16/06/2024

DW: Όλο και λιγότεροι Γερμανοί στηρίζουν τη Μέρκελ

Είναι η Άγκελα Μέρκελ η κατάλληλη για το πόστο της καγκελαρίου; Σχεδόν μισό χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου η πλειονότητα των Γερμανών συνεχίζει να απαντά θετικά στο ερώτημα αυτό.

Εντούτοις, ενώ μισό χρόνο μετά τις εκλογές του 2013 το 75% δήλωνε ότι η Μέρκελ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση, σήμερα, μισό χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές, το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 57%. Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. H νυν καγκελάριος θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανακτήσει την, προφανώς, χαμένη εμπιστοσύνη. Τα 2/3 των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 64% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το έως τώρα έργο της νέας κυβέρνησης. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή ανέλαβε μόλις στα μέσα Μαρτίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δυσαρεστημένοι δηλώνουν όχι μόνον οι οπαδοί της αντιπολίτευσης αλλά και τα 2/3 των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Ευχαριστημένη, αντίθετα, δηλώνει η πλειοψηφία των οπαδών της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU. Βέβαια, με μόλις 55% είναι οριακή.

Υπουργικό στο Μέζεμπεργκ

Αν πραγματοποιούνταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή CDU/CSU και SPD θα εξασφάλιζαν μεν και πάλι την πλειοψηφία, ωστόσο οριακά. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να μην μπορούν να κερδίσουν την εύνοια των πολιτών και συγκεντρώνουν μόλις 18% στην πρόθεση ψήφου. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά της Xριστιανικής Ένωσης που λαμβάνει 33% αλλά και του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που συγκεντρώνει το 14%. Στο 9%, την ίδια ώρα, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), στο 10% η Αριστερά (Die Linke) ενώ στο 12% οι Πράσινοι (Grüne).

Το επόμενο Σαββατοκύριακο τα μέλη της νέας κυβέρνησης συνέρχονται στο Μέζεμπεργκ. Πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας των νέων στελεχών όπου θα δοθούν από την καγκελάριο και οι κατευθυντήριες γραμμές για το ερχόμενο διάστημα. Διακηρυγμένος στόχος για τα τρεισήμισι χρόνια περίπου που απομένουν μέχρι το τέλος της τέταρτης θητείας της είναι να ξεπεραστεί ο διχασμός της γερμανικής κοινωνίας. Οι πολίτες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία σήμερα έγκειται στις ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων στη χώρα. Συγκεκριμένα και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει την πολύ μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των δυο πλευρών ως «μεγάλο» ή «πολύ μεγάλο» πρόβλημα. Το 76% την ίδια ώρα θεωρεί πολύ σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη δεκτικότητας έναντι διαφορετικών απόψεων, το 67% τις διαφορές μεταξύ ισλάμ και άλλων θρησκειών και το 62% τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

Για το Facebook

Με αφορμή το σκάνδαλο κατάχρησης εκατομμυρίων δεδομένων χρηστών του Facebook από την εταιρία αναλύσεων Cambridge Analytica, το Deutschlandtrend ενσωμάτωσε αυτή τη φορά και ερωτήματα αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου.

Από το 85% που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το ίντερνετ, το 61% ανησυχεί για πιθανή κατάχρηση των προσωπικών του δεδομένων. Την ίδια ώρα το 59% δηλώνει ότι δεν έχει προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, το 27% ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως και πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, το 12% ότι το χρησιμοποιεί λιγότερο, ενώ το 2% λέει ότι έχει σβήσει το λογαριασμό του στο FB λόγω του σκανδάλου.

Ζαμπίνε Κίνκαρτς / Κώστας Συμεωνίδης

DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024