10/10/2024

Διπλωματικός πόλεμος: Τα μηνύματα στην Άγκυρα και ο ενεργειακός θησαυρός

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας (Κ), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Δ) και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (Α) ανταλλάσουν χειραψία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς, στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρεςΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ένας παρασκηνιακός διπλωματικός πόλεμος με επίκεντρο το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, η τέταρτη τριμερής συνάντηση, προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πολύ σημαντικής εξέλιξης, παρά το γεγονός ότι οι κ. Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης δηλώνουν ότι δεν είναι κάποιου είδους συμμαχία.

Οι τρεις αυτές χώρες έχουν υποστεί κατά καιρούς τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας ή στην καλύτερη περίπτωση την άθλια συμπεριφορά της Αγκυρας. Η τριμερής μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να εγκαταλείψει τις επιθέσεις, τους εκβιασμούς, την παραχάραξη της ιστορίας, την παρεμπόδιση γεωτρήσεων στα κυπριακά οικόπεδα.

Ακόμη κι αν δεν έχουν αυτή την πρόθεση οι τρεις ηγέτες που συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία, είναι προφανές ότι υπάρχουν σαφή πολιτικά μηνύματα. Αλλωστε, Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν την ειρήνευση στην περιοχή και την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που υπάρχουν. Μόλις χθες σε συνέδριο για την ενέργεια τονίστηκε ότι ενδεχομένως στη Δυτική Ελλάδα α υπάρχουν 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Είναι δε γνωστό ότι μεγάλοι κολοσσοί της ενέργειας έχουν κατέβει στην κυπριακή ΑΟΖ και διεξάγουν έρευνες, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας. ENI και ExxonMobilκυ ριαρχούν και δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες αδιαφορώντας για την Αγκυρα. Όμως, και η τουρκική πλευρά έχει κάνει προεργασία για έρευνες με δικό της γεωτρύπανο και μάλιστα σε μια θαλάσσια περιοχή που ανήκει στην Κύπρο.

Παράλληλα, και το Ισραήλ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με τους γείτονες. Ο Νετανιάχου επιδιώκει την κατασκευή αγωγού EastMed που θα ξεκινά από την ανατολική Μεσόγειο και θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη.

Παράλληλα Ισραήλ και Κύπρος έχουν μια διαφορά που θέλουν να επιλύσουν. Είναι αυτή στο οικόπεδο Αφροδίτη όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει ορθή κατανομή του κοιτάσματος.

Αν κλείσει η συμφωνία τότε η Κύπρος θα κρατά στα χέρια της ένα καλό χαρτί για να προχωρήσουν οι έρευνες στο οικόπεδο Αφροδίτη.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική στιγμή όπου στην ελληνική τηλεόραση κι όχι μόνο, παίζονται διάφορα σενάρια και απόψεις που πρέπει να προβληματίσουν.

Για παράδειγμα η συνάντηση Τσίπρα με Αναστασιάση και Νετανιάχου διεξάγεται στη σκιά των συνεχών απειλών του Ερντογάν, πότε στο Αιγαίο και πότε σε νοσοκομείο των ανατολικών προαστίων.

Ενώ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην αμερικανική διπλωματία. Μόλις πριν μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει την Τουρκία και η δεύτερη το ίδιο.

Το ενδεχόμενο δε ακύρωσης της συμφωνίας για τα 20 αεροσκάφος F – 35 που συνδέονται με τα ρωσικά συστήματα S-400  αποτελεί μεγάλο και διαφορετικό βήμα στην οριστική ρήξη Τουρκίας και ΗΠΑ.

Χθες έγινε γωστό ότι η ελληνοαμερικάνικη και η εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ, προσπαθούν να νομοθετήσουν την «ενδυνάμωση» της Κύπρου ως βάση ασφαλείας της Δύσης με έναν και μοναδικό σκοπό: Να μπλοκάρουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία!

Στην αποκάλυψη αυτή προχωρά ο διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, του οργανισμού HALC, Εντι Ζεμενίδης.

Και συνεχίζει: Η νομοθεσία θα εξαλείψει τα εμπόδια που δυσχεραίνουν τη μετεξέλιξη της Κύπρου σε χώρα «πρώτης γραμμής» για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Δύσης και θα δυσκολέψει την Τουρκία από το να συνεχίσει να κρατά όμηρο τη διμερή συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου μέσω της αδιαλλαξίας της στο Κυπριακό.

Τέλος, θα συνεχίσουμε την πίεση για να μη δοθούν μαχητικά F-35 στην Τουρκία έως ότου η χώρα αυτή αρχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα.

– Πού στοχεύει η κοινή επίσκεψη σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ;

– Το ταξίδι σε Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για την προώθηση μιας επιθετικής ατζέντας στο Κογκρέσο. Το επόμενο διάστημα θα προωθήσουμε τα νομοσχέδια που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας μεταξύ Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και την προώθηση ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο. Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο σε νομοθέτες και διπλωμάτες, αλλά και σε διαμορφωτές γνώμης. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η ενημέρωση που κάνουμε από κοινού σε εμπειρογνώμονες του Κογκρέσου και συμβούλους γερουσιαστών και βουλευτών. Είτε εξασφαλίσουμε συγκεκριμένη στήριξη στο Κογκρέσο είτε όχι, η κοινή μας ατζέντα θα γίνει γνωστή.

Πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024