16/04/2024

Κίνα: Προς ενίσχυση δεσμών με την Ινδία έναντι ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου με ΗΠΑ

Του Ralph Jennings
Forbes​

Η Κίνα αυτήν την περίοδο είναι αντιμέτωπη με την επιβολή δασμών σε σειρά προϊόντων από την κυβέρνηση Τραμπ, λόγω του εμπορικού πλεονάσματος ύψους 375 δισ. δολ. της χώρας με τις ΗΠΑ. Σε απάντηση αυτού, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες αναφορικά με ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές και φαίνεται ότι προκρίνει τον διάλογο παρά την κλιμάκωση ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου.

Ωστόσο, δεν κάνει μόνο αυτό. Η Κίνα τώρα λαμβάνει μέτρα για να προστατευτεί αν τελικά ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος και βλέπει την Ινδία σαν πιθανό σύμμαχό της, παρόλο που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι δεν είναι και τόσο χαρούμενη με το δικό της εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Nirmala Sitharaman έχει εκφράσει ανησυχία για το έλλειμμα στο παρελθόν. Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου “δεσμεύτηκε” την προηγούμενη εβδομάδα να αντιμετωπίσει το ζήτημα, όπως ανέφερε το ινδικό υπουργείο Εμπορίου.

Πολιτική ασφαλείας

Η Κίνα θέλει να συμπεριφέρεται καλά σε άλλες χώρες, κυρίως σημαντικούς εταίρους, σε περίπτωση που οι αμερικανικοί δασμοί αναγκάσουν τους Κινέζους εξαγωγείς να εξαρτώνται περισσότερο από αγορές εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές. Η Ινδία είναι ο πρώτος στόχος.

“Είναι σημαντικό να έχει κανείς μια πολιτική ασφαλείας” λέει ο Song Seng Wun, οικονομολόγος στη CIMB στη Σιγκαπούρη. Η Κίνα, προσθέτει, πιθανόν σκέφτεται ότι “δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις ΗΠΑ, αλλά στο μεταξύ, πρέπει να δούμε τι είναι καλύτερο για εμάς”.

Το Πεκίνο ξέρει ότι η Ινδία θεωρεί την εμπορική σχέση των δύο μερών άνιση, σημειώνουν ειδικοί, κάτι που κάνει επειγόντως επιτακτικό για την Κίνα να ευχαριστήσει την Ινδία.

Η Κίνα θα εξερευνούσε καλύτερες σχέσεις σε “νέες μεγάλες αγορές όπως αυτή της Ινδίας καθώς η κυβέρνηση Τραμπ γίνεται σκληρή με τις αρπακτικές κινεζικές εμπορικές πρακτικές” σχολιάζει ο Mohan Malik, καθηγητής σε Κέντρο Σπουδών στη Χαβάη.

“Ινδοί αξιωματούχοι βλέπουν την Κίνα να επιδιώκει μια πολιτική ενός γείτονα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα δημιουργώντας προβλήματα σε άλλες χώρες και να προσπαθεί να υπονομεύσει τον μεταποιητικό τομέα της Ινδίας πουλώντας εξαιρετικά φθηνά, λόγω της πολιτικής ντάμπινγκ που ακολουθεί, ενώ εισάγει πρώτες ύλες από την Ινδία” σημειώνει. H Ινδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφυγών αντι-ντάμπινγκ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εμπορική “ανισορροπία”

Το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας με την Κίνα διαμορφώθηκε στα 51,08 δισ. δολ. την περίοδο 2016-2017, μετά από μια μικρή υποχώρηση τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το ινδικό ειδησεογραφικό site The Economic Times. Οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές την περίοδο 2016-2017 ήταν αξίας 71,48 δισ. δολ. Ηλεκτρονικά, μηχανήματα και χημικά είναι οι “ηγέτες” των κινεζικών εξαγωγών στην Ινδία, ενώ η Ινδία εξάγει στην Κίνα κυρίως βαμβάκι, χαλκό και πολύτιμα μέταλλα.

To εμπόριο Κίνας – Ινδίας είχε ήδη φτάσει τα 65 δισ. δολ. έως το 2013, αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από την προηγούμενη δεκεατία.

Η Κίνα έχει αποτύχει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να χαλαρώσει την πρόσβαση, μεταξύ άλλων, αγροτικών προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων της Ινδίας στην αγορά, είπε ο Malik.

Οι εξαγωγές της Κίνας στην Ινδία έφτασαν στο 2,8% των συνολικών κινεζικών εξαγωγών το 2016, ενώ η Κίνα δέχθηκε την ίδια περίοδο το 17% των συνολικών εξαγωγών της Ινδία την ίδια περίοδο.

Εδαφικές διαμάχες

Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ινδία έχουν εδώ και χρόνια σειρά πολιτικών διαφωνιών, και συγκεκριμένα εδαφικές διαμάχες στα σύνορα.

Η Ινδία επίσης “δοκίμασε” την Κίνα πέρυσι, ενδυναμώνοντας τις στρατιωτικές και οικονομικές της σχέσεις με χώρες που είναι κατά της ναυτικής επέκτασης του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Μία από αυτές τις χώρες είναι οι ΗΠΑ. Η Ινδία βλέπει την Κίνα συνολικά με καχυποψία, λέει ο Song.

Η Ινδία είναι κρίσιμη

“Μια πιο στενή εμπορική σχέση με την Ινδία σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον, καθώς η Ινδία αναμένεται να είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία για την επόμενη δεκαετία,” σημειώνει ο Yang. Το ινδικό ΑΕΠ, το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, αυξάνεται με ρυθμό περίπου 6,5%, κοντά στον ρυθμό αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Κίνα έχει λόγους να φοβάται την οικονομική επέκταση της Κίνας, καθώς οι μισθοί στην Ινδία είναι γενικά χαμηλότεροι από τους αντίστοιχούς τους στην Κίνα, κρατώντας το κόστος της μεταποίησης σε χαμηλά επίπεδα, λέει ο Stuart Orr, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Deakin στην Australia. Επίσης, η Ινδία δεν θα επιβαρυνθεί από τους αμερικανικούς δασμούς που στοχεύουν στην Κίνα.

Αν η Ινδία αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, οι πόρτες θα είναι ανοιχτές ώστε η Ινδία επίσης να εξάγει περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες,  λέει ο Orr. “Καθώς οι μισθοί στην Κίνα συνεχίζουν να αυξάνονται, η Κίνα έχει κάθε λόγο να φοβάται μια Ινδία με εξελιγμένη δυνατότητα μεταποίησης, λαμβάνοντας ώθηση από τη ζήτηση για περισσότερες εξαγωγές στις ΗΠΑ” προσθέτει.

Όταν οι δύο υπουργοί Εμπορίου συνομίλησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια σύνοδο για τις οικονομικές σχέσεις στο Νέο Δελχί, δεν κατέληξαν σε κάποια εμφανή συμφωνία, αλλά ο Κινέζος υπουργός δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με την Ινδία, προκειμένου να μειωθούν οι εμπορικές διαφορές, επισημαίνει ο Yang

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024