29/03/2024

“Δώρο” Τραμπ στην Κίνα: Το Πεκίνο πιέζει την Ευρώπη για κοινό μέτωπο σε ζητήματα εμπορίου

Πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί η Κίνα για κοινή δήλωση καταδίκης της πολιτικής Τραμπ σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου, στην επικείμενη σινοευρωπαϊκή σύνοδο, εντός Ιουλίου, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ωστόσο, να εκφράζουν σκεπτικισμό, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Σε συναντήσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Πεκίνο, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Liu He και ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, έχουν προτείνει τη σύμπηξη συμμαχίας των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, με αντάλλαγμα το περαιτέρω άνοιγμα των κινεζικών αγορών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και επενδύσεις, ως κίνηση καλής θέλησης.

Μία από τις προτάσεις του Πεκίνου είναι η ανάληψη κοινής δράσης κατά των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά… πέντε ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η ΕΕ απέρριψε τη σχετική πρόταση από πλευράς Πεκίνου, εν όψει μάλιστα της συνόδου Κίνας – ΕΕ στο Πεκίνο, στις 16 και 17 Ιουλίου.

Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται να κινηθεί σε ήπιους τόνους, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν την πίστη τους στο ελεύθερο εμπόριο και να δεσμεύονται να εργαστούν για τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ, ανέφεραν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Liu He έχει δηλώσει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συζητήσει ποιοι κλάδοι της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσαν να ανοίξουν για τα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια στην επικείμενη σύνοδο, στην οποία αναμένεται να λάβει μέρος ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping,  ο πρωθυπουργός Li Keqiang, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ήδη παρουσιάζουν την ΕΕ στο πλευρό της Κίνας έναντι του προστατευισμού Τραμπ, φέρνοντας τις Βρυξέλλες σε δύσκολη θέση. Οι προηγούμενες δύο σύνοδοι των δύο πλευρών, το 2016 και το 2017, είχαν κλείσει χωρίς κοινή δήλωση, λόγω διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και για ζητήματα εμπορίου.

“Η Κίνα θέλει η ΕΕ να σταθεί δίπλα στο Πεκίνο ενάντια στην Ουάσινγκτον, να πάρει θέση”, σημειώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης. “Δεν θα το πράξουμε και τους το έχουμε πει”.

Σε σχόλιό του την Τετάρτη, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua τονίζει ότι η Κίνα και η Ευρώπη “πρέπει να αντισταθούν στον προστατευτισμό χέρι – χέρι. Κίνα και Ευρώπη είναι φυσικοί εταίροι. Πιστεύουν σε βάθος ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι μια ισχυρή μηχανή παραγωγής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης”.

“Ο Τραμπ δίχασε τη Δύση”

“Ο Τραμπ δίχασε τη Δύση και η Κίνα προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα. Δεν ήταν ποτέ εύκολο για το Πεκίνο η Δύση να εμφανίζεται απέναντί του σαν ενιαίο μπλοκ”, σημειώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης που εμπλέκεται ενεργά στις σινοευρωπαϊκές επαφές.

Έτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε τη στάση του Τραμπ στην πρόσφατη σύνοδο του G7 σαν δώρο προς το Πεκίνο, καθώς εμφάνισε τους Ευρωπαίους ηγέτες να χάνουν έναν μεγάλο τους σύμμαχο στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024