21/06/2024

Απρόβλεπτες κινήσεις στην σκακιέρα

South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un attend a banquet on the Peace House at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018. Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Γράφει η Νατάσα Μπαστέα 

H κοινή διακήρυξη για την ειρήνη  των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζαε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, μέσα σε μια αναπάντεχα θερμή ατμόσφαιρα με αρκετά αστεία – «δεν θα σε ξυπνάνε πια χαράματα», είπε ο Κιμ στον Μουν εννοώντας ότι θα σταματήσει τις δοκιμές των διηπειρωτικών πυραύλων – αποτελεί διπλωματική νίκη και για τους δύο Κορεάτες.

Ικανοποιεί και την κινεζική κυβέρνηση ενώ ανακουφίζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ανησυχούσαν για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου. Όμως μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών χθες βράδυ, έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους Κορεάτες και στις δύο πλευρές των συνόρων, καθώς περιλαμβάνουν αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, ειρηνευτική συμφωνία, μέτρα οικοδόμησης στρατιωτικής εμπιστοσύνης, συχνές διμερείς συνόδους και μεγαλύτερη επαφή μεταξύ των δύο λαών.

‘Όμως η ασαφής δέσμευση του Κιμ για αποπυρηνικοποίηση είναι ανοιχτή σε ερμηνείες – δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως, όπως και στο παρελθόν, η Βόρεια Κορέα παίζει διπλό παιχνίδι.

Ότι δηλαδή η Πιονγκγιάνγκ υπόσχεται να εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαδικασία αφοπλισμού ενώ εκμεταλλεύεται το νέο της στάτους ως πυρηνική δύναμη προκειμένου να εξασφαλίσει παραχωρήσεις.

‘Ηδη αμερικανοί αναλυτές, κρίνουν πως στη σύνοδο που έγινε  στην μεθόριο μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας δεν ειπώθηκε κάτι που να δείχνει πως ο Κιμ είναι έτοιμος να περιορίσει, πόσω μάλλον να διαλύσει εντελώς το πυρηνικό του οπλοστάσιο στο ορατό μέλλον.

Μάλιστα αμερικανοί αρθρογράφοι αναφέρουν ήδη πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ εν όψει της συνάντησής του με τον Κιμ σε μερικές εβδομάδες, είναι ότι η κυβέρνηση της Κορέας με την χθεσινή της στάση είναι σαν να του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Τώρα ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρός με τον Κιμ, διότι θα είναι σαν να υπονομεύει τα κορεατικά συμφέροντα.

Αυτή η ξαφνική εκδήλωση bonhomie θα οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων από διάφορες κυβερνήσεις προς τον Τραμπ να ρίξει τους τόνους στην ρητορική του και ίσως και στην πολιτική του.

Ισως μάθαμε και κάτι άλλο από την χθεσινή σύνοδο. Τον ισχυρό ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση της πολιτικής της Πιονγκγιάνγκ η αδελφή του Κιμ, Γιο Τζονγκ. Τα αδέλφια Κιμ, αναπάντεχα, δείχνουν να γνωρίζουν καλό πολιτικό σκάκι. Μένει να δούμε πως θα τελειώσει αυτή η παρτίδα.

Πηγή: in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024