06/10/2024

Forbes: Εμπορικός πόλεμος: Αυτά είναι τα πέντε όπλα που έχει στη διάθεσή της η Κίνα

του Naeem Aslam

Τα futures του αμερικανικού χρηματιστηρίου και οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται υψηλότερα με την ελπίδα ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ θα επανεκκινήσουν σύντομα. Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε την πίεση στην Κίνα μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη τεράστιου πακέτου δυνητικών δασμών, εις βάρος κινεζικών προϊόντων. Το σχέδιό του περιλαμβάνει την επιβολή δασμών ύψους 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολ. αργότερα εντός του έτους. Στην προκειμένη περίπτωση, στόχος είναι οι μεγάλοι καταναλωτές των κινεζικών εισαγωγών, οι οποίοι θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.

Με άλλα λόγια οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου, επανέρχονται στο επενδυτικό προσκήνιο. Ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει την Κίνα και επιλέγει τα σημεία που θα πονέσουν περισσότερο. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν σταθμίζουν το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου πλήρους κλίμακας. Η ελπίδα είναι ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω μιας διμερούς συμφωνίας, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει. Το λυπηρό είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει πίσω, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια λύση στον ορίζοντα. Το Πεκίνο απείλησε με αντίποινα στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες θα περίμενα μία αντίδραση από την Κίνα στη λογική του “οφθαλμός αντί οφθαλμού” – εκτός κι αν επανεκκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το ενδεχόμενο η Κίνα να επιλέξει να στραφεί εναντίον των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Σίγουρα, αυτό είναι μία κίνηση η οποία θα προκαλούσε τις περισσότερες πληγές. Πράγματι πιστεύω ότι οι πιθανότητες η Κίνα να στοχεύσει ειδικά τις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι μεγάλες ή να αλλάξει με τέτοιο τρόπο το πλαίσιο ώστε οι επιχειρήσεις από άλλες χώρες να έχουν συγκριτικά περισσότερα προνόμια. Στην τελική ανάλυση, η Κίνα δεν πρόκειται να κάτσει άπραγη καθώς το ΑΕΠ της μειώνεται από τους επιπλέον δασμούς, αν αυτοί τεθούν σε ισχύ.

Το κινεζικό γουάν έχει ήδη υποτιμηθεί από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τους νέους δασμούς ύψους 200 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα. Η Κίνα έχει μερικές επιλογές στη διάθεσή της για να απαντήσει: μπορεί να αφήσει το νόμισμά της να συνεχίσει να υποτιμάται, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατέχει, η Κίνα μπορεί να επιλέξει να αντιδράσει επιδοτώντας του εξαγωγείς της, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για τις αμερικανικές εταιρείες και τέλος απλά να επιβάλλει το ίδιο ύψος δασμών σε αμερικανικά αγαθά.

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα κοινά μέταλλα, ιδίως στον χαλκό. Αν η Κίνα επιλέξει να αντεπιτεθεί στους δασμούς, αναμένω οι τιμές του χαλκού να κινηθούν χαμηλότερα. Εξάλλου, αν το κινεζικό ΑΕΠ υποχωρήσει, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην αμερικανική οικονομία, η ζήτηση για χαλκό λογικά θα μετατοπιστεί από το σημερινό της σημείο και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή του μετάλλου. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ότι η μεταβλητότητα των εμπορευμάτων έχει αυξηθεί ήδη. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές διότι οι εμπορικοί δασμοί αυτού του μεγέθους δεν είναι κάτι γνώριμο στη σύγχρονη εποχή. Επομένως, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο σωρευτικός αντίκτυπος.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024