22/05/2024

Ψυχολογικές επιχειρήσεις και στρατηγική

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης 
Αντιστράτηγος ε.α.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο των δυο Ελλήνων στελεχών να μεταφέρονται από τις φυλακές που κρατούνται στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης, το οποίο απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημα αποφυλάκισής τους. Οι Τούρκοι παρατεταγμένοι σε άψογο σχηματισμό τους οδηγούν σιδηροδέσμιους, προφανώς όχι γιατί ανησυχούν για το ενδεχόμενο απόδρασης τους, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι η κυριαρχία της εικόνας, είναι καταλυτική. Ο ψυχολογικός επηρεασμός δεν είναι όπλο που εφαρμόζεται μόνο σε περιόδους κρίσεων, αλλά ενδέχεται να έχει το χαρακτήρα «στρατηγικής προοπτικής» και να διεξάγεται συνεχώς σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο.

Η Τουρκία με τις ψυχολογικές επιχειρήσεις που εφαρμόζει απέναντι στη χώρα μας στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου, αποσκοπεί :

– Στην ψυχολογική φθορά της ελληνικής πλευράς με τη δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
– Στο φανατισμό και την εθνική έξαρση της μάζας του τουρκικού λαού, κατά του υποτιθέμενου εχθρού από Δυσμάς.
– Στον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης και την απαγκίστρωσή της από τα διάφορα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα (οικονομική – πολιτική κατάσταση, Κουρδικό, κ.λπ). Η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού, κατευθύνεται και φανατίζεται εύκολα, λόγω του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου της.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει κάποιο αποτελεσματικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να εξαπολύσει ανάλογες επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει με την κατάλληλη αντιπροπαγάνδα τις τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις. Τις περισσότερες φορές η ελληνική αντίδραση περιορίζεται σε αποσπασματικά αμυντικά αντανακλαστικά, ατέρμονες συζητήσεις, μέτρα, ημίμετρα, εξαγγελίες και ευχολόγια σε αναμονή του επόμενου «κτυπήματος».

Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η αδυναμία στον τομέα της ψυχολογικής προπαρασκευής της άμυνας και της προώθησης των δίκαιων θέσεων μας στα εθνικά και διεθνή θέματα. Η έλλειψη στρατηγικής στην αντιμετώπιση προπαγάνδας και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν αφορά μόνο στην Τουρκία αλλά μια σειρά θεμάτων όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό το οποίο κυριαρχεί στην επικαιρότητα το διάστημα αυτό. Επί σειρά δεκαετιών οι Σκοπιανοί έχτιζαν το «μύθο» τους και διεξήγαγαν ψυχολογικές ενέργειες με αποτέλεσμα να πείσουν σε μεγάλο βαθμό την διεθνή κοινή κοινότητα, ότι θεωρούνται «Μακεδόνες». Με την κατάλληλη προπαγάνδα τους ολόκληρο το ιστορικό και πολιτιστικό περίβλημα του «μακεδονισμού», που είχε αναπτυχθεί στην βάση της οικειοποίησης του μακεδονικού ονόματος και της αλλοίωσης ελληνικών και ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων του μακεδονικού χώρου, βρήκε διεθνή απήχηση και αποδοχή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024