Aνακοίνωσε τους δασμούς κατά της Κίνας o Τραμπ
Την επιβολή νέων δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές ανακοίνωσε ο Donald Trump στοχεύοντας όμως αυτή τη φορά απευθείας στην Κίνα σε αντίποινα για “τον αθέμιτο ανταγωνισμό”. Οι δασμοί θα αφορούν σειρά εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων.
Με βάση τους όρους αυτού του μνημονίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.
Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε “φίλη” χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει “τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Επέμεινε επίσης ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.
Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι “εκτός ελέγχου”, έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια “κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας”. “Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου”, τόνισε. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της “άμεσα”, κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στόχος είναι να παταχθεί η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου το Πεκίνο, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει στο ξέσπασμα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Εάν η Κίνα αποφασίσει να απαντήσει στην ανακοίνωση του Τραμπ, το μονοπάτι της εκδίκησης θα μπορούσε να αρχίσει με την Boeing, το αγαπημένο παιδί της ανοδικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. “Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε “πολύ μονόπλευρη” και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.
Σημειώνεται ότι έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους.
Η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο τα αγροδιατροφικά εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση επιβολής δασμών από την Ουάσινγκτον που με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αναμένεται αθροιστικά να ανέλθουν στα 60 δισεκ. δολάρια.