ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 02.07 – 06.07.2018
Γράφει ο Χρήστος Μάραντος
Οικονομικός αναλυτής
Ο διεθνής οίκος DBRS Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από «Β» σε «Β (high)» διατηρώντας θετικές τις προοπτικές. Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε « R – 4». Στα 22,9 δις.ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων για την τριετία 2019-2021,ποσό του οποίου το ύψος δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Ελληνική κυβέρνηση δεδομένου και του «μαξιλαριού» των 24,1 δις.ευρώ διαθεσίμων που πρόσφατα έλαβε η χώρα στο Eurogroup της 21.06.2018. Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τα προγράμματα στήριξης είναι 73 δις.ευρώ από το 1ο μνημόνιο, 153,8 δις.ευρώ από το 2ο μνημόνιο και 61,9 δις.ευρώ με το 3ο μνημόνιο. Επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ,με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 102,5 μονάδες από 104,2 τον προηγούμενο μήνα. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται τόσο στην υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και στην αρνητική μεταβολή στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές. Η Ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι η απόφαση Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έχει σημαντική συμβολή στην ομαλή έξοδο στις αγορές και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας,καθώς προβλέπεται ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας και εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους,τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Από τη δημοπρασία της Τετάρτης 04.07 εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 1,625 δις.ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,85% αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία. Ο επικεφαλής του ESM κ.Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι σε μόνιμη επιτήρηση από τις αγορές,σημειώνοντας ότι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών συνδέεται με την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Στα 2,98 δις.ευρώ ανήλθαν το Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μειωμένες κατά 390 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με ειδική μελέτη που εκπόνησε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους καθώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 128% του ΑΕΠ έως το 2032.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε δεσμευτική συμφωνία με την APS Investments σε σχέση με την πώληση και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων (χωρίς εξασφαλίσεις) συνολικής απαίτησης 2,2 δις.ευρώ. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 5% του ανεξόφλητου κεφαλαίου,ενώ η επίπτωση στον εποπτικό δείκτη κεφαλαίων CET-1 αναμένεται να είναι θετική κατά 4 μονάδες βάσης,ενώ παράλληλα θα μειώσει κατά 30 μονάδες βάσης το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE). Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στην κλίμακα “B-/B” από “CCC+/C”. Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων πέρασαν η Ολλανδική Vitol και η Ελβετική Glencare. Η ΜΙΓ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας πώλησης ποσοστού 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ προς την εταιρεία “HELLENIC HEALTHCARE S.A.R.L.” η οποία ελέγχεται από το CVC,αντί τιμήματος 204,4 εκατ.ευρώ ή 0,95 ευρώ ανά μετοχή.
Πτώση για το χρηματιστήριο Αθηνών κατά 1,39% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο την Παρασκευή 06.07 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 747,04 Μονάδες. Επόμενη στήριξη οι 738 μονάδες και πρώτη αντίσταση οι 765 μονάδες. Ο μέσος συναλλακτικός τζίρος της εβδομάδας σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 24,8 εκατ.ευρώ.Περαιτέρω βελτίωση για τα ελληνικά ομόλογα σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,94% την Παρασκευή 06.07.
Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης σε εβδομαδιαίο επίπεδο με το γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 1,76% στις 12.496,17 μονάδες. Αντίστοιχα ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,74% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο 15,4% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο έναντι 12,2% που είχε διαμορφωθεί το Μάιο. Υποχώρησε η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου της Γαλλίας τον Ιούνιο 2018 με το δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 52,5 μονάδες από 54,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική άνοδο της τάξης του 2,6% σε μηνιαία βάση κατέγραψαν το Μάιο οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. Στο 2,2% του ΑΕΠ η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το 2018 από 2,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Άνοδο 2,6% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Μάιο 2018 έναντι του προηγούμενου μήνα. Μειώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα,με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 8,4%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη το Μάιο ενισχύθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα,σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη,με το σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 54,9 μονάδες από 54,1 μονάδες το Μάιο.
Άνοδος στη Wall Street. Εβδομαδιαία θετική μεταβολή για το δείκτη S&P 500 της τάξης του 2,22% στις 2.759,82 μονάδες , ενώ άνοδο 1,40% σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Dow jones ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της εβδομάδας στις 24.456,48 μονάδες.Άνοδος και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdag κατά 2,24%. Ο Ασιατικός δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησε κατά 2,32% σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,83% την Παρασκευή 06.07. Ο Δείκτης Μεταποίησης στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιούνιο στις 60,2 μονάδες από 58,7 μονάδες το Μάιο. Οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,4% το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Κίνα τον Ιούνιο,ο οποίος διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες. Στο 5,4% ανήλθε η αύξηση των εξαγωγών αγαθών από την Κίνα στις ΗΠΑ το α΄εξάμηνο 2018. Άνοδος για το δείκτη PMI του τομέα υπηρεσιών της Κίνας τον Ιούνιο,ο οποίος διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες από 52,9 το Μάιο. Στο 1% αναμένει να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία το έτος 2018 η κεντρική τράπεζα της χώρας,σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Στις αγορές εμπορευμάτων πτώση για το πετρέλαιο, με την τιμή του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται στα 73,91 δολάρια το βαρέλι. Άνοδος για το χρυσό στα 1.255,90 $ ανά ουγκιά. Κέρδη για το Ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία EUR/ USD στο 1,1745 το βράδυ της Παρασκευής 06.07.
Σημείωση Geopolitics & Daily News: O Xρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός και Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Φορολογίας Τραπεζικού Ιδρύματος. Κάθε εβδομάδα στη σελίδα του Geopolitics θα δημοσιεύεται οικονομική ανασκόπηση για καλύτερη και ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και σε θέματα οικονομίας.