Ο αντιστράτηγος ε.α Λ.Τζούμης μας αναλύει το χθεσινό επεισόδιο στη ν.ΡΩ.
Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Αντιστράτηγος ε.α.
Σχετικά με το χθεσινοβραδινό επεισόδιο υπερπτήσεων τουρκικού Ε/Π στη ν. ΡΩ, που με την ευκαιρία κάποιοι-ες ίσως μάθουν και δεν θα το ονομάζουν ΤΩ, θα μεταφέρω κάποιες προσωπικές μου σκέψεις, καθόσον γίνομαι δέκτης ανησυχητικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων αρκετών φίλων αλλά και ΜΜΕ:
– Το συγκεκριμένο επεισόδιο αν επιβεβαιωθεί δεν αποτελεί στοιχείο ότι επίκειται κάποια ενέργεια στο εν λόγω νησί, αλλά εντάσσεται στη μακρόπνοη στρατηγική ελεγχόμενης κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας.
– Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νησιών – νησίδων του συμπλέγματος Μεγίστης η Καστελορίζου (14 συνολικά νησιά), αλλά αμφισβητεί ότι αυτά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα είναι ένας χώρος με τεράστια γεωπολιτική σημασία, που επηρεάζει τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Σύμβαση του 1982 στο Montego Bay για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρεται ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται, διαθέτουν ΑΟΖ. Άρα αυτό ισχύει και για το Καστελόριζο. Η Τουρκία ισχυρίζεται, ότι δεν είναι δυνατόν αυτά τα μικρά νησιά μπροστά από τις τουρκικές ακτές, να έχουν τόσο μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Προβάλει το επιχείρημα ότι το σύμπλεγμα των νησίδων-βραχονησίδων της περιοχής του Καστελόριζου, διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, τα νησιά αυτά υποστηρίζει η Άγκυρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα. Αν η Τουρκία δεχτεί ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να συμπεριληφθεί και αυτή στη διαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.
– Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η Τουρκία κλιμακώσει σε τέτοιο σημείο με επεισόδιο αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (δεν εννοώ επιχείρηση κατάληψης ελληνικού εδάφους), που θα απαιτεί αντίδραση από την πλευρά μας η οποία ενδεχομένως θα κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση, τότε ενδέχεται να συμβούν τα εξής:
1ον : Η Τουρκία να υπαναχωρήσει όπως συνέβη στο παρελθόν
2ον : Να κλιμακώσει περαιτέρω με ακραία ενέργεια επιχείρησης κατάληψης κάποιας νησίδας ή βραχονησίδας που έχει εντάξει στην περίφημη θεωρία των γκρίζων ζωνών, προκειμένου αφ΄ ένός να έχει τη σχετική κατά την άποψή της «νομιμοποίηση» που της παρέχει η ήδη θεωρία που έχει διατυπώσει για την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών-νησίδων αυτών, αφετέρου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
– Κλείνοντας :
– 1ον : Το νησιωτικό σύμπλεγμα Καστελορίζου έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, γιατί αποτελεί σημείο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
– 2ον : Η χθεσινή ενέργεια εντάσσεται στη γενικότερη προκλητικότητα της Τουρκίας και δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο
– 3ον : Σε περίπτωση ακραίου σεναρίου επιχείρησης κατάληψης ελληνικού εδάφους από την Τουρκία ο ΑΝΣΚ (Αντικειμενικός Σκοπός), ενδεχομένως θα είναι αλλού.
Σημείωση: Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το in.gr:
Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας καθώς ελικόπτερο προσέγγισε τη νήσο Ρω πετώντας χαμηλά όμως η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με πυρά με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ. Το ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος χωρίς όμως να υπάρξει παραβίαση του FIR Αθηνών. Η δύναμη του νησιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό και ως όφειλε, όπως τονίζεται από το Πεντάγωνο, απάντησε με ρίψη πυρών με αποτέλεσμα μετά από λίγο το ελικόπτερο να απομακρυνθεί.
To νέο σοβαρό επεισόδιο έρχεται μία ημέρα μετά την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών και την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα – όπως φαίνεται – σε όλα τα επίπεδα.