23/04/2024

Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ελλάδα

γράφει ο Αγγελος Αλ. Αθανασόπουλος

Οι Αμερικανοί έχουν πραγματικά εκνευριστεί με την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα φαίνεται ότι κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε πολλούς τομείς (οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό, στρατιωτικό, διπλωματικό) με κίνδυνο να μετατραπεί σε στρατηγικού χαρακτήρα – χωρίς να υποβαθμίζει κανείς την ιστορική καχυποψία που πάντα χαρακτήριζε τις σχέσεις τους.

Αν προσθέσει κανείς σε αυτό τη «δύστροπη» τουρκική στάση στο Συριακό, αλλά και την ενόχληση που προκαλεί η τουρκική συμπεριφορά και ιδιαίτερα ο κ. Ερντογάν στο Ισραήλ, τότε δημιουργείται ένα αρνητικό περιβάλλον για τη γειτονική μας χώρα στην Ουάσιγκτον.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι φωνές στο Κογκρέσο που ζητούν να παγώσει η πώληση πολεμικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Τουρκία. Η ρωσοτουρκική συνεργασία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία ότι στοιχεία των υπερσύγχρονων αεροσκαφών θα διαρρεύσουν στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, η διαφαινόμενη αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την άγκυρα τροφοδοτεί τα επιχειρήματα όσων απαιτούν σκληρή στάση απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει λογικά αμφιβολία ότι το αμερικανοεβραϊκό λόμπι κινείται παρασκηνιακά στην υπόθεση αυτή. Εκ πρώτης όψεως, μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα, αν και πάντα οφείλει κάποιος να κοιτάει και την άλλη πλευρά του νομίσματος, που στο εν λόγω ζήτημα είναι στο ποιος θα πληρώσει τα… σπασμένα από μία ολική κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η Αθήνα δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί απλά στην επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.

Στο παρασκήνιο, ενημερωμένοι κύκλοι εντός κι εκτός Ελλάδος συζητούν το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να κινηθούν στη γραμμή της λήψης οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Μία τέτοια εξέλιξη, αν και άγνωστο τι μορφή θα μπορούσε να λάβει, θα προκαλούσε ασφυξία σε μία τουρκική οικονομία που διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω του «ντοπαρίσματος» της εγχώριας ζήτησης.

Η πρόσφατη υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standards and Poors ίσως να είναι ένα πρώτο μήνυμα…

Πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024