22/06/2024

Ναρκωτικά και όπλα, το “καύσιμο” των πολέμων

Πρόσφατη έρευνα που κάναμε στο Geopolitics & Daily News έφερε στο φώς κάτι γνωστό, που οι περισσότεροι ειδικοί – εκούσια ή ακούσια – παραβλέπουν ως εικόνα , κυρίως γιατί είναι ένα πεδίο που προκαλεί διαφόρων τύπων αντιδράσεις για ένα και μόνο λόγο. Την μεγάλη δυνατότητα να κερδίσουν από κυκλώματα ανθρώπων ως και κράτη, τεράστια χρηματικά ποσά.

Στον πόλεμο, άλλωστε, υπάρχουν δύο αντικείμενα που οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν χρήματα στην μαύρη αγορά: Ναρκωτικά και όπλα.

— source: OCCRP.org —

Οι δύο περιπτώσεις που εξετάστηκαν και τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούσαν τις συγκρούσεις σε Συρία και Ουκρανία και τι γινόταν στο παρασκήνιο αυτών. Έχει πραγματικό ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος πώς μέσα από τις συγκρούσεις , υπάρχει ένας δίαυλος με πολύ μεγάλα ποσά χρημάτων που διακινούνται προς κάθε κατεύθυνση ακόμα και μεταξύ , θεωρητικά, αντιπάλων. Να αναφέρω πώς ο φάκελος των στοιχείων είναι από το 2016 και σίγουρα κάποια πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει έκτοτε, όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Πόλεμος σημαίνει χρήμα χωρίς σύνορα.

==========

Μέλη του DAESH στην Συρία ξεχωρίζουν χάπια Captagon για να μοιραστούν προς πώληση. — 2015

============================

Φάκελος «Ναρκωτικά»

Η στάση αρκετών τρομοκρατών και στρατιωτών του DAESH ειδικά πάνω στην εκτέλεση αποστολής τους πέρα από τον φανατισμό που διακατέχει τις πράξεις τους, τροφοδοτείται επίσης και από φαρμακευτικά σκευάσματα ικανά για αναστολή κάθε ηθικού φραγμού.

Το σκεύασμα είναι μια διεγερτική ουσία γνωστή ως Captagon που φέρεται να έχει ομοιότητες με το φάρμακο Adderall . Το όνομα Captagon είναι το εμπορικό σήμα για το fenethylline διεγερτικό που περιέχει αμφεταμίνες και αποτελεί το 75% της σύνθεσης του Adderall. Χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1960 για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της «ADHD» πριν απαγορευθεί σε ορισμένες χώρες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Boston Globe, το Captagon είναι ένα «τοξικό καύσιμο» που δημιουργεί «υπερ-ανθρώπινους» μαχητές. Το φάρμακο «γρήγορα παράγει μια ευφορία και ένταση σε χρήστες, επιτρέποντας τους να μείνουν σε δράση για μέρες, σκοτώνοντας χωρίς αναστολή, εντελώς μουδιασμένοι».

Ένα πρόσφατο δείγμα της χρήσης του έγινε αντιληπτό όταν οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο δωμάτιο ξενοδοχείου του Salah Abdelsalam στο προάστιο της Alfortville στο Παρίσι, όπου φέρεται να βρέθηκε Captagon. Το συγκεκριμένο φάρμακο φαίνεται να εξηγεί γιατί οι δράσεις των τρομοκρατών ήταν τόσο ψυχρές. Το Captagon, όπως και οι άλλες αμφεταμίνες, μπορεί να προκαλέσει ευφορία, ο εθισμός σ΄αυτό μειώνει τις αναστολές και σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ψύχωση, παράνοια, και εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά/επιθετικότητα. Οι επιζώντες από τις επιθέσεις του Παρισιού έχουν περιγράψει τους ένοπλους και τις κινήσεις τους λες και ήταν νεκροζώντανοι (zombies) καθώς σκότωναν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι επιτιθέμενοι είχαν κάνει χρήση φαρμάκου που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από ισλαμιστές μαχητές.Μάρτυρας της επίθεσης στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο λέει:«Είδα έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν τρομερά ήρεμος με ένα πρόσωπο που ήταν σχεδόν γαλήνιο και συγκεντρωμένο να πηγαίνει προς το μπαρ. Ο ίδιος αμέσως μετά έριξε ριπές από σφαίρες στη βεράντα , όπως πάει κάποιος να ποτίσει το γκαζόν του με ένα λάστιχο.»

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό φαίνεται να είναι όμως μια ουσία που έχει ήδη περάσει σε εκρηκτικές διαστάσεις παραγωγής από το 2013 στην Συρία, ξεπερνώντας, κατά πολλούς, ακόμα και την παραγωγή οπιούχων και άλλων ναρκωτικών που «παραδοσιακά» είχαν μερίδιο αγοράς στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι εμπειρογνώμονες σε θέματα παράνομων ναρκωτικών αναφέρουν πώς στην Συρία η παραγωγή Captagon επιταχύνθηκε το 2013, ξεπερνώντας την παραγωγή σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως ο Λίβανος.

Οι μαρτυρίες για την χρήση του ναρκωτικού ως υπερδιεγερτικό αλλά και ενισχυτικό αναστολής ερεθισμάτων πόνου και άλλων αισθήσεων αποτυπώνονται πολύ έντονα στην παρακάτω μαρτυρία ενός τζιχαντιστή που μίλησε στο REUTERSΌταν παίρνω Captagon, δεν έχει σημασία πόσο κουρασμένος είμαι, θα σταθώ συνεχώς όρθιος και δυνατός. Δεν έχει σημασία πόσο κρύο έχει. Μπορώ να είμαι μόνο με το πουκάμισό μου και να συνεχίζω ακόμα και στη βροχή. Με κάνει να θέλω και το σεξ περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν τόσο πολύ, όπου ακόμα και αν τους πυροβολήσουν , δεν θα πέσουν.»

Όμως η χρήση των ναρκωτικών στο στρατιωτικό θέατρο και στον ανταρτοπόλεμο είναι πιο συχνή από ό, τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα που τροφοδοτεί το χάος και τρομοκρατεί τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι σε τέτοιου είδους πολεμικές πράξεις από άτομα υπό επιρροή.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία προσώπου που μετείχε σε εργαστήριο παρασκευής του Captagon στο Λίβανο, για να δοθούν σε δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου (DAESH). Στα κεντρικά γραφεία του στο Bekaa, περιγράφει πώς ο ίδιος παράγει το φάρμακο χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που προορίζεται για την παρασκευή σοκολάτας και το στέλνει σε ομάδες που αγωνίζονται στη Συρία, καθώς και πελάτες στις χώρες του Κόλπου, μέσω μεσαζόντων στην Arsal, που φέρεται να έχει θυλάκιο στρατιωτών του DAESH. Η μηχανή που χρησιμοποιούσε ήταν σε κτίριο, αλλά διατηρώντας την επιφυλακτικότητα του δεν αποκάλυψε την θέση του, αφού οι Αρχές του Λιβάνου κατάσχουν τέτοια εργαλεία ως μέρος της εκστρατείας τους για την εξάλειψη του εμπορίου Captagon της χώρας.

 

«Παίρνουμε μια μηχανή σοκολάτας και βάζουμε ένα μικρό καλούπι σε αυτό για την κατασκευή γλυκών, περίπου στο μέγεθος ενός Panadol χαπιού. Στη συνέχεια βάζουμε τα υλικά μέσα και τα αφήνουμε να σκληρύνουν μέσα στο μηχάνημα για να γίνουν τα χάπια. Όταν κλείνουμε μετά τις συμφωνίες με τους μεσάζοντες, μιλάμε με κώδικα. Αν ένας από αυτούς μου τηλεφωνήσει από Arsal και θέλει captagon θα πει: — Χρειαζόμαστε 100 περιπτώσεις Pepsi. —-. Εκεί θα μιλάει για 100.000 χάπια. Τα στέλνουμε στον μεσάζοντα, και αυτός δίνει σε κάποιο μέλος του DAESH στο Arsal για να καταλήξει στους τζιχαντιστές σε Συρία. Το χρησιμοποιούν οι ίδιοι φυσικά αλλά θα πουλήσουν μετά σε όλη τη Μέση Ανατολή. Κάθε παρτίδα με 200 χάπια κοστίζει $ 65 εδώ, αλλά η τιμή είναι $ 20 ανά χάπι στη Σαουδική Αραβία

Το εμπόριο των μεθαμφεταμίνων, φέρει τεράστια κέρδη σε αυτές τις οργανώσεις. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2013 για το εμπόριο ναρκωτικών, το 65% των ναρκωτικών παγκοσμίως που κατάσχεται από τις Αρχές, γίνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδες ανταρτών πέρυσι κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για τη χρήση Captagon στις δράσεις τους ενώ οι γιατροί της περιοχής αναφέρουν πώς ένα χάπι με αυτή την ουσία μπορεί να αγοραστεί πολύ εύκολα με μια τιμή των 5$ με 20$. Εκείνο που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι πώς το συγκεκριμένο ναρκωτικό αποτελεί και ένα από τα κύρια έσοδα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ σύμφωνα με αξιωματικό της Συρίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών υπάρχουν αναφορές που δείχνουν ότι βάσει των κατασχέσεων και από συνεντεύξεις με άτομα που συνδέονται με το εμπόριο του, φαίνεται πώς η παραγωγή Captagon φέρνει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα στη Συρία, και, ενδεχομένως, χρηματοδοτεί την αγορά όπλων.

Οι μαρτυρίες είναι ακόμα περισσότερες και από τρίτες πηγές καθώς ο Khabib Ammar, ένας ακτιβιστής των μέσων ενημέρωσης στη Δαμασκό, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το περασμένο έτος (2015) ότι οι τρομοκράτες που ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών αγόραζαν όπλα με τα χρήματα που κέρδιζαν. Ενδεικτικό των παραπάνω σημείων αναφοράς είναι η σύλληψη Σαουδάραβα πρίγκιπα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, με δεσμούς στην Σαουδική Αραβία, όταν προσπάθησε να περάσει λαθραία δύο τόνους Captagon χάπια σε ιδιωτικό τζετ του. Αρκετοί συνδέουν αυτή την προσπάθεια με το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται αυτή την στιγμή στην Συρία.

40 κιβώτια captagon στις αποσκευές Σαουδάραβα πρίγκηπα, που προσπάθησε να περάσει προφασιζόμενος διπλωματική ασυλία.

Εδώ έχει σημασία και η αναφορά ασφαλείας από το Διεθνές Ινστιτούτο του Ισραήλ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (IICT). Το IICT υποστηρίζει πώς η Χεζμπολάχ, η σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής με έδρα το Λίβανο, είναι επίσης μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη βιομηχανία κατασκευής και προμηθευτής του φαρμάκου, με την Ιρανική βοήθεια και καθοδήγηση, ως μέσο για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του οργανισμού συγκεντρώνοντας μια περιουσία.

Περίπου 200 κιλά captagon βρέθηκαν σε κτίριο που συνδέεται με την παρουσία ομάδων της Hezbollah το 2015

«Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ και οι εργάτες που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διανομή των Captagon έχουν απαλλαγεί ακόμη και από κάθε ηθική, νομική ή θρησκευτική ευθύνη υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω δραστηριότητα δεν εμπίπτει στον ορισμό της διακίνησης ναρκωτικών και είναι νόμιμη εμπορία φαρμάκων,» αναφέρει σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση το ICT.

Επισημαίνει πώς σε αυτό το πλαίσιο, ο σεΐχης Mohamad Yazbek, πνευματικός ηγέτης της Χεζμπολάχ στην περιοχή Bekaa Valley και ένα μέλος της Σούρα (Ανωτάτου Συμβουλίου), δημοσίευσε μια φετφά που επιτρέπει την παραγωγή και την πώληση των πλαστών δισκίων Captagon με την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη της σιιτικής κοινότητας. Η έκθεση συμπληρώνει πώς τα πρώτα μηχανήματα για την παραγωγή Captagon εστάλησαν στη Χεζμπολάχ μαζί με εργάτες στο Λίβανο το 2006, στο τέλος του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου από Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Πλέον έχουν εργαστήρια παραγωγής Captagon σε διάφορα χωριά στην κοιλάδα Bekaa, τη Βηρυτό και το βόρειο Λίβανο. Η έκθεση του ICT αναφέρει ότι οι πωλήσεις Captagon στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να επεκτείνονται, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με Συρία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Παλαιστίνιους εμπόρους ναρκωτικών.

Οι αναφορές για την διακίνηση και κατασχέσεις του ναρκωτικού είναι πολλές. Το 2015 μόνο, οι Αρχές της Τουρκίας μιλούν για κατάσχεση περίπου 10.000.000 χαπιών Captagon, ενώ είναι δεκάδες οι αναφορές για συλλήψεις και κατασχέσεις του εν λόγω ναρκωτικού σε όλη την Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τους εμπόρους και το πώς βλέπουν εκείνοι το γιατί και που διατίθεται το εμπόρευμα τους ο Abu Zeus που μοιάζει με έναν πλούσιο επιχειρηματία επιφανειακά, ενώ του ανήκουν αρκετά εργαστήρια παρασκευής του ναρκωτικού αναφέρει πώς είχε μέγεθος κέρδους 6.000.000 $ το περασμένο έτος(2015) από τα μικρά χάπια. Οι Συριακές ταξιαρχίες τον έχουν ονομάσει δημοσίως ως κύριο ευεργέτη για την στήριξη του.

Ο ίδιος καυχιέται για την διατήρηση των κοσμικών ομάδων στη Συρία καθώς τους βοηθάει να «στέκονται στα πόδια τους». Ο ίδιος, πάλι, μιλάει για μια « υποστήριξη » περίπου 12.000 ένοπλων ανδρών.

Ισχυρίζεται επίσης πώς οι Σαουδάραβες αγαπούν να παίρνουν αυτό το φάρμακο, λόγω της απαγόρευσης αλκοόλ στη χώρα και παραδέχεται ότι η πώληση προς αυτούς έχει φέρει το μεγαλύτερο κέρδος του. Είναι ανένδοτος απέναντι στην ερώτηση ότι βοηθάει την τρομοκρατία καθώς λέει πώς τα κέρδη του από τη Σαουδική Αραβία αντισταθμίζουν τα χρήματα που χρηματοδοτούν τις ομάδες των Τζιχαντιστών και την καταστροφή της Συρίας:
«Η αλήθεια είναι ότι η χώρα που εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και ο προστάτης της τρομοκρατίας είναι η Σαουδική Αραβία», αναφέρει και συνεχίζει πώς: «Ο αγώνας δεν είναι μια επανάσταση πια, είναι ένας αγώνας ανάμεσα σε λαϊκούς και Σαλαφιστές – ένας αγώνας μεταξύ των χωρών.»

 

Φάκελος «ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ»

Από στοιχεία προκύπτει ότι η Ουκρανία με τη σιωπηρή συμφωνία της Δύσης, διακινεί παράνομα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσω ανίερων διαδρομών και με αποδέκτες εκείνους που όλα τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι είναι εχθροί της ανθρωπότητας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΣ της Ουκρανίας φέρονται να  χρησιμοποιούν την στρατιωτική λογιστική υποστήριξη της Δύσης  (η οποία αποσκοπεί στον επανεξοπλισμό και ενδυνάμωση της Εθνοφυλακής της χώρας) για να αποκομίζουν προσωπικά οφέλη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός δικτύου πολυεθνικών, οι οποίες κρυφά επανεξάγουν τον εν λόγω εξοπλισμό στη Μ. Ανατολή, με μεγάλη πιθανότητα αυτός να καταλήγει σε χέρια ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων ισλαμιστών.

Σύμφωνα λοιπόν, με επίσημα έγγραφα, τον Απρίλιο του 2015,ο πρόεδρος της πολωνικής εταιρείας όπλων «LEVEL 11 Ltd», PAWEL KRZYKOWSKI, επικοινώνησε με τον ΑΝΤΟΝGERASHCHENKO, σύμβουλο και συνεργάτη του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας,ARSEN ANAKOV, για να προωθήσει την εμπορική του πρόταση στον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμύνης, ALEXANDER TURCHINOV.

 

Ο συνημμένος κατάλογος του ηλεκτρονικού μηνύματος περιελάμβανε μεταξύ άλλων, το σοβιετικής κατασκευής και πολωνικής συναρμολόγησης ρυμουλκούμενο Αντιαεροπορικού (Α/Α) δίδυμου  πυροβόλου 23mm «ZU-23-2».

 

Στις 09 Σεπτεμβρίου 2015 εστάλη στην Ουκρανία Συμβόλαιο προμήθειας 265 πυροβόλων του προαναφερόμενου τύπου, συνολικής αξίας  14.575.000 ευρώ.

 

Την ίδια στιγμή, μία εταιρεία διεθνούς διακίνησης όπλων με έδρα την ΚΥΠΡΟ, ονόματι «BLESSWAY Ltd» υπέγραψε συμβόλαιο με τη Σ. ΑΡΑΒΙΑ για την παροχή, μεταξύ άλλων,265 Α/Α πυροβόλων του ιδίου τύπου.

 

Φυσικά, θα μπορούσε να αποτελεί μια απλή σύμπτωση, αν δεν υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια: Ο Γεν.Δντης της κυπριακής «BLESSWAY Ltd», VASYL BABYTSKYIείναι ουκρανός υπήκοος και Αντιπρόεδρος της «LEVEL 11 Ltd».

 

Όπως γίνεται κατανοητό, οι KRZYKOWSKI και BABYTSKYI πωλούν μεταξύ τους εις βάρος του προϋπολογισμού της Ουκρανίας, και των δυτικών κεφαλαίων που την υποστηρίζουν, μεγάλες παρτίδες εξοπλισμού, υπερτιμημένου σε σχέση με την παλαιότητά του, δίνοντας τις ανάλογες μίζες στους ARSEN ANAKOV, ΑΝΤΟΝGERASHCHENKO και ίσως ALEXANDER TURCHINOV.

Κανένας από τους Ουκρανούς και τους Αμερικανούς αξιωματούχους δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον τελικό προορισμό του οπλικού φορτίου, το οποίο κατευθύνεται στη Μ. Ανατολή, δεδομένων των ισχυρών αμφιβολιών ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σ. Αραβίας έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από σοβιετικά πυροβόλα του 1960. Ωστόσο, οι TALIBANκαι το DAESH θα ήταν ευγνώμονες για την παροχή τέτοιου υλικού.

Και η ιστορία δεν σταματά εδώ……

Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, με την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον του DAESH, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ, επισκέφθηκε το Κίεβο, επ’ αφορμή της «Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικού Υλικού» στο Κίεβο.

Η αντιπροσωπεία που αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο υπέγραψε συμφωνία με την «UkrOboronProm» (Κρατική Ουκρανική Εταιρεία εμπορίας Όπλων) για την αγορά του Α/Α Οπλικού Συστήματος PECHORA-2D.

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Σύμβουλος Εμπορίου της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Κατάρ,VOLODIMIR KURUTS, έγραψε σε mail στον BABYTSKYI:

«Σε ευχαριστώ για τις επαφές, σε Μαρόκο και Σ. Αραβία. Ήταν έγκαιρες. Οι ντόπιοι έχουν πάει στο Κίεβο στην EXPO, πρόκειται να αγοράσουν το PECHORA και κάτι πιο σημαντικό. Το θέμα της μεταφοράς εκκρεμεί. Η πλευρά μας δεν δύναται να την πραγματοποιήσει. Έχεις μία ευκαιρία να βγάλεις καλά λεφτά. Προσπάθησε να μιλήσεις στους στρατιωτικούς. Οι πιθανότητες είναι μεγάλες, καθώς οι Yankeesσυμφώνησαν. Οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι είναι ενήμεροι, η διαδρομή είναι η ίδια…»

Όλες αυτές οι αποκαλύψεις δίνουν μία άγρια οπτική στις δηλώσεις GERASHCHENKO, όπως αυτές παρουσιάζονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΟΜSOMOLSKAYA PRAVDA» σύμφωνα με τις οποίες, οι ουκρανοί πολίτες οφείλουν να συλλέξουν πληροφορίες εναντίον οιουδήποτε εμπλέκεται στις ειδικές επιχειρήσεις ΕΝΑΝΤΙΟΝ του DAESH και να τις αναφέρει στον ιστότοπο «MIROTVORETS»(PeaceMaker), που έχει ιδρύσει ο ίδιος.

Η έρευνα για τον παράνομο εξοπλισμό του DAESH από το σουνιτικό χώρο δε σταματά και συνεχώς φέρνει στο φως νέα στοιχεία. Εκτός από την παροχή ουκρανικού αντιαεροπορικού υλικού στη Σ. Αραβία και το Κατάρ, όπως αποκαλύφτηκε σε προηγούμενο άρθρο, μέσω ύποπτων οδών και με άγνωστους αποδέκτες, η έρευνα έδειξε και αγορά βομβών μέσω των ιδίων διαδρομών.

Τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα του ANTON PASHYNSKYI, δντή της SPETS TECHNO EXPORT (ουκρανική εταιρεία εμπορίας όπλων), προς τον Πολωνό συνεργάτη του στην «αμαρτωλή» “LEVEL 11” υπήρξε νέα πρόταση όπου το Κατάρ επιθυμούσε την αγορά 2000 βομβών OFAB 250-270. Το θέμα χαρακτηριζόταν επείγον, καθότι η πλευρά του Κατάρ πλήρωνε $2100 το κομμάτι.  Στο εν λόγω μήνυμα αναφερόταν σαφώς ότι τελικός αποδέκτης ήταν το ΥΠΑΜ του Κατάρ. Δεδομένου του οπλοστασίου της ΠΑ του Κατάρ, το οποίο περιλαμβάνει μόνο δυτικού τύπου α/φη, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο το Κατάρ ενδιαφέρεται για την αγορά ρωσικής σχεδίασης βομβών, ασύμβατων με τα α/φη του. Ιδιαίτερα δε όταν η τιμή της εν λόγω αγοράς είναι περίπου τριπλάσια από την τρέχουσα.

Συνημμένο στο ανωτέρω μήνυμα ήταν και το πιστοποιητικό τελικού αποδέκτη προκειμένου να υπογραφεί από την πολωνική εταιρεία.

Βάσει των ανωτέρω το μόνο που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε θα ήταν η διοχέτευση των βομβών αυτών στη «μαύρη αγορά» για τον εξοπλισμό χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις αγοράς όπλων από τον Ο.Η.Ε…. και μαντέψτε κάτι περίεργο… όλες οι χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις διαθέτουν όπλα και κάποιες και α/φη ρωσικής κατασκευής!

Η περίπτωση του “false flag”

Ως “false flag”ορίζονται επιθέσεις προβοκάτσιας συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων ώστε να παραπλανήσουν με τέτοιο τρόπο που να στοιχειοθετείται κατευθυνόμενα ως πηγή της δράσης οιοσδήποτε άλλος πλην του πραγματικού υπαίτιου. Στην περίπτωση της αγοροπωλησίας των βομβών προς το Κατάρ δεν έχουμε μία απλή αγορά όπλων ρωσικής σχεδίασης. Έχουμε την αγορά των βομβών που χρησιμοποιεί η ΠΑ της Ρωσίας στη Συρία(!) Τα Su-25, Su-24, και τα Tu-22 που πραγματοποιούν αποστολές carpet bombing (ευρείας κλίμακας βομβαρδισμοί από στρατηγικά βομβαρδιστικά με βόμβες κοινής χρήσης), χρησιμοποιούν κατά κόρον τις βόμβες γενικής χρήσης OFAB 250-270.

Α/Φ κρούσης Su-24 κατά την απογείωσή του από το Α/Δ της Λαττάκεια για άλλη μία αποστολή εναντίον των αντιπάλων του Assad. Φαίνονται ξεκάθαρα οι βόμβες OFAB 250-270 φορτωμένες στους πτερυγικούς και κεντρικούς φορείς φόρτωσης.

Έως τώρα έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (φίλα προσκείμενο προς τη Συριακή Αντιπολίτευση η οποία διαθέτει αρκετά καλές σχέσεις με της Al-Nusra και το DAESH) για χρήση αεριών χλωρίνης, βομβών τύπου barrel bombs, βομβών διασποράς και εμπρηστικών βομβών, αναφορές για επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και σχολείων με φωτογραφίες από νεκρά παιδιά από επιθέσεις τόσο συριακών όσο και ρωσικών πτητικών μέσων. Αυτές οι αναφορές έχουν αρχίσει να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο διεθνή χώρο με το γάλλο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αμάχων θα πρέπει να σταματήσουν και τον ρώσο ομόλογό του να υποχρεώνεται να απορρίψει τις κατηγορίες. Τι θα γινόταν όμως αν παγιδευμένες βόμβες ρωσικής κατασκευής εκρήγνυντο ξαφνικά με μαζικό ρυθμό μέσα σε γειτονιές με άμαχους; Τι θα γινόταν αν παγιδεύονταν μαζί με χημικά που διαθέτει το DAESH; Οι επιτροπές που θα εξέταζαν το χώρο δε θα μπορούσαν να βρουν τίποτα περισσότερο από υπολείμματα βομβών… ρωσικής σχεδίασης!

Με 2000 βόμβες μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει “false flag” επιθέσεις οπουδήποτε στον κόσμο σε παρόντα ή μελλοντικά πεδία μάχης. Η Ρωσία θα βρεθεί σε ρόλο αμυνόμενου να προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας». Τα στοιχεία που μπορεί να παρουσιάσει η Μόσχα για την υπερασπισή της σε μία τέτοια περίπτωση επιδέχονται αμφισβήτησης και είναι στο χέρι της Διεθνούς γνώμης (ΟΗΕ, Ε.Ε., Η.Π.Α.) αν θα τα αποδεχτεί ή αν θα τα απορρίψει λόγω αμφιβολιών για την ακεραιότητα των δεδομένων. Ήδη έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν δύο απόπειρες false flag εναντίον της Ρωσίας. Η πρώτη με την κατάρριψη του Boeing-777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία και η δεύτερη στην κατάρριψη του Su-24 από την τουρκική ΠΑ λόγω «παραβίασης». Ασχέτως της αποτυχίας τους δε σημαίνει ότι δε μπορούν να ξαναγίνουν false flag attacks και κυρίως δε σημαίνει ότι κάθε φορά θα μπορεί η Ρωσία να πείσει με αδιάσειστα στοιχεία. Ιδιαίτερα μετά και την πιο άμεση εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας που φαίνεται πως μετασταθμεύει στρατεύματά της στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Φωτογραφία από προσγείωση Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 04-11-2014

Η πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή από την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ  είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που εν μέρει οδήγησε και στο εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. προς το Ριάντ… σε μία χώρα που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο σε αεροσκάφη TORNADO και το μεγαλύτερο στόλο σε αεροσκάφη EUROFIGHTER!

Τον Οκτώβριο του 2014 πολλοί φίλοι των αεροσκαφών, στη γείτονα Βουλγαρία, παρατήρησαν με ενθουσιασμό την άφιξη αριθμού Boeing 747 στο διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας. Τα αεροσκάφη αυτά έφεραν το λογότυπο «Saudi Arabia Cargo». Αν απορείτε μέχρι στιγμής, πού βρίσκεται το περίεργο της υπόθεσης, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας έχουν να προσγειωθούν στην Βουλγαρία πάνω από 20 χρόνια!

Σύμφωνα με έρευνα, προέκυψε ότι τον Οκτώβριο του 2014 προσγειώθηκαν δύο πτήσεις, το Νοέμβριο μία, το Δεκέμβριο τέσσερις, ενώ το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το Μάρτιο και Μάιο του 2015. Όλες οι πτήσεις ξεκινούσαν από την Jeddah, παραλάμβαναν φορτίο από το αεροδρόμιο της Σόφιας και προσγειώνονταν στην πόλη Tabuk της Σαουδικής Αραβίας, μόλις 100χλμ από τα σύνορα με την Ιορδανία. Οι πτήσεις αυτές υπολογίζεται ότι μετέφεραν κάθε φορά 60-80 τόνους φορτίου, σε ξύλινα κιβώτια.

Μετά το Μάιο του 2015 οι πτήσεις της «Saudi Arabia Cargo» σταμάτησαν και τις διαδέχτηκαν πτήσεις της «Etihad Cargo», από το Abu Dhabi, με αεροσκάφη Airbus A330F και Boeing 777F. Συνολικά πέντε φορές από τα μέσα Ιουνίου, έως και τον Αύγουστο του 2015 προσγειώθηκαν πτήσεις της «Etihad Cargo» στη Σόφια, ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2015 πτήση της «Etihad Cargo» προσγειώθηκε στο Burgas και αφού παρέλαβε το φορτίο της, απογειώθηκε εκ νέου με προορισμό τη στρατιωτική βάση Al Dafra, που βρίσκεται νοτίως της πρωτεύουσας των Η.Α.Ε.

 
Φωτογραφία από προσγείωση Boeing 777F στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 30-06-2015

Οι ενδιάμεσοι

Σ. Αραβία, Βουλγαρία και Η.Α.Ε. αρνούνται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το σκοπό των πτήσεων ή για το φορτίο το οποίο μετέφεραν. Ωστόσο, το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) αποκαλύπτει πως τα δύο τελευταία χρόνια, τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και τα Η.Α.Ε. αγοράζουν οπλισμό και πυρομαχικά από τη Βουλγαρία. Μοναδικός προορισμός τόσο μεγάλων φορτίων δε μπορεί να είναι παρά μόνο εμπόλεμες ζώνες και δη η αποστολή υλικού σε ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από Σ. Αραβία και Η.Α.Ε. τόσο σε Συρία, όσο και σε Υεμένη. Ωστόσο, στην ετήσια αναφορά εξαγωγών οπλισμού του 2014 για τις αμυντικές βιομηχανίες της Βουλγαρίας, η οποία εκδίδεται από το ΥΠΑΜ της χώρας, φαίνεται πως η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση όπλων και πυρομαχικών, προς αυτές τις χώρες, αξίας 85.000.000 €, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 είχε παραδοθεί στρατιωτικό υλικό αξίας 29.000.000€. Δεδομένου ότι, τόσο τα Η.Α.Ε., όσο και η Σαουδική Αραβία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό δυτικής τεχνολογίας, είναι πολύ απίθανο αυτός ο εξοπλισμός να προορίζεται για τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών.

Ετήσια αναφορά του ΥΠΑΜ Βουλγαρίας με τις εξαγωγές οπλισμού. Στις τελευταίες σελίδες φαίνονται οι πωλήσεις προς τη Μέση Ανατολή.

Ο Θάνατός τους η ζωή μας

Τα έσοδα για την αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας, η οποία σύμφωνα με το BIRN προμηθεύει οπλισμό τις φιλο-σαουδικές ομάδες Συρίας και Υεμένης, συντηρούν 110.000 θέσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που 300.000-450.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, λόγω του πολέμου. Την ίδια στιγμή και το επίσημο κράτος της Βουλγαρίας αδειάζει από τα τεράστια αποθέματα φορητού οπλισμού που διατηρούσε το κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση γενικής επιστράτευσης.

Φυσικά κερδισμένοι είναι και οι διάφοροι μεσάζοντες και κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εγκρίνουν την προμήθεια όπλων, μέσω ύποπτων ή και παράνομων δικτύων διακίνησης. Χαρακτηριστικά, ένα φορτίο αξίας 10.000.000 € δύναται να φτάσει σε τελική αξία τα 35.000.000 €, υπεραξία που οφείλεται στις μίζες που δίνονται σε κρατικούς λειτουργούς και στη Βουλγαρία όσοι γνωρίζουν τα πράγματα επιβεβαιώνουν ότι οι κρατικοί λειτουργοί λαδώνονται περισσότερο και από δίχρονο κινητήρα.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, η παραγωγή στρατιωτικού υλικού στη Βουλγαρία έπεσε σε δραματικά επίπεδα, με το 2006 να περιορίζεται σε μόλις 111.000.000 €. Ωστόσο, από το 2010 σημειώνεται σημαντική αύξηση και το 2014 έφτασαν τα 403.000.000 €. Δηλαδή η ανάπτυξη ήρθε, σχεδόν ταυτόχρονα με την αραβική άνοιξη!

Στον πόλεμο το εμπόριο ανθεί

Σύμφωνα με τον Ben Moores, αρθρογράφο του έγκριτου περιοδικού αμυντικών θεμάτων IHS Jane’s, ο εξοπλισμός που αγοράζεται από τη Σαουδική Αραβία, πιθανώς καταλήγει σε Συρία, Υεμένη και Ιράκ, ενώ σύμφωνα με το BIRN, το φορτίο που μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Tabuk μεταφέρθηκε σε κέντρο διανομής στην Ιορδανία, μέσω φορτηγών οχημάτων. Το κέντρο αυτό εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς της νότιας επικράτειας της Συρίας.

Κάτι τέτοιο δε θα ήταν περίεργο να συμβαίνει, αφού η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει τέτοιες προμήθειες όπλων από κέντρα διανομής της Ιορδανίας και το 2013-14, αυτή τη φορά μέσω οπλισμού από την Κροατία, ο οποίος ήταν αδήλωτο πλεόνασμα, από την εποχή του πολέμου του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Κατά τον ίδιο τρόπο και τότε, ο οπλισμός μεταφερόταν μέσω αεροσκαφών Ilyushin 76 της Jordan International Air Cargo από το αεροδρόμιο Pleso στο Ζάγκρεμπ, στις 14 και 23 Δεκ. 2013, στις 6 Ιαν. και 18 Φεβ. του 2014, διακινούμενος και αυτός μέσω κέντρου διανομής στην Ιορδανία…

Άρθρο της NYT, όπου αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για τη διακίνηση όπλων από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Συρία.
 
το αντιαρματικό Μ79 Osa
 
το αντιαρματικό 82mm Μ60. Και τα δύο όπλα είναι γιουγκοσλαβικής κατασκευής, ενώ οι φωτογραφίες προέρχονται από μέρος οπτικού υλικού με όπλα, που εγκατέλειψαν αντικαθεστωτικοί κατά τις επιθέσεις του καθεστώτος Assad

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al Dzhubeyr έδωσε συνέντευξη στο BBC, όπου παραδέχτηκε ότι η Σαουδική Αραβία εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία «προκειμένου να ισορροπήσει την ροή οπλισμού από την Τεχεράνη προς τον Assad»

Όσο για τα Η.Α.Ε. υπάρχουν επίσημα έγγραφα από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Βουλγαρία που αναφέρουν την αγορά χιλιάδων πυρομαχικών, και τόνων ελαφρού οπλισμού, εκτοξευτών, όλμων και πολυβόλων από τη Βουλγαρία για λογαριασμό της σουνιτικής κυβέρνησης της Υεμένης…

Όπου υπάρχει όπλο υπάρχει και ο Θείος Σαμ

Οι ΗΠΑ, επίσης αγόρασαν οπλισμό αξίας 500 εκ. $ από τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση της Συρίας. Η διακίνηση, σε αυτή την περίπτωση, δε γίνεται απευθείας από την επίσημη κυβέρνηση, αλλά μέσω υπερεργολάβων-εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Purple Shovel LLC.

Purple Shovel LLC: άλλη μία αμαρτωλή εταιρεία

Η Purple Shovel είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 στο Delaware των ΗΠΑ από τον Benjamin Worrell. Ίσως το όνομα του κυρίου να μην είναι τόσο σημαντικό όσο το γεγονός ότι από το 1993 έως το 2001 εργαζόταν στην στρατιωτική αντικατασκοπεία των ΗΠΑ.

Η εταιρεία του δεν ξεπερνούσε σε κύκλο εργασιών τα 2 εκ.$, ωστόσο κατάφερε το 2014 να κερδίσει συμβόλαιο αξίας 50εκ. $ από την Κεντρική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (SOCOM). Το πρόβλημα ήταν πως ο εξοπλισμός που απαιτείτο να αποκτηθεί ήταν αρκετά μεγάλος όπως φαίνεται παρακάτω:

 

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλοί για άμεση παράδοση, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη όλη η υφήλιος φλεγόταν από συρράξεις και η γραμμή παραγωγής στη Βουλγαρία είχε φτάσει τα όριά της. Αυτό οδήγησε στην αγορά παλαιού εξοπλισμού κατασκευής 1984 ο οποίος δεν είχε πιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η χρήση του.

Ένα δυστύχημα – απόδειξη

Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείτο από contractors, δηλαδή πρώην στρατιωτικούς «ειδικούς συμβούλους» προκειμένου να εκπαιδευτούν στη χρήση του και εν συνεχεία να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς. Μία μέρα στο πεδίο βολής της βουλγαρικής πόλης Anevo ακούστηκε μία μεγάλη έκρηξη… ένα RPG είχε εκπυρσοκροτήσει και είχε τραυματίσει δύο Αμερικάνους και δύο Βούλγαρους ενώ οδήγησε στο θάνατο τον 41 ετών Francis Norwillo, πρώην στρατιωτικό των Navy Seals και μέλος της εταιρείας SkyBridge Tactical, η οποία ήταν ανάδοχος μέρους του συμβολαίου της Purple Shovel LLC (στο κομμάτι της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών).

Όταν υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχει εμπάργκο

Η Purple Shovel LLC προχώρησε, κατόπιν αδειοδότησης των ΗΠΑ, και σε αγορά αντιαρματικών πυραύλων από τη Λευκορωσία, παρά το γεγονός ότι «φαινομενικά» η χώρα τελεί υπό τις κυρώσεις του ΟΗΕ, για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αγορά αυτή ανερχόταν σε 700 αντιαρματικούς πυραύλους Stugna – P που εξοπλίζουν το αντιαρματικό σύστημα Konkurs το οποίο κατασκευάζεται στην Ουκρανία. Το ανωτέρω επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο τύπου των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Lt. Cmdr. Matthew Allen.

Είτε παλιάς κατασκευής, είτε καινούριας, είτε από αποθέματα οπλισμών ενόπλων δυνάμεων παλαιότερων συρράξεων, είτε από πολεμικές βιομηχανίες, είτε από νατοϊκές χώρες, είτε από χώρες υπό κυρώσεις διακίνησης όπλων, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ανατολική Ευρώπη είναι ένα σούπερ μάρκετ στρατιωτικού υλικού για τη Μέση Ανατολή και μία καλοστημένη επιχείρηση, υπό την αιγίδα των σουνιτικών Η.Α.Ε., Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και της συμμάχου Η.Π.Α. Η διαφορά ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι τα όπλα που εξοπλίζουν τη Συρία, είναι και τα ίδια όπλα που διώχνουν εκατομμύρια κόσμου από τις εστίες του. Αυτός ο κόσμος δεν κινείται ούτε προς Η.Α.Ε., ούτε προς Κατάρ, ούτε προς Σαουδική Αραβία, ούτε προς Η.Π.Α… κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από την οποία ήρθαν τα όπλα, δηλαδή προς τις ίδιες χώρες που θέλουν να κλείσουν τα σύνορά τους, για να μην τους αγγίξει η μετανάστευση που προκάλεσαν τα όπλα τους.

EoF.

==================================

Τα στοιχεία και οι εικόνες προέρχονται από έρευνα έμπιστων αλλά και ανοιχτών πηγών πληροφορίας (OSINT) σχετικά με τα θέματα αυτά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πώς οι φωτογραφίες προέρχονται καθαρά από ανοιχτές πηγές και η παραπάνω έρευνα δεν παρέβει ποτέ τα νόμιμα όρια καθώς τα θέματα αυτά είναι αρκετά δύσκολα και μπορεί να οδηγήσουν σε περίεργους ατραπούς. Επίσης να σημειωθεί πώς η έρευνα έληξε επί της ουσίας στα τέλη του 2016 και δεν έχει αρκετα θέματα που προέκυψαν αργότερα, όπως η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας (ακόμα συλλέγουμε στοιχεία για το πώς οχήματα της Τουρκικής ΜΙΤ αποτελούσαν μέρος του logistics δικτύου για την μεταφορά σχετικών υλικών για παρασκευή τους), ούτε φυσικά άλλες περιπτώσεις εξοπλισμών όπως η τοποθέτηση των S300-400 από την Ρωσία στην περιοχή της Συρίας.

Φυσικά η έρευνα μας θα επανέρθει στο απώτερο μέλλον με συμπληρωματικά στοιχεία.

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

— Geopolitics & Daily News Team —

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024