18/04/2024

DW: Η ακροδεξιά αξιωματική αντιπολίτευση της Γερμανίας

Μετά από πολλές μάχες, το SPD είπε τελικά το «ναι» και έτσι το AfD αναλαμβάνει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα είναι απομονωμένη στην Μπούντεσταγκ.

Ενώ η νέα γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία της η ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα που το υπουργικό συμβούλιο της Άγκελα Μέρκελ αποκτά σάρκα και οστά γίνεται σαφές ποιοι θα είναι εκείνοι για τους οποίους ο επικεφαλής του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε πει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου: «Θα τους κυνηγήσουμε».

Μέλη του SPD που είχαν ταχθεί εναντίον ενός νέου συνασπισμού χρησιμοποιούν συχνά το επιχείρημα ότι σε αυτή την περίπτωση το ξενοφοβικό κόμμα θα γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση. Ουσιαστικά όμως δεν αλλάζει κάτι με το γεγονός και μόνο ότι τώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD θα μπορεί να απαντά άμεσα στις ομιλίες των μελών της κυβέρνησης. Σημασία θα έχει και πάλι η ποιότητα των προτάσεων και των ομιλιών των βουλευτών του κόμματος.

Πρόχειρες και ανεπαρκείς προτάσεις

Μέχρι τώρα πάντως αυτές δεν φαίνεται να πείθουν. Σε πρόσφατη συζήτηση στη Μπούντεσταγκ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στον κλάδο της χειρωνακτικής εργασίας, αναφέρθηκαν σε προβλήματα τα οποία, όπως επισήμαναν άλλοι βουλευτές, είχαν επιλυθεί ήδη με νομοθεσία που είχε θεσπιστεί τον Ιανουάριο. Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα αστοχίας των βουλευτών του λαϊκιστικού κόμματος.

Ενώ αρχικά η κριτική για την παρουσία του κόμματος στη βουλή αφορούσε το προπαγανδιστικό και εθνικιστικό λεξιλόγιο των βουλευτών του, πλέον στρέφεται στις προτάσεις του κόμματος και τον πρόχειρο και ανεπαρκή τρόπο με τον οποίο έχουν συνταχθεί.

Μέρος αυτή της κριτικής είναι σίγουρα και τακτική των αντιπάλων, εκτιμά ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του κόμματος Κάι Γκότσαλκ. Την ίδια ώρα όμως παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά ορισμένες προτάσεις και νομοσχέδια. Ο βουλευτής από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τονίζει ότι «οι καινούργιοι επιτρέπεται να κάνουν λάθη» και επισημαίνει: «Δεν έχουμε προσλάβει ακόμη όλους τους συνεργάτες μας και ούτε έχουμε καλύψει όλες τις θέσεις των ομιλητών.

Πολλοί υποψήφιοι δίστασαν να αναλάβουν τις θέσεις φοβούμενοι ότι η δραστηριότητά τους για το AfD θα μπορούσε να σταθεί μελλοντικά εμπόδιο στην καριέρα τους στον οικονομικό κλάδο ή στο δημόσιο.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά
dw

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024