28/03/2024

Πούτιν: Ο Ρώσος ηγέτης που λατρεύουν να μισούν οι Δυτικοί

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν κυκλοφόρησε η ετήσια έκδοση του περιοδικού «Economist». Σ΄αυτή την έκδοση για τον «Κόσμο το 2016», ο γνωστός αρθρογράφος των FT και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γκίντεον Ράκμαν υπέγραφε ένα άρθρο για τους σκληρούς πολιτικούς και το στυλ «Macho Man», που περνάει από την Ανατολή στη Δύση. Σύμφωνα με τον Ράκμαν, ο προστάτης άγιος όλων αυτών των ηγετών- από την Ρωσία μέχρι την Κίνα και από την Ινδία μέχρι την Αίγυπτο- είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. Ένας πολιτικός που ανήλθε από την KGB, την πρώην μυστική αστυνομία και υπηρεσία πληροφοριών της ΕΣΣΔ στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια.

 

Ο Πούτιν με το στυλ του ισχυρού, σύμφωνα με αναλυτές στη Δύση, αποτέλεσε το πολιτικό είδωλο πάμπολλων ηγετών, ακόμη και του επιχειρηματία και, νυν, Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, κατάφερε να βγάλει την Ρωσία της μετά- Γέλτσιν εποχής, από την παγκόσμια απομόνωση και έπαιξε, με την δεινότητα σκακιστή, το παιχνίδι της γεωπολιτικής ισχύος στην περιοχή τόσο της Μέσης Ανατολής όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ευρασίας ( ο έλεγχος της οποίας αποτελούσε πάντοτε στρατηγικό στόχο των Αμερικάνων σύμφωνα με το δόγμα Μπρεζίνσκι).

 

Russian President Vladimir Putin enters a hall before a meeting of the Victory Organizing Committee at the Kremlin in Moscow on March 17, 2015. The meeting focuses on preparations for celebrating the 70th anniversary of the victory in World War II. / AFP / POOL / SERGEI ILNITSKY (Photo credit should read SERGEI ILNITSKY/AFP/Getty Images)

 

 

Παράλληλα, δεν δίστασε να αναπτύξει σχέσεις με την Κίνα, το Ιράν, την Ινδία, αλλά και την Τουρκία, γεωπολιτικό μήλο της έριδος λόγω της θέσης στο ΝΑΤΟ, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Και, ενώ βρισκόμαστε λίγες μόνο ώρες πριν τις εκλογές της 18ης Μαρτίου, όπου για μια ακόμη χρονιά, φαίνεται, πως θα έχει μια άνετη νίκη στην προεδρία της χώρας, το ερώτημα που βασανίζει τις ρωσικές δεξαμενές σκέψεις είναι: «Μετά τον Πούτιν, τι ακολουθεί;»

Άραγε, ποιος μπορεί να φανταστεί το Κρεμλίνο χωρίς τον Πούτιν στις εκλογές του 2024; Η αλήθεια είναι πως ο γυμνασμένος πρώην πράκτορας, θα είναι τότε 72 χρονών και θα μπορούσε, λόγω της καλής του υγείας και της εξαιρετικής σωματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, να διανύσει μια ακόμη, την πέμπτη του στην προεδρία, θητεία καθώς, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει άξιος αντικαταστάτης του στη ρωσική πολιτική σκηνή.

 

Ποιος είναι ο Ρώσος πρόεδρος 

Ο «παντοτινός ηγέτη της Ρωσίας», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει και ένας από τους «ισχυρότερους άνδρες του κόσμου», σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Λένινγκραντ (σύγχρονη Αγία Πετρούπολη), της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Η μητέρα του ήταν εργάτρια, και ο πατέρας του ήταν ένας κληρωτός στη Σοβιετικό Ναυτικό. Ο παππούς του, Σπιριντόν Ιβάνοβιτς Πούτιν, ήταν μάγειρας και, μάλιστα, βρέθηκε να μαγειρεύει για τον Λένιν και, σε αρκετές περιπτώσεις, για τον Στάλιν. Η γιαγιά του σκοτώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στην περιοχή Τβερ το 1941, και οι θείοι του εξαφανίστηκαν στο μέτωπο του πολέμου. Τα υπόλοιπα στοιχεία για την οικογένειά του έχουν χαθεί.

Γενικά, η καταγωγή του  Πούτιν έχει περιγραφεί ως ένα μυστήριο, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για το επώνυμο «Πούτιν», πέρα από τον παππού του Σπυρίδωνα Ιβάνοβιτς. Το μυστήριο αυτό καλλιέργησε έξυπνα το Κρεμλίνο και το Γραφείο Τύπου του Ρώσου ηγέτη. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο:  «Σε πρώτο πρόσωπο.Συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις του, αποκαλύπτεται το ταπεινό του ξεκίνημα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων χρόνων σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα, το οποίο μοιράζονταν πολλές οικογένειες,  στο Λένινγκραντ. Σε άλλο άρθρο, δυο Ρώσοι δημοσιογράφοι εικάζουν ότι η καταγωγή του Πούτιν θα μπορούσε να συνδέεται με τη φυλή Πουτγιανίν, μία από τις αρχαιότερες φυλές στην ιστορία της Ρωσίας, με βάση φυσικές ομοιότητες ανθρώπων του 13ου αιώνα, ελλείψει των online πηγών που συνδέονται με το οικογενειακό όνομά του και της ομοιότητας της προφοράς του με το όνομα αυτής της γενιάς. Σίγουρα, όλη αυτή η φημολογία για το οικογενειακό δένδρο του Ρώσου προέδρου, τον κάνει ακόμη πιο ελκυστικό στα μάτια των υποστηρικτών του.

 

Ο ερωτευμένος πρόεδρος 

 

Εκτός από σκληρός ο Ρώσος πρόεδρος έχει και το προφίλ του άνδρα που γοητεύεται (αλλά και γοητεύει) από το ωραίο φύλο. Ο Πούτιν εξέπληξε το ακροατήριό του κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνέντευξης τύπου, το Δεκέμβριο του 2014, όταν αποκάλυψε πως είναι ερωτευμένος. Πιο συγκεκριμένα, διηγήθηκε ένα διάλογο που είχε με Ευρωπαίο ηγέτη στους δημοσιογράφους: «Ένας ευρωπαίος φίλος, ένας μεγάλος ηγέτης, με ρώτησε τον περασμένο χρόνο: ‘Είσαι ερωτευμένος;Τού απάντησα: ‘Δηλαδή;’

Μου λέει: “Αγαπάς κάποια; Του απαντώ: ‘Ναι’ “Κι’ εκείνη σ’ αγαπάει;’ ‘Ναι’ ‘Ε, τότε, μια χαρά’ …και ήπιε μια γουλιά », είπε ο Πούτιν υπό τα γέλια των δημοσιογράφων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το 2013 ότι χώρισε από τη σύζυγό του Λουντμίλα, έπειτα από 30 χρόνια έγγαμου βίου.Με τη Λουντμίλα Αλεξάντροβνα Πούτινα γνωρίστηκε την εποχή που εντάχθηκε στην KGB. Η ίδια είχε εξομολογηθεί ότι ο ντροπαλός νέος με το φτωχικό ντύσιμο της τράβηξε το ενδιαφέρον, καθώς έβρισκε πάντα εισιτήρια για τις καλύτερες παραστάσεις. Η γνωριμία εξελίχθηκε σε έρωτα, η εντυπωσιακή ξανθή Λουντμίλα -που τότε εργαζόταν ως αεροσυνδός σε τοπικές πτήσεις- μετακόμισε στο Λένινγκραντ για να ζήσει μαζί του. Παντρεύτηκαν το 1983 και δύο χρόνια μετά, ήρθε στη ζωή η μεγάλη τους κόρη, Μαρία. Ακολούθησε η μετακόμιση στη Δρέσδη, όπου γεννήθηκε η δεύτερη κόρη, Εκατερίνα. Για τη κοινή τους ζωή είχαν ακουστεί διάφορες ιστορίες. Στις 2 Νοεμβρίου του 2011 η βρετανική Τelegraph είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της μυστικής γερμανικής υπηρεσίας, για τον άσχημο τρόπο με τον οποίον ο Πούτιν φερόταν στη Λουντμίλα. Την χτυπούσε, την κρατούσε κλειδωμένη, ερωτοτροπούσε διαρκώς με άλλες γυναίκες. Όλα αυτά συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πράκτορας στη Δρέσδη, μεταξύ των ετών 1985 και 1990.

Οι σχετικές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εφημερίδα Berliner Zeitung και βασίστηκαν σε έγγραφα που ανακαλύφθηκαν από τον εμπειρογνώμονα Erich Schmidt-Eenboom, ο οποίος έχει δημοσιεύσει βιβλία και έγγραφα σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες. Το Κρεμλίνο διέψευσε τις πληροφορίες, ενώ ρωσικοί και γερμανικοί κύκλοι απέδωσαν το ρεπορτάζ σε θέματα μυστικών υπηρεσιών. Το καλοκαίρι του 2013, ύστερα από 30 χρόνια γάμου και ελάχιστες κοινές εμφανίσεις, οι φήμες του χωρισμού τους επιβεβαιώθηκαν. Στο -ελαφρώς «στημένο»- ερώτημα δημοσιογράφου «γιατί σας βλέπουμε τόσο σπάνια μαζί;» απάντησε λακωνικά «γιατί ζούμε πια χωριστές ζωές».«Ο γάμος μας τελείωσε γιατί σπάνια βλεπόμαστε» δήλωνε τότε η Λουντμίλα. «Ηταν ένα πολιτισμένο διαζύγιο» συμπλήρωνε.

Μήνες πριν από εκείνη την ανακοίνωση, είχαν αναπτυχθεί φήμες που μιλούσαν για την ερωτική περιπέτεια του Πούτιν με τη νεότερή του, πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, την Αλίνα Καμπάεβα. Η ρωσική εφημερίδα Moscovski Korrespondent, η οποία από το 2008 άφηνε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν είχε πάρει κρυφά διαζύγιο από τη σύζυγό του για να παντρευτεί την Αλίνα, η οποία προήχθη το φθινόπωρο του 2014 σε “τσαρίνα” του τεράστιου ομίλου των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης National Media Group, λίγο μετά, όλως τυχαίως, ανέστειλε την κυκλοφορία της. Η προσωπική ζωή του Ρώσου προέδρου παραμένει θέμα ταμπού για τα ρωσικά μέσα. Οτιδήποτε έχει σχέση με τον ίδιον και τις κόρες του, οι ζωές των οποίων παραμένουν κρυφές – δεν τις έχουμε δει ποτέ σε δημόσιες εμφανίσεις του, πέρα από την εποχή που ήταν μωρά- παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ο πρώην πράκτορας της ΚGB κρατά την οικογένεια και την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά την δημοτικότητα και τα υψηλά ποσοστά του.

Οι Ρώσοι έχουν τον δικό τους υπερήρωα

«Η αγάπη του λαού προς τον Πούτιν είναι μανιφέστο της αγάπης του για τη Ρωσία» είχε δηλώσει το Δεκέμβριο του 2014 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, με αφορμή την ανάδειξη του Πούτιν ως άνδρας της χρονιάς για 15η συνεχή φορά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ρώσος πρόεδρος συγκέντρωσε το 68% των ψήφων, στην μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία Public Opinion Foundation και στην οποία συμμετείχαν 1.500 Ρώσοι σε 43 ρωσικές επαρχίες. Ίσως, στο ισχυρό και ιδιαίτερα αγαπητό προφίλ του Πούτιν, να κρύβεται η αιτία όλων των θεωριών συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί ανά διαστήματα σχετικά με το πρόσωπό του.

Ο ίδιος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, χάρη στην έξυπνη εξωτερική πολιτική, εξακολουθεί να παραμένει το απόλυτο σύμβουλο. Οι Ρώσοι έφηβοι δεν δίστασαν να δημιουργήσουν το δικό τους φαν κλαμπ αντιμετωπίζοντας τον Πούτιν ως ροκ σταρ. Τα 1500 και πλέον  μέλη του «VV Fan Club» -ηλικίας περίπου 18 χρόνων- συγκεντρώνουν εκτός από φωτογραφίες, T-shirts, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα που πάνω τους έχουν το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου.Οι περισσότεροι έφηβοι που ανήκουν στο φαν κλαμπ του Πούτιν θαυμάζουν τον Ρώσο Πρόεδρο για την πολιτική και τα επιτεύγματά του, μερικές, μάλιστα, κοπέλες θεωρούν τον Πούτιν ως πρότυπο της πατρικής φιγούρας ή ακόμα και ως τον ιδανικό άντρα.

Αν και στη Δύση ο Πούτιν εμφανίζεται συχνά ως δικτάτορας, στο εσωτερικό της Ρωσίας θεωρείται ο ηγέτης που έσωσε τη χώρα από το οικονομικό χάος στο οποίο βρισκόταν τη δεκαετία του ’90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το δυνατό σημείο του Πούτιν είναι πράγματι η εικόνα του. Οι φωτογραφίες του προέδρου που δίνονται συχνά στη δημοσιότητα, με γυμνό στήθος πάνω σε άλογο ή στο κυνήγι με καραμπίνα -εικόνες τις οποίες χλευάζουν στη Δύση- στη Ρωσία βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.Ας μην παραβλέπουμε πως στην κουλτούρα των Ρώσων υπάρχει η εικόνα του σκληρού και αυταρχικού ηγέτη και ο Πούτιν έχει το ιδανικό προφίλ γι’αυτό, σε αντίθεση με τη Δύση που επιθυμεί τους πολιτικούς περισσότερο τεχνοκράτες. Το σίγουρο είναι, πως παραμονές των προεδρικών εκλογών και ενώ στις ΗΠΑ ακόμη ο Τραμπ ψάχνει την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει, ο Πούτιν παραμένει το απόλυτο σύμβολο και ετοιμάζεται για μια νέα θητεία στο Κρεμλίνο. Τι θα γίνει μετά; Ο χρόνος θα δείξει…

Οι σχέσεις με την Κίνα 

Ενώ η Δύση ασχολείται με την υπόθεση Σκρίπαλ, ο Πούτιν έστειλε σήμερα Σάββατο τηλεγράφημα στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να τον συγχαρεί για την (αναμενόμενη) επανεκλογή του για δεύτερη πενταετή θητεία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputnik, o Ρώσος πρόεδρος αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στον Κινέζο ομόλογό του και στις προσπάθειες που κατέβαλε για την επίτευξη των ρωσοκινεζικών σχέσεων τις οποίες χαρακτήρισε ένα πραγματικό παράδειγμα ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Επίσης, η επανεκλογή του, σύμφωνα με τον Πούτιν, αντανακλά τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη της Κίνας και στην προστασία των συμφερόντων της χώρας στη διεθνή σκηνή.


Την ώρα που ο Τραμπ προσεγγίζει την Ταϊβάν, εκνευρίζοντας την Κίνα, οι δυο ηγέτες έρχονται πιο κοντά. Αν και Ρωσία Κίνα έχουν μεταξύ τους διαφορές, στην προκειμένη περίπτωση τους ενώνει το κοινό συμφέρον πάνω στο οποίο Πούτιν και Τζινπίνγκ έχουν μάθει να ισορροπούν με μαεστρία.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024