Γερμανία, Ιταλία: ένα μέτωπο κλείνει, ένα ανοίγει
Γράφει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης
Επιστροφή στα «Ευρωπαϊκά» – όχι όμως στην συζήτηση για τα θεσμικά, «Το μέλλον» κλπ. αλλά για εκείνα που αληθινά επικαθορίζουν την συνέχεια. Τι εννοούμε; Κλείσιμο του μετώπου που άνοιξαν οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Γερμανία, άνοιγμα ενός άλλου μετώπου με τις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία. Φυσικά, όπως ο αναγνώστης θα φαντάζεται, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευθύγραμμα στην ουσία τους…
Πρώτα Γερμανία: με υψηλή συμμετοχή, γύρω στο 75% η κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε με εσωτερικό δημοψήφισμα (παρά τις προσπάθειες να θεωρηθεί αυτή η διαβούλευση συνταγματικά προβληματική ως αμεσοδημοκρατική: το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πέταξε έξω τις σχετικές προσφυγές/interna corporis των κομμάτων) να δεχθεί την συμμετοχή σε Κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού/GroKo. Και το αποφάσισε – αυτό είναι το πιο σημαντικό – με ευρεία πλειοψηφία των 2/3. Αυτό, λέει η πρώτη ανάγνωση είναι το μέτωπο που κλείνει.
Ύστερα Ιταλία: η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν παρουσίασε την κατάρρευση που πολλοί προέβλεπαν – μπορεί να κινήθηκε στα επίπεδα του 2013 που ήταν 75% (η κατώτερη των σύγχρονων χρόνων) αλλά πολλούς αποθάρρυνε το πολύπλοκο τεχνικά σύστημα, που δυσχέραινε περαιτέρω την διαδικασία με ελέγχους/ bollino antifrode η οποία κράτησε τα εκλογικά τμήματα με ουρές μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Επί της ουσίας, τώρα: περισσότερο κι από τους νικητές – θα δούμε στην συνέχεια – οι ηττημένοι των εκλογών έχουν σημασία, ως κλείσιμο μιας εποχής. Ο Ματτέο Ρέντσι, του Κεντροαριστερού PD αποδοκιμάστηκε τόσο – κάτω του 20% πάντως – που είναι ζήτημα αν θα διατηρήσει ρόλο στο αύριο. Ο καβαλιέρε Μπερλουσκόνι, της Forza Italia – που είχε καταλήξει να είναι η εφεδρεία του Ευρωπαϊσμού στην Ιταλία, έχει ο καιρός γυρίσματα! ήρθε σαφώς δεύτερος στην (υποτιθέμενη) συμμαχία της Δεξιάς, με σκάρτα 14% έναντι του 16% της Lega Nord του Ματτέο Σαλβίνι. Πηγαίνοντας, δε, στο κάτω μέρος του πολιτικού φάσματος, οι πιο ρομαντικοί της Αριστεράς του Πιέτρο Γκράσσο/Liberi e Uguali στο 3,5% απλώς καταγράφηκαν. ενώ στα δεξιά, του Noi con l’ Italia με 1,5% ούτε καν αυτό κατόρθωσαν.
Όμως η διακυβέρνηση λογικά γίνεται με βάση τους νικητές – όχι πάντα βέβαιο, αυτό στην Ιταλία – και νικητές είναι το M5S/το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Χωρίς Μπέππε Γκρίλλο, που ήταν εύκολο να θεωρείται περιθώριο, και με τον νεαρό Λουϊτζι Ντι Μάιο να έχει υποδοχή θριάμβου ήδη την ώρα των εκλογών, το M5S που προσγείωσε τις θέσεις αντι-Ευρωπαϊσμού/την προοπτική Italexit αλλά μένει αντιμεταναστευτικό και γενικώς «αντι- »/ κόμμα οργής και διαμαρτυρίας, θα δοκιμασθεί τώρα αν ο Πρόεδρος Ματαρέλλα, διαπιστώνοντας ότι με 32% είναι σαφώς και από απόσταση πρώτο κόμμα, βάλει τον Ντι Μάιο στον πειρασμό διακυβέρνησης με τον Σαλβίνι της Λέγκας – που αυτοί κι αν είναι αντιμεταναστευτικοί και Ευρωφοβικοί!
Τα σενάρια έως πριν τις κάλπες έκαναν λόγο για μεταβατική Κυβέρνηση συνεργασίας με πόλο τον Μπερλουσκόνι αλλά ανάθεση της πρωθυπουργίας στον νυν, τον Πάολο Τζεντιλόνι – βλέπετε στην Ιταλία δεν έχουν δεδηλωμένη ως τυφλοσούρτη και 3ήμερα διερευνητικών, οπότε ο Πρόεδρος Ματαρέλλα νομιμοποιείται να κάνει τις εκτιμήσεις του και να αφήσει να γίνει ζύμωση πλειοψηφίας στην Βουλή – με προοπτική… αλλαγής εκλογικού συστήματος και βλέπουμε! Η έκβαση της κάλπης της 4ης Μαρτίου έμπλεξε τα πράγματα.
Αν, λοιπόν, στην Γερμανία μπορεί να πει κανείς επιδερμικά ότι «ένα μέτωπο κλείνει», στην Ιταλία τα πράγματα βρίσκονται σαφώς στον αέρα. Και τούτο, με τους κραδασμούς στην οικονομία/στις Τράπεζες να ακούγονται ευδιάκριτα – και την συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά αυτής της ιδρυτικής –κομβικής χώρας να γίνεται ασαφέστερη. Όμως… και στην Γερμανία, η GroKo που σχηματίζεται με την ευλογία της βάσης του SPD, είναι συμμαχία των αποδυναμωμένων: η Mutti Μέρκελ βάλλεται εκ των έσω, η Σοσιαλδημοκρατία πέρασε τρίτο κόμμα και δεν έχει καλά-καλά ηγεσία.
Οπότε; Οπότε να δούμε τώρα τι λογής περιθώρια και Ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, αλλά και «δικής μας» προσέλκυσης ενδιαφέροντος θα υπάρξουν.
Kontra news