19/04/2024

DW: Το κοινωνικό πρόβλημα του Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με ομιλία του προς το έθνος από τις Βερσαλλίες θα αναφερθεί στην πολιτική του. Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες δέχονται όλο και εντονότερη κριτική.

Ενδεχομένως να είναι η αχίλλειος πτέρνα του Γάλλου Προέδρου: πάνω από το 70% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση πιστεύουν πως η πολιτική του είναι άδικη. Μετά από ένα χρόνο στην εξουσία αυξάνονται οι επικριτικές φωνές για την πολιτική του ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Για το λόγο αυτό η ομιλία του και προς τα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης, ένα είδος ομιλίας προς το γαλλικό έθνος, αργά το απόγευμα από τις Βερσαλλίες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Ο Μακρόν αναζητά ένα νέο ενθουσιασμό» είχε τίτλο το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα Le Monde.

O 40χρονος πολιτικός μπορεί μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2017 να παρουσίασε ή να προχώρησε σε μια εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων ωστόσο πολλοί πλέον δεν πείθονται από την εξίσωση φιλελευθερισμός και κοινωνική ασφάλεια.

Πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρέθηκαν τα μέτρα που πήρε υπέρ των επενδυτών και των επιχειρήσεων. Χαλάρωσε το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και μείωσε τους φόρους των επιχειρήσεων. Αντίθετα οι εξαγγελίες του για βελτίωση της κατάστασης στα περίχωρα του Παρισιού και καταπολέμηση της φτώχειας αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν στο μέλλον.

Οικονομολόγοι μάλιστα από το περιβάλλον του Εμμανουέλ Μακρόν τον κατηγορούσαν ότι «αδιαφορεί για τα κοινωνικά ζητήματα» ενώ υπάρχουν φωνές μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όπως αυτές του βουλευτή Φρεντερίκ Μπαρμπιέρ που του ζητούν να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική προσδίδοντας της έναν περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα.

Το επιβλητικό σκηνικό του Ανακτόρου των Βερσαλλιών

Ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος. Από την μια πλευρά με την οικονομική του πολιτική αποδυναμώνει τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ από την άλλη πλευρά ένα μέρος των ψηφοφόρων του προέρχεται από την κεντροαριστερά.

Τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αν και συνεχίζει να είναι σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τους προκατόχους του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Σχετικά με την αποψινή ομιλία του δεν είναι τίποτα γνωστό παρά μόνο ότι θα αναφερθεί στις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις και θα προδιαγράψει την πολιτική του για τον επόμενο χρόνο. Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιεί το Ανάκτορο των Βερσαλλιών για να απευθυνθεί στα δυο σώματα του κοινοβουλίου. Το Σύνταγμα το επιτρέπει από το 2008, ωστόσο οι προκάτοχοί του είχαν κάνει περιορισμένη χρήση. Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε μιλήσει από εκεί όταν έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015. Ο Εμμανουέλ Μακρόν προτίθεται να χρησιμοποιεί τις Βερσαλλίες απευθυνόμενος στους πολίτες με ένα είδος ομιλίας προς το έθνος κατά το αμερικανικό πρότυπο.

Για την αντιπολίτευση πάντως η επιλογή του να μιλήσει από το Ανάκτορο θωρείται υπερβολική και επισημαίνουν πως τίποτα δεν την δικαιολογεί παρά μόνο ίσως μια τάση μεγαλομανίας.

Σεμπάστιαν Κουνιχκάιτ (DPA ) / Μαρία Ρηγούτσου
DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024