19/04/2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 26.02- 02.03.2018

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 26.02  –  02.03.2018

Γράφει ο Χρήστος  Μάραντος
Οικονομικός αναλυτής

Σε 1,9 δις. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προυπολογισμού το μήνα Ιανουάριο 2018, σημαντικά υψηλότερα από τα 722 εκατ. Ευρώ που ήταν το ύψος που προβλεπόταν. Υποχώρηση κατά 1,59 δις. ευρώ των τραπεζικών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον ίδιο μήνα. Θετική έκθεση – ανάλυση της UBS για την ελληνική οικονομία και την οικονομική ανάκαμψη που έχει σημειώσει η χώρα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS  η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018 σε συνδυασμό με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης. Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων και των καλυμμένων ομολογιών των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moodys την Τρίτη 27.02 , σε συνέχεια της αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας που είχε προηγηθεί. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,6% αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε στις 28/02 από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας το ποσό των 1.138 δις. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,19% υψηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία που είχε διαμορφωθεί στο 1,13%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,81 φορές από 2,24 φορές στην προηγούμενη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 104,3 μονάδες από 101,9 τον Ιανουάριο. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες και αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και το λιανικό εμπόριο. Το Euroworking Group στη συνεδρίαση της Παρασκευής 02.03 ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα εκταμιευθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.Ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση σε τεχνικό επίπεδο για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στα 4 – 5 δις. ευρώ οι πρόσθετες προβλέψεις που θα προκύψουν για τις τράπεζες , από την εφαρμογή του Διεθνούς  Προτύπου Χρηματοοικονομικής πληροφόρησης 9 ( IFRS 9 ), σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, τάχθηκε ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας. Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στα 95 δις. ευρώ στο τέλος 2017 από 100,4 δις. ευρώ το Σεπτέμβριο 2017 σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα , τύπου « bad bank» , ώστε να μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών άφησε ο κ. Στουρνάρας.

Πτώση για το χρηματιστήριο Αθηνών της τάξης του  3,86% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και την Παρασκευή 02.03 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 813,09 μονάδες διασπώντας  τη στήριξη των 830 μονάδων. Επόμενη στήριξη για το δείκτη του Χρηματιστηρίου οι 810 μονάδες, την οποία άγγιξε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή. Ο συναλλακτικός τζίρος σε χαμηλά επίπεδα να διαμορφώνει εικόνα συναλλακτικής απαξίωσης με τους επενδυτές να μην είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους.

Σημαντική πτώση στις αγορές της Ευρώπης με το γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 5,71% και τον πανευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 κατά 3,7  % σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν και των ανησυχιών από τις εξαγγελίες Trump για την επιβολή δασμών η οποία θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο Ευρώπης και ΗΠΑ . Τα αποτελέσματα  των  εκλογών της Ιταλίας της 4ης  Μαρτίου , αναμένεται να επηρεάσουν την επόμενη εβδομάδα τις αγορές της Ευρώπης  .

Πτώση και στη Wall Street με εβδομαδιαία αρνητική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 0,66%  , ενώ υποχώρηση κατά 1,71 % σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την επόμενη εβδομάδα . Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο κατέγραψε μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 3,25 %.. H απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ  διαμορφώθηκε στο 2,86% την Παρασκευή 02.03 οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις αγορές εμπορευμάτων πτώση  για το πετρέλαιο μετά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι. Εβδομαδιαίες απώλειες για το χρυσό στα 1.323,70 $ ανά ουγκιά. Ανοδικά το Ευρώ με  την ισοτιμία EUR/ USD στο 1,2312 το βράδυ της παρασκευής 02.03.

Βελτίωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,34 %, λόγω και της αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές και την τοποθέτηση των επενδυτών στους κρατικούς τίτλους.

 

Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024