18/04/2024

Ο Πούτιν και το πολιτικό πρόβλημα του 2024

Λίγα 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, η Ρωσία θα έπρεπε να βρίσκεται εν μέσω θερμής προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά με δεδομένη τη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 18 Μαρτίου, οι σκέψεις της ρωσικής ελίτ περιστρέφονται γύρω από ένα πολύ μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα: τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, το 2024;

Καθώς τίποτε δεν διακυβεύεται πραγματικά αυτή τη φορά, το πιο πιεστικό πρόβλημα του Κρεμλίνου είναι να εξασφαλίσει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες για να νομιμοποιηθεί η επανεκλογή του προέδρου – την ώρα που η αντιπολίτευση έχει απευθύνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ. Τα προβλήματα στον ορίζοντα του 2024 είναι πολύ πιο σοβαρά.

Με τα χρόνια, η κυριαρχία του Πούτιν στο ρωσικό πολιτικό τοπίο έχει αυξηθεί, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ. Διάφορες μάχες μπορεί να συμβαίνουν στο παρασκήνιο, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα ένα Κρεμλίνο χωρίς τον Πούτιν ως τελικό διαιτητή. Το 2024 ο Πούτιν θα είναι 72 ετών, και θα μπορούσε να απολαύσει άλλη μια δεκαετία καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Επί των ημερών του, η επιρροή άλλων παραγόντων στο πολιτικό πεδίο έχει υποβαθμιστεί, οπότε υπάρχουν πολύ λίγοι πολιτικοί με κάποιο πραγματικό είδος ανεξάρτητης βάσης στήριξης ή εθνικό ηγετικό προφίλ.

Όμως, σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος δεν μπορεί να υπηρετήσει για περισσότερο από δύο διαδοχικές θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί το 2024. Εχει παρακάμψει αυτό το εμπόδιο ήδη μία φορά: μετά τις δύο τετραετίες του στην προεδρία μεταξύ 2000-2008, ο Πούτιν πέρασε στην πρωθυπουργία μεταξύ 2008 και 2012, ενώ πρόεδρος έγινε ο στενός συνεργάτης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία το 2012 για μια νέα εξαετή θητεία. Ετσι, καθοριστικό θέμα της επερχόμενης, τέταρτης θητείας του είναι πιθανό να γίνει το ζήτημα της διαδοχής. Καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές από τις οποίες έχει αποκλειστεί ο μόνος υποψήφιος που πραγματοποίησε μια πραγματική εκστρατεία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, το «ζήτημα του 2024» είναι αυτό που σκέφτονται όλοι, αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει για αυτό δημοσίως.

in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024