29/03/2024

Ιταλία: Το μεταναστευτικό και ο σχηματισμός κυβέρνησης

Τα Πέντε Αστέρια συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τη Λέγκα του Βορρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι διαφωνίες εστιάζονται πλέον στο μεταναστευτικό με κίνδυνο να αποβεί άκαρπη ακόμη και αυτή η έσχατη διαπραγμάτευση.

Η διαπραγμάτευση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά συνεχίζεται και το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε βασικό στοιχείο. Ο γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι είπε ξεκάθαρα ότι «στο θέμα αυτό θέλει απόλυτη ελευθερία κινήσεων» και δεν δίστασε να κάνει λόγο για απωθήσεις μεταναστών ενόψει της αύξησης των αφίξεων το καλοκαίρι.

Η στάση αυτή από την μία πλευρά έχει τρομάξει την Καθολική Εκκλησία, η οποία ζήτησε ανοικτά, με τους επισκόπους της να συνεχιστεί η μέχρι τώρα πολιτική αλληλεγγύης. Από την άλλη πλευρά έχει προκαλέσει ανησυχία και στις Βρυξέλλες ενόψει και της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου του Ιουνίου.

Τα Πέντε Αστέρια δεν θέλουν να ακολουθήσουν τη Λέγκα σε ένα ξενοφοβικό μονοπάτι, διότι έχουν και πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους και θα αντιμετώπιζαν ουσιαστικό εσωτερικό πρόβλημα. Αν τελικά δεν βρεθεί συμβιβασμός στο κρίσιμο αυτό σημείο δεν αποκλείεται ακόμη και να τιναχτεί στον αέρα όλη η διαπραγμάτευση.

Καθοριστικές οι επόμενες ώρες

Στο δε οικονομικό πεδίο ο Σαλβίνι ζητά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να μπορέσει να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα (ακόμη και ξεπερνώντας το ποσοστό του 3% στην σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ) για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις. Αυτό βέβαια αποτελεί ένα ακόμη καίριο σημείο στο οποίο οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν.

Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές. Σήμερα ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι συναντώνται και πάλι για να καθορίσουν-όπως διαρρέει- τις τελευταίες λεπτομέρειες. Όσο για τον πιθανό νέο πρωθυπουργό τα Πέντε Αστέρια προτείνουν ακόμη τον καθηγητή νομικής από την Φλωρεντία, Τζουσέπε Κόντε. Παράλληλα όμως ακούγονται και τα ονόματα του ίδιου του Ντι Μάιο, του στενού του συμβούλου Βιντσέντσο Σπανταφόρα και του βουλευτή των Πέντε Αστέρων Αλφόνσο Μποναφέντε. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι την πρωθυπουργία θα εξασφαλίσει, τελικά, το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Όσο για τις άμεσες οικονομικές εξελίξεις μετά τις χθεσινές αναταραχές σήμερα το πρωί το ιταλικό σπρεντ δεν κυμαίνεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024