. Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα παρέμεινε  Not Prime (NP). Ο οίκος σημειώνει στην έκθεσή του ότι η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο 2018 χωρίς δηλαδή την ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής την αναγκαιότητα της οποίας όμως υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤΟ χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και την Παρασκευή 23.02 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 844,12 μονάδες με την ξαφνική αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moodys της Ελλάδας να αποτελεί την αφορμή  αντιστροφής της πτωτικής τάσης στη συνεδρίαση της πέμπτης 22.02. Ο συναλλακτικός τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το έτος 2017 καθώς και στις ειδήσεις που θα διαρρέονται από τα  stress tests των τραπεζών , η διαδικασία των οποίων ξεκινάει επίσημα την Τετάρτη 28.02.

Μικρή άνοδος στις αγορές της Ευρώπης με το γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 0,26% και τον πανευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 κατά 0,3 % σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα βλέμματα των αγορών της Ευρώπης είναι στραμμένα στις εκλογές της Ιταλίας στις 4 Μαρτίου , το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τις αγορές . Στο 1,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από 1,4% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Στη Wall Street κέρδη για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 1,80% σε εδομαδιαίο επίπεδο ενώ κέρδη 1,67 % σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones και 2,70 % ο τεχνολογικός δείκτης Nasdag . Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε κατά 0,79 %  την εβδομάδα που πέρασε. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,86 % και το 30ετές ομόλογο σταθερά πάνω από το 3% με τη Fed να είναι έτοιμη να παρέμβει για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους των ΗΠΑ.

Στις αγορές εμπορευμάτων νέα άνοδος για το πετρέλαιο με το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 63 δολάρια το βαρέλι παρά την μεγαλύτερη του αναμενόμενου  υποχώρηση των αποθεμάτων αργού κατά 1,6 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ.  Εβδομαδιαίες απώλειες 1,7% περίπου για το χρυσό λόγω και της ανόδου του δολαρίου, στα 1.330,50  $ ανά ουγκιά. Η ισοτιμία EUR/ USD στο 1,2304 το βράδυ της παρασκευής 23.02.

 

Στα αξιοσημείωτα για το ελληνικό χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε τα θετικά  αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛ.ΠΕ. για το έτος 2017 με τα κέρδη στα 372εκατ. Ευρώ αυξημένα κατά 40% σε σχέση με το περασμένο έτος. Πρόταση διανομής μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή από το Δ.Σ. στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.Κέρδη και για τον ΟΤΕ στα 192,7 εκατ.ευρώ για το έτος 2017, και πρόταση διανομής μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού.

Άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο εβδομάδας, την οποία δεν κατέστη δυνατό να συγκρατήσει ούτε η θετική έκθεση της Moodys για την ελληνική οικονομία και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, διαμορφώθηκε στο 4,40 %, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής όξυνσης που έχει δημιουργηθεί. Την Τετάρτη 21.02 η ελληνική βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για 10 πολιτικά πρόσωπα στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην κορυφαίοι υπουργοί για την υπόθεση Novartis .

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024