Forbes: Το Facebook επέστρεψε
Του Enrique Dans
Οι μετοχές του Facebook ανακάμπτουν μετά τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας της υπόθεσης με την Cambridge Analytica για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων χρηστών. Πάνω από το μισό αυτών των απωλειών έχει αποκατασταθεί χάρη στα ανεβασμένα κέρδη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως τα πρόσφατα γεγονότα θα αποτελούν σύντομα μια εικόνα του μακρινού παρελθόντος.
Γιατί δεν επηρεάστηκαν όμως τα οικονομικά του Facebook από αυτά τα προβλήματα; Κάθε άλλη εταιρεία, που θα αντιμετώπιζε απώλεια εκατομμυρίων χρηστών της, αλλά και χιλιάδες άλλους που απειλούν να διαγράψουν τους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους, θα φλέρταρε με τη χρεοκοπία. Αλλά όχι το Facebook: οι περισσότεροι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως το Facebook έχει προβλήματα που είναι ανησυχητικά, αλλά εξακολουθούν να τη θεωρούν πολύτιμη.
Ο ιδρυτής του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου κατάφερε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της αμερικανικής Γερουσίας. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως οι ΗΠΑ ψύχραιμα σκέφτονται την υιοθέτηση μιας νομοθεσίας προστασίας των δεδομένων, ανάλογης με την ευρωπαϊκή, ή αλλιώς GDPR. Η απειλή δε του Ηνωμένου Βασιλείου πως, αν ο Ζούκερμπεργκ πατήσει το πόδι του στη χώρα, θα κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν ένα μικρό πρόβλημα δημόσιων σχέσεων. Ακόμη όμως και αν κατέθετε στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν θα αντιμετώπιζε σκληρότερες ερωτήσεις από εκείνες των γερουσιαστών.
#DeleteFacebook; Σίγουρα, αν σας κάνει κέφι… Η εταιρεία δεν φαίνεται πάντως να έχει τόσο μεγάλα προβλήματα από αυτή την κίνηση, ίσως επειδή το Facebook είναι πολύ μεγάλο για να καταρρεύσει τόσο εύκολα. Το social site έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό και προσοδοφόρο οικοσύστημα, με τη μετοχή να συνεχίζει τη θετική της πορεία, αν και θα πρέπει να “διορθώσει” ορισμένα σημεία εδώ και εκεί. Οι έρευνες δείχνουν πως οι χρήστες πρώτα θα εγκατέλειπαν τις Apple, Google, Amazon και μετά το Facebook, ενώ πολλοί από αυτούς προβληματίζονται για ζητήματα ηθικής που αφορούν την πλατφόρμα του Ζούκερμπεργκ. Κανένα όμως από αυτά τα πορίσματα δεν μπορεί να επηρεάσει τη μετοχή του Facebook. Το οικονομικό σύστημα του κοινωνικού δικτύου βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνιολογικό πείραμα στο οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν.
Ας το παραδεχτούμε, το Facebook επέστρεψε… αν υπήρξε κάποια στιγμή υποχώρησης. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υπόθεση με την Cambridge Analytica επέφερε σημαντικά προβλήματα στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ. Τουναντίον, όλα δείχνουν πως το Facebook θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμη.