14/07/2024

Υπόγειες τριβές Ιράν – Τουρκίας στην τριμερή της Άγκυρας

Την παράδοση του Αφρίν στον κυβερνητικό στρατό της Συρίας ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της τριμερούς με Τουρκία και Ρωσία στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, είπε στους ομολόγους του των δύο χωρών οι εξελίξεις στην περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, “μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό”.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

“Ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των χωρών… το Ιράν πιστεύει ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί διά της στρατιωτικής οδού και η προστασία της ανεξαρτησίας της Συρίας αποτελεί προτεραιότητα της Τεχεράνης”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μια αναφορά στη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί “τρομοκράτες”.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών, οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στην Άγκυρα να συνεργαστούν με στόχο να τεθεί σε ισχύ μια “σταθερή εκεχειρία” στη Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί “επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών”, τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να “επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες”.

capital.gr, απε

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024