Bloomberg: Η Βρετανία δεν θα επανενωθεί με την Ευρώπη
Του Matt Singh
Έξω από τη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα έχει μετανιώσει για την απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Πράγματι, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα του Brexit Γκι Φερχόφστατ υπονόησε πρόσφατα ότι μια ημέρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επανενταχθεί στην ΕΕ. Πρόκειται για μια άποψη την οποία συμμερίζονται και ορισμένοι στη Βρετανία. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει κανείς αυτή την άποψη.
Από το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016, οι φιλόδοξοι υποστηρικτές του “Remain” έχουν διερευνήσει διάφορες οδούς για να κρατήσουν τη Βρετανία στο μπλοκ των 28 εθνών. Έχουν υπάρξει συνομιλίες για ένα νέο κόμμα υπέρ της ΕΕ στα πρότυπα του En Marche του Γάλλου Προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν. Έχει υπάρξει μια σταθερή ροή ειδήσεων για νέα κόμματα υπέρ της ΕΕ – πιο πρόσφατα έγινε γνωστό για το κόμμα με επικεφαλής τον ιδρυτή της LoveFilm International Limited, Simon Franks, με χρηματοδότηση 50 εκατ. στερλίνες (72 εκατ. δολάρια).
Ακόμη και με ένα εντυπωσιακό προϋπολογισμό για μη αμερικανικά δεδομένα, το να ενισχύσει κανείς τα ποσοστά ενός νέου κόμματος από το μηδέν, είναι δύσκολο. Το βρετανικό εκλογικό σύστημα εν γένει ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα τα οποία παραδοσιακά ψηφίζονται με βάση γεωγραφικά κριτήρια – κάτι που ισχύει στην περίπτωση του Εργατικού και του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά όχι στο δημοψήφισμα για το Brexit, στο οποίο οι ψήφοι ήταν πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες. Στις γενικές εκλογές του 2015, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας δέχτηκε 3,9 εκατ. ψήφους, αλλά κέρδισε μόνο μία από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων.
Πέρα από τα εμπόδια του εκλογικού συστήματος, είναι και το αν υπάρχει κοινό για ένα τέτοιο κόμμα ανάμεσα στο 48% των Βρετανών που ψήφισαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα είχε “κοντινά” αποτελέσματα, αλλά η πλειοψηφία δεν φαίνεται να επιδιώκει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε μια εκστρατεία για όλα τα κόμματα σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μία τελική συμφωνία για το Brexit προτού η Βρετανία εγκαταλείψει πραγματικά την ΕΕ. Αυτό έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019 και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να γίνει ένα δημοψήφισμα για τη διακοπή του Brexit. Αν, όμως, δεν γίνει, πώς θα ένιωθε ο κόσμος με μία αναστροφή του Brexit αφού αυτό γίνει πραγματικότητα;
Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ 27 Μαρτίου και 5 Απριλίου, θέσαμε αυτό το ερώτημα σε 1.037 ψηφοφόρους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να ελέγξουμε το πόσο ακριβές είναι το δείγμα μας, τους ρωτήσαμε πώς ψήφισαν στο δημοψήφισμα του Brexit και στις γενικές εκλογές του 2017: το αποτέλεσμα του δείγματος αντικατοπτρίζει τα εκλογικό αποτέλεσμα. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους να φανταστούν ότι είναι στο 2020 και η Βρετανία είχε εγκαταλείψει τώρα την ΕΕ. Σε αυτή την κατάσταση, πώς θα απαντούσαν το εξής: Η Βρετανία θα πρέπει να επανενταχθεί στην ΕΕ ή όχι; Στις απαντήσεις, το 47% δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, το 31% δήλωσε ότι θα έπρεπε, με το υπόλοιπο 22% να είναι αναποφάσιστο.
Το χάσμα των 16 μονάδων κατά της επανένωσης προκύπτει λόγω του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων του Brexit. Από εκείνους που ψήφισαν για το Brexit, το 84% θα ήταν αντίθετο στην επανένωση, με μόνο το 4% να την υποστηρίξει. Από εκείνους που ψήφισαν αρχικά κατά του Brexit, μόνο το 61% θα υποστήριζε την ένταξη, ενώ το 16% θα προτιμούσε να μην αντιστρέψει την αρχική απόφαση. Εκείνοι που δεν ψήφισαν το 2016 (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν πολύ νέοι) χωρίστηκαν ομοιόμορφα μεταξύ της ένταξης, της μη ένταξης και των αναποφάσιστων.
Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα καλοί στο να καταλάβουν το πώς θα ένιωθαν σε μια υποθετική κατάσταση, αλλά υπάρχει μια λογική πιθανότητα το υποθετικό να γίνει πράξη σε αυτή την περίπτωση, έτσι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε. Αυτό που υπογραμμίζει η δημοσκόπηση είναι η σχέση μεταξύ των απόψεων σχετικά με το Brexit και των κομμάτων. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών το 2017, ανάλογο ποσοστό αυτών που ψήφισαν Remain δήλωσε ότι θα υποστήριζε την επανένωση (71%) με αυτό των πολιτών που ψήφισαν Brexit που λένε ότι θα διαφωνούσαν σε ένα τέτοιο σενάριο (72%). Ωστόσο, μεταξύ των Συντηρητικών, το 40% αυτών που ψήφισαν Remain θα υποστήριζε την επανένωση, ενώ το 91% των πολιτών που ψήφισαν Brexit θα διαφωνούσε.
Όσοι επιθυμούν τη Βρετανία εντός της ΕΕ ίσως μπορέσουν ευκολότερα να πείσουν το κοινό να σταματήσει το Brexit – δεδομένου ότι μπορούν να βρουν τον κατάλληλο μηχανισμό – συγκριτικά με το να επανενωθεί η Βρετανία αργότερα στην ΕΕ. Οποιαδήποτε μελλοντική εκστρατεία υπέρ της ΕΕ θα πρέπει να τα πάει πολύ καλύτερα, ιδίως μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, για να έχει μια ευκαιρία να επιτύχει.