Προκλητική η ρητορική του Πούτιν κατά τον αμερικανικό Τύπο
Την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε η χθεσινή επίδειξη ισχύος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρουσίασε τα νέα ανίκητα πυρηνικά όπλα της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας στη διάρκεια ομιλίας του, μόλις 16 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία κι ένα μήνα μετά τη δέσμευση του αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλτ Τραμπ, ότι θα αναπτύξει οπλοστάσιο τόσο ικανό και ισχυρό, που θα μπορούσε να αποτρέψει κάθε ενέργεια επιθετικότητας.Διά στόματος της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για άμεση παραβίαση των συνθηκών και των υποχρεώσεων που εκπορεύονται από αυτές, ενώ υπενθύμισε τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, που είχαν υπογράψει το 1987 οι τότε πρόεδροι των δυο χωρών, Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ.
Όπως σχολιάζει ευρέως σήμερα ο αμερικανικός Τύπος, η προκλητική ρητορική του Πούτιν έρχεται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία καλούνται να διαχειριστούν πολλά ασταθή και καυτά σημεία του πλαντήτη, όπως στο συριακό μέτωπο, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ένας εσφαλμένος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση.
«Ζούμε σε μια εποχή πολύ πιο περίπλοκη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για πιθανή σύγκρουση, κι όμως συνολικά η ικανότητά μας να επικοινωνούμε με τους Ρώσους μειώνεται παρά αυξάνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, στρατηγός εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο κίνδυνος για εσφαλμένο υπολογισμό μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων είναι υψηλότερος από ποτέ, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου» αναφέρει με τη σειρά του ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης, συμπληρώνοντας ότι «ένα λάθος θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σύγκρουση σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές».
Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκαν ότι το Κρεμλίνο ενεπλάκη στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Νωρίτερα, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε ήδη ψηφίσει νόμο με τον οποίο περιορίζει την ικανότητα του Πενταγώνου να συνεργάζεται με τη Ρωσία, ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και τη συνέχιση της εμπλοκής της στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο.
Ωστόσο, το πιο επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στη Συρία, όπου οι δυο χώρες βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα διατηρώντας αμφότερες εκατοντάδες στρατεύματα στα συριακά εδάφη, με στόχο να στηρίξουν τους συμμάχους τους.
Μαριλένα Γεραντώνη
in.gr