28/03/2024

Οι «Αετοί των συνόρων», η στρατοφυλακή Jandarma και το παρασκήνιο της σύλληψης

Οι «Αετοί των συνόρων», μια μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Τουρκίας, ήταν αυτοί που συνέλαβαν τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι ανήκουν στην Γ’ Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία Ρίμινι.

Η σύλληψη έγινε χωρίς χρήση βίας και ο υπολοχαγός Άγγελος Μητροτόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, μετά τις τυπικές διαδικασίες, μεταφέρθηκαν στην τουρκική στρατοχωροφυλακή, τη λεγόμενη Jandarma (Τζιαντάρμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, αμέσως μετά το συμβάν της σύλληψης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ενημερώθηκε ο Ταξίαρχος που έχει την ευθύνη της περιοχής. Αμέσως, με βάση την πάγια πρακτική, ο Ελληνας Ταξίαρχος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο αξιωματικοί συναντήθηκαν στην τουρκική επικράτεια προκειμένου ο Έλληνας ταξίαρχος να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς, καθώς με αυτή την πρακτική λύνονται τέτοια περιστατικά.

Ωστόσο ενώ οι δύο αξιωματικοί έπιναν καφέ και συζητούσαν, ήρθε εντολή από τα… ενδότερα της Τουρκίας, που ακύρωσε τη διαφαινόμενη επιστροφή των δύο Ελλήνων.

Ο Τούρκος ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και να παρουσιαστούν στον τοπικό εισαγγελέα. Εκπληκτος εκείνος ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για τις εντολές «άνωθεν» που είχε λάβει και πως δεν ήταν δυνατόν να του παραδώσει τους στρατιώτες.

Η Jandarma ιδρύθηκε το 1839 και είναι τμήμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών όμως οι Αετοί εκπαιδεύονται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

 Όπως λέγεται, πρόκειται για ένα ημιστρατιωτικό σώμα, σαν Πολιτοφυλακή, που πάει σε μη αστικές περιοχές, ελέγχει τα σύνορα και μπορεί να επιβάλει την τάξη όπου δεν πάει ο στρατός.

Η οργάνωση έχει στρατιωτική δομή που περιλαμβάνει το Αρχηγείο Χωροφυλακής, την Διοίκηση Μονάδων Εσωτερικής Ασφαλείας, την Διοίκηση Συνοριακών Δυνάμεων, την Διοίκηση Εκπαίδευσης, την Διοίκηση Εκπαιδευτικών Σχολών και την Διοίκηση Διοικητικής Μερίμνης. Τα ανωτέρω δικαιολογούν και το γεγονός πως σε περιόδους πολέμου έχει συνδράμει τις προσπάθειες του τουρκικού στρατού, όπως συνέβη το 1974 όταν μονάδες κομάντο και ελικόπτερα της Χωροφυλακής έλαβαν μέρος στην εισβολή στην Κύπρο. Η δύναμη της σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται σε 276.320 προσωπικό, ενώ διαθέτει τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα που αριθμούν 1.475 τεθωρακισμένα και 59 Ελικόπτερα αντίστοιχα. Η Χωροφυλακή μάλιστα παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο της επιθετικό ελικόπτερο T-129 με κωδική ονομασία «J-1453» και προσωνύμιο «Fatih» («Πορθητής»).

Φωτογραφία από το επίσημο twitter της τουρκικής Χωροφυλακής από πρόσφατη ορκωμοσία νέων μελών της.

Οι ρίζες της χάνονται στον χρόνο…

Η φιλοσοφία της στρατοφυλακής χάνεται στην αχλύ του χρόνου και όπως δείχνει μία μελέτη των ιστορικών στοιχείων αποτελεί πολιτικό – ιδεολογικό κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε που οι διαφορές μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού αξιώματος ήταν ιδιαίτερα δυσδιάκριτες. Χαρακτηριστιό είναι πως την ίδια δισυπόστατη φύση που συναντούμε στην σημερινή Jandarma, βλέπουμε και στον θεσμό των «σουμπάσηδων». Πρόκειται για τον θεσμό της στρατιωτικής επιβολής του νόμου «Subaşı» επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι «σουμπάσηδες» την περίοδο ειρήνης εκτελούσαν διοικητικά καθήκοντα έχοντας αστυνομικές αρμοδιότητες ακολουθούσαν όμως στρατιωτική εκπαίδευση και είχαν στρατιωτική ιεραρχία. Σε περίοδο δε πολέμου ήταν ένα «μάχιμο σώμα». Ιδια φιλοσοφία είχε και ο διάδοχος «θεσμός» του «Zaptiye». Οι «ζαπτιέδες» όπως αποκαλούνταν ήταν χωροφύλακες της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που το όνομα τους σταδιακά έγινε συνώνυμο της βίας.

Παρατηρητής της «Ευρωπαϊκής Δύναμης Χωροφυλακής»

Η Jandarma αποτελεί παρατηρητή της «Ευρωπαϊκής Δύναμης Χωροφυλακής», μια πρωτοβουλία ιδρυθείσα το 2006 από κράτη – μέλη της Ε.Ε. με στόχο την βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων σε ευαίσθητες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εντοπίσει και επισημάνει ανά περιόδους προβλήματα στην πρόοδο της τουρκικής Χωροφυλακής, όσον αφορά τον έλεγχο της από την πολιτική ηγεσία, εστιάζοντας στην «δικέφαλη» ηγεσία της.

Πηγές: in.gr , NEA, Kαθημρερινή

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024