20/04/2024

Τρομοκρατία: φόβος επίθεσης και με χημικά


Ειδικό δελτίο ενημέρωσης για αύξηση πιθανότητας τρομοκρατικών χτυπημάτων εξέδωσε το DHS (Department of Homeland Security – Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ) με ισχύ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς προκρίνονται σενάρια με επιθέσεις που μπορεί να γίνουν με πολύ απλά μέσα αλλά και η συχνή αναφορά για την πιθανότητα χημικού χτυπήματος σε πόλεις της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα.
 
Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
– Οι τρομοκρατικές ομάδες προτρέπουν τους στρατολογούμενους να υιοθετήσουν εύχρηστα εργαλεία για να στοχεύσουν σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένες τακτικές επίθεσης περιλάμβανουν τη χρήση οχημάτων ως όπλα, μικρών όπλων, λεπίδων ή μαχαιριών με διπλή κόψη, σπιτικών εκρηκτικών και δηλητηρίων ή τοξινών.
 
– Ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν εμπειρίες πεδίου μάχης για να προσαρμόσουν στην επίθεση τους νέες τεχνολογίες και τακτικές, όπως μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και χημικά όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μακριά από πεδία σύγκρουσης εντός των Δυτικών Αστικών Ιστών.
 
Επιπλέον, οι τρομοκράτες συνεχίζουν να στοχεύουν αεροπορικές εταιρίες και γραμμές καθώς και το αεροπορικό φορτίο, ακόμη και με χρήση εκρηκτικών μηχανισμών (κυρίως με χρήση TATP).
 
– Φιλικά προσκείμενες στους τρομοκράτες πηγές ενημέρωσης ενθαρρύνουν άτομα ισλαμικής πίστης σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν επιθέσεις χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα. Οι συνεχιζόμενες επιτυχίες των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους για τη διάσπαση μετώπου και την εξόντωση των τρομοκρατών στο πεδίο της μάχης μπορεί να οδηγήσουν σε αντίδραση τους εγχώριους τρομοκράτες στη Δύση (μετανάστες και μόνιμους κατοίκους φανατικής Ισλαμικής πίστης) ώστε να διενεργούν βίαιες πράξεις στη πατρίδα τους αντί να προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή να εκδικηθούν για εμφανείς απώλειες.
 

– Επιπλέον, πολίτες δυτικών χωρών που είναι βετεράνοι τζιχαντιστές και έχουν αποκτήσει εκπαίδευση και εμπειρία πολεμώντας μέσα σε τρομοκρατικές ομάδες, μπορούν να διαφύγουν μέσω μεταναστευτικών ροών ή με άλλο τρόπο, από ελεγχόμενες τρομοκρατικές περιοχές με την επιθυμία να επιτεθούν αλλού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024