28/03/2024

Συμφωνία για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

 

epa06893299 US President Donald J. Trump (L) and Russian President Vladimir Putin (R) shake hands during a joint press conference in the Hall of State at Presidential Palace following their summit talks, in Helsinki, Finland, 16 July 2018. EPA/ANATOLY MALTSEV

Χωρίς ουσιαστικές ανακοινώσεις για κάποια πρόοδο σε διμερή ή πολυμερή θέματα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Πούτιν, στο Ελσίνκι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όμως στην ανάγκη εντατικοποίησης του διαλόγου και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Οι διαφωνίες είναι γνωστές αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας, σχολίασε ο Τραμπ παίρνοντας «πάσα» από τον Πούτιν, επιμένοντας στη διαδικασία του διαλόγου, όπως έκαναν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να λύσουν μαζί τα προβλήματά τους» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «δύσκολη περίοδο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων» τόνισε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ ως τα «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ένα πολύ παραγωγικό διάλογο, επισημαίνοντας πως μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν «η σχέση μας άλλαξε».

«Συμφωνήσαμε ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση» είπε ο Τραμπ, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις στο μέλλον. «Οι διαφωνίες των δυο χωρών είναι γνώστες, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασία. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος φαινόταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που είναι σήμερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο» επεσήμανε.

Συμφώνησαν ότι δεν υπήρξε ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

Ένα από τα καίρια ζητήματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν και η φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία Ρεπουμπλικανών – Μόσχας.

Παρά τις απαγγελίες κατηγοριών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος δώδεκα ρώσων στρατιωτικών χάκερ για εμπλοκή τους στις εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε για ακόμη μία φορά το σενάριο αυτό και πρόσθεσε ότι νίκησε την Δημοκρατική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, «εύκολα».

«Η έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές. Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα καν τον Πούτιν» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο Πούτιν να σημειώνει από την πλευρά του πως «η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών».

«Αν υπάρχουν οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία, αν προκύψουν τέτοια πράγματα, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε μαζί» πρόσθεσε.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος υπονόησε πως πιστεύει τον ρώσο ομόλογό του και αποδέχεται πως δεν υπήρξε καμία εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, από πλευράς της Μόσχας. Ταυτόχρονα, όμως, «αδειάζει» και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επιμένουν ότι υπήρξε ρωσικός «δάκτυλος» στις εκλογές.

«Φταίμε όλοι»

Εξαπολύοντας πυρά κατά προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Τραμπ δήλωσε πως «όλοι ευθυνόμαστε που δεν είχαμε διάλογο νωρίτερα. Νομίζω ότι ήμασταν ανόητοι, νομίζω ότι οι ΗΠΑ ήταν πολύ ανόητες. Έχουμε κάνει και οι δυο λάθη».

«Αυτή η ένταση, αυτή η τεταμένη ατμόσφαιρα δεν βασίζεται σε κάποιον σοβαρό λόγο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος.

«Οι συνομιλίες αυτές αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Πούτιν, τονίζοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα.

 

πηγή: in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024