DW: Πύρρειος νίκη Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές
Για την επόμενη εξαετία πρόεδρος της Βενεζουέλας παραμένει ο Νικόλα Μαδούρο. Η εκλογική διαδικασία βέβαια αμφισβητήθηκε πριν καν γίνει, τόσο από την αντιπολίτευση όσο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Υψηλά τα ποσοστά αποχής.
Πυροτεχνήματα στις φτωχογειτονιές, τα Barrios όπως λέγονται, προπύργια του τσαβισμού σε όλη την χώρα. Στην πρωτεύουσα, Καράκας, θυελλώδης ήταν η υποδοχή του νεοεκλεγέντος για άλλη μια εξαετία Νικόλα Μαδούρο έξω από το προεδρικό Μέγαρο Miraflores.
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος από την επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής CNE, Τιμπισάι Λουσένα. Ο πρόεδρος της χώρας επανεξελέγη με 68% των ψήφων, έναντι 21% του κυρίου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν, που στηρίχθηκε από μια μικρή συνιστώσα της απέχουσας αντιπολίτευσης.
Υψηλά ποσοστά αποχής
Ο πραγματικός νικητής όμως ήταν η αποχή, η οποία αποτελεί τον αποφασιστικής σημασίας παράγοντα των εκλογών. Στις προηγούμενες εκλογές, που έγιναν σε κλίμα ακόμη λαϊκού πένθους για τον Ούγκο Τσαβες, η συμμετοχή ξεπέρασε το 78%. Η μικρή συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής έχει πολλές αναγνώσεις.
Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού υπάκουσε στην έκκληση της αντιπολίτευσης και δεν πήγε να ψηφίσει. Υπήρξαν όμως και πολλοί που ήθελαν με την αποχή να δείξουν την απαξίωσή τους σε όλο το πολιτικό κατεστημένο. Για τον ίδιο τον Μαδούρο πρόκειται πάντως για πύρρειο νίκη με πολλές αντιφάσεις. Από την μια πλευρά επικαλείται τον τσαβισμό, τον οποίο όμως, κατά πολλούς, ο ίδιος πρόδωσε. Από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του είχε δώσει στην φιλοκυβερνητική Συντακτική Συνέλευση υπέρμετρες νομοθετικές εξουσίες αλλά και την εξουσία για συνταγματική αναθεώρηση, καταργώντας συγχρόνως τις εξουσίες του Κονγκρέσου, στο οποίο είχε την πλειοψηφία η αντιπολίτευση. Η κίνηση αυτή είχε θεωρηθεί από την αντιπολίτευση παράνομη.
Έντονη διεθνής πίεση
Για την αντιπολίτευση πάντως, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η όλη εκλογική διαδικασία ήταν εκ των προτέρων μια φάρσα. Πριν καν δε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, ο Χένρι Φάλκον, ο οποίος πίστεψε ότι θα εισπράξει σε ψήφους την τεράστια λαϊκή οργή για την οικονομική εξαθλίωση, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και πρότεινε να ξαναγίνουν εκλογές αργότερα μέσα στη χρόνια, αίτημα που υιοθέτησε και ο τρίτος εκ των υποψηφίων, ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέ Μπερτούτσι.
Ήδη χθες Κυριακή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιβολή νέων κυρώσεων στο πετρέλαιο. Οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα αναμένεται να ενταθούν, ενώ πιέσεις θα εκδηλωθούν και από την αντιπολίτευση που ήδη ανακοίνωσε κινητοποιήσεις. Δύσκολες μέρες προμηνύονται για τον Μαδούρο, αλλά κυρίως δύσκολες για τον λαό της χώρας του.
Ειρήνη Αναστασοπούλου, Καράκας DW